Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 25°C Még több cikk.

Autóút épül Győrtől Szombathelyig 2015-ig?

A tervek szerint még ebben az európai uniós költségvetési ciklusban kétszer két sávos autóúton juthatunk el Győrtől Szombathelyig.

A távlati terv részeként folyik a Győrtől Csornáig, illetve a Csornától Szombathelyig tartó út kiépítésének előkészítése. Az előkészítésre csaknem 13 milliárd forint áll rendelkezésre, aminek nagy részét az Európai Unió bocsátja rendelkezésre – tájékoztatott a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt.

Az előkészítés a Győr, Csorna és Szombathely közötti útpálya 90 kilométeres szakaszának kiépítéséhez szükséges dokumentumok elkészítését, továbbá többek között az engedélyek beszerzését, a régészeti feltárást foglalja magában. A megvalósíthatósági tanulmányok többsége elkészült, a jogerős építési és hatósági engedélyek egy része is rendelkezésre áll.

Több környezet- és örökségvédelmi hatásvizsgálat már ugyancsak elkészült, és a kiviteli tervek egy része is, a többi kiviteli terv elkészítése folyamatban van. A szükséges közműengedélyek beszerzése előkészítés alatt van.

A területszerzéssel kapcsolatban elmondható, hogy a beruházáshoz szükséges terület a Győr – Enese szakaszon a több mint 90 százalékban, az Enese – Csorna szakaszon több mint 60 százalékban, a Csornát elkerülő szakaszon pedig több mint 80 százalékban már rendelkezésre áll. A beruházások a tervek szerint 2013-ban fejeződnek be.

"A Győr és Szombathely közé tervezett új, kétszer két sávos gyorsforgalmi közlekedési csatorna megvalósításával a Győr-Moson-Sopron megye kelet–nyugati tengelyét alkotó 85. számú főút, valamint az észak–déli tengelyt alkotó 86. számú főút forgalma lakott területen kívül lesz vezethető" – mondta Loppert Dániel, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő (NIF) Zrt. kommunikációs vezetője.

A szakember szerint a beruházás megvalósításával a közlekedési csatorna erős forgalma nem károsítja a környezetet, nem zavarja az ott élőket, és a közlekedés is biztonságosabbá válik. „A kedvezőbb utazási körülmények javíthatják a mobilitást, így bővülhet a foglalkoztatottság is" – jelezte Loppert Dániel.

Az útépítés hálózati szempontból kiemelt jelentőségű, kedvező hatása átnyúlik a szomszédos kistérségekre is: közös turisztikai fejlesztések indítását, a gazdaság élénkülését eredményezheti.

A térség főútjainak számító és a beruházás által érintett 85. és 86. számú úton jelenleg naponta átlagosan több mint 12 ezer jármű közlekedik, a tranzitforgalom által súlyosan terhelt Csornán pedig naponta több mint 23 ezer gépjármű hajt át.

A beruházás előkészítésére a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) keretén belül bruttó 12,76 milliárd forint áll rendelkezésre, aminek 15 százaléka hazai forrás, 85 százalékát pedig az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) fedezi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopronban elindult a digitális műsorszórás

Sopron körzetében is elindult az Antenna Hungária Zrt. digitális földfelszíni műsorszórása. Tovább olvasom