Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Átadták a Tapolcai-tavasbarlang látogatóközpontját - fotó

Közel háromszáz millió forint uniós támogatásból épült meg a Tapolcai-tavasbarlang látogatóközpontja.
Közel háromszáz millió forint uniós támogatásból épült meg a Tapolcai-tavasbarlang látogatóközpontja, amelyet kedden adtak át.

A Tapolcai-tavasbarlangot 1903-ban fedezték fel kútásás közben, amelyet tíz évvel később a látogatók számára is megnyitottak, így hazánkban ez volt az első villanyvilágítással ellátott, és turisztika céljára is használt barlang. A Tapolcai-tavasbarlang egyike volt hazánk azon alig kéttucat barlangjának, melyeket a barlangok általános védettségének kimondása előtt, már 1942-ben - hazánkban másodikként - védelem alá helyeztek. 1982 óta fokozottan védett; kiemelt védelmi státuszát geológiai, genetikai, morfológiai, hidrológiai és biológiai értékei, valamint kiterjedése indokolja.A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a természet értékeinek megóvását, bemutatását igyekszik a kor elvárásai szerint, komplex módon végezni. Az élővilág, az épített környezet, az élettelen földtani értékek védelmét és népszerűsítését oszthatatlan egységnek látja, munkája során ezeket a nagyon is különböző elemeket összességükben kezeli. Az értékek megőrzése mellett azok bemutatását fontos feladatának tekinti.

Felavatták a Tapolcai-tavasbarlang látogatóközpontját


A projekt célja az ökoturizmus erősítése a Balaton régióban, a szezonalitás mérséklése, új munkahelyek teremtése. Az Igazgatóság célkitűzése egy olyan látogatóközpont létesítése volt, amely a nemzetközi szinten is egyedülálló Tapolcai-tavasbarlangra épül. A látogatóközpont egyben a 2012. év szeptemberében az UNESCO által támogatott Globális Geoparkok Hálózata tagságát is elnyert, Igazgatóság által irányított, Bakony–Balaton Geopark nyugati kapujának szerepét is be fogja tölteni. A látogatóközpontban a „Csodálatos karszt" kiállítás feltárja a kevésbé ismert földalatti világ misztikumát, amely egyben a nemzeti parkok küldetése is, hiszen az ő kezelésükben vannak a turisztikailag hasznosított barlangok. Fontos, hogy az iskolarendszeren kívül is egyre nagyobb hangsúlyt kapjon a földtudomány, azon belül is a barlangok világa.

A fejlesztés eredményeként elkészült látogatóközpont épületének kialakításánál fontos szempont volt a környezetbe illesztés, a látogatóközpont bejárata megőrizte a régi tavasbarlang bejáratának hangulati elemét. Az épület üzemeltetése környezetbarát, részben megújuló energiával történik.A látogatóközpont előcsarnokában a bejárattal szemközti falon - az emeletre felnyúló sziklafalban - információs térképen tekintheti meg a látogató a Balaton-felvidéki Nemzeti Park bemutatóhelyeit. Az információs pultban elhelyezett számítógépen a látogatóközpont és a nemzeti park honlapján lehet tájékozódni.

A földszinten kialakított cseppkőbarlangban különböző cseppkőképződményekkel, míg tovább sétálva a víz útjával ismerkedhetnek meg a látogatók, valamint háromdimenziós fotókon gyönyörködhetnek a barlangi képződményekben. A gyermekek számára barlangi kúszójárat került kialakításra.

Az emeleten a földtörténeti múlttal - barlangi őslényekkel és régészeti leletekkel, kincsőrző barlangokkal - ismerkedhetnek meg a látogatók. A Bakony-Balaton Geopark természeti kincseiről színes fotók adnak felejthetetlen élményt. A vetítőteremben 3 D-ben elevenedik meg a csodálatos karsztvilág, a leglátványosabb karsztjelenségekkel. A galérián Tapolca város alatti barlangokkal, felfedezésükkel és egyedülálló formakincsükkel lehet megismerkedni. A látogatók számára a kiállítás megtekintése után nyílik lehetőség a tavasbarlangban a csónakázásra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jégzajlás a Balatonon - videó

Így mozog a jég Balatonon, Csopaknál. Négy perces videó a természeti jelenségről. Tovább olvasom