Kisalföld logö

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 5°C | 7°C Még több cikk.

Ausztriai munkavállalás: a magyarokat nem nézhetik olcsóbbnak

Ha a magyar munkavállaló Ausztriában azt követeli, ami jár neki, azzal nincs gondja az osztrákoknak.

Ha alámegy a minimálbéreknek, akkor ragadós lehet a példája és mindenkivel kiszúr, még azzal a munkaadóval is, aki örül az olcsóbb munkásnak. A lenyomott bérek hatása mindenkin csattan, mert kevesebb a tb-befizetés, csökken az ellátások minősége. Erről is beszélgettünk Dallos Bertolddal, az IGR – Jövő a határtérségben projektvezetőjével.

– Miért vettek részt osztrákok is a náluk dolgozó magyaroknak szóló tanácsadó-szolgálat létrehozásában?

– Az Osztrák Szakszervezet Szövetség (ÖGB) minden Ausztriában dolgozó munkavállaló érdekeit képviseli. Tisztában volt vele, hogy a magyaroknak plusz kihívást jelentenek a nyelvi akadályok, az osztrák jogszabályok, hivatali eljárási utak. A tanácsadás abban segített, hogy ne lehessen a magyarokat olcsóbb munkaerőnek tekinteni. Tájékoztatással elkerülhető egy olyan spirál kialakulása, amelyben a törvényesnél egyre kevesebb bérért is munkát vállalnak dolgozók.

– Melyek a hét éves projekt legfőbb tapasztalatai?

– A munkavállalókkal való közvetlen kapcsolat azt is lehetővé tette, hogy folyamatos és azonnali képet kapjunk a munkaerőpiaci problémákról. Ezekre a projekt gyorsan tudott reagálni. Ha felmerült egy gond, a partnerszervezetekkel közös tájékoztató rendezvényeket tartottunk, elősegítettük a határ két oldalán a hatóságok közötti kommunikációt.

– Mit tapasztaltak az osztrák állami szervekkel kialakított kapcsolat során?

– Az együttműködésnek nagy szerepe volt a projekt sikerében. A hatóságok segítsége nélkül nem tudtunk volna annyi munkavállaló ügyének intézésében közreműködni, annyi látogatott rendezvényt tartani. Másrészt a projekt azáltal, hogy egy kétnyelvű platformot nyújtott, elősegítette a határon átnyúló kooperációs hálózatok kialakítását.

– Kérem, mondjon el néhány „leget" élményeik közül!

– A legnehezebb a projekt során az volt, amikor Magyarországon a hatósági struktúra átalakítása zajlott, akkor csaknem egy évig nem tudtunk érdemben együttműködést folytatni. Az viszont nagy örömet okozott, hogy sok ügyféltől kaptunk pozitív visszajelzést a munkánkról, ráadásul ők ismerőseiknek is szóltak arról, miben segít az IGR, az ÖGB. A projekt ismertségének növeléséhez jelentősen hozzájárult ez a fajta propaganda. A legnagyobb rendezvényünk a projekt során Sopronban volt, ahol egy tájékoztató estre mintegy ötszázan jöttek el.

– Érdemes maguknak a dolgozóknak minél jobban megismerniük a rájuk vonatkozó jogszabályokat, beletanulniuk saját ügyeik elintézésébe?

– Érdemes és fontos, hogy megismerjék jogaikat és utánajárjanak azok érvényesítésének. Ehhez remélem, hogy a projekt megfelelő indíttatást, alapot adott.

– Mi az, amit most tudni lehet a projekt folytatásáról?

– Az IGR projekt március 31-én véget ért, de dolgozunk azon, hogy később új szolgáltatások révén új információkat tudjunk nyújtani.
Azon dolgozunk, hogy kibővítve folytatódhasson a munkavállalóknak szóló tanácsadás. Ha már ingázóként a határon túl találtak maguknak munkát a magyarok, akkor segíthessünk nekik, hogy élhessenek jogaikkal – mondta el Dallos Bertold, az IGR projektvezetője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Roma Nap - Ön megölelne egy cigányt? - videó

„Cigány vagyok, sokak szerint bűnöző. Én bízom benned. Ha te is bízol bennem, ölelj meg!". Tovább olvasom