Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Árvíz, belvíz - Embereket menekítettek Körmenden, tetőzött a Rába

Elöntött a víz három lakóházat Körmend mélyen fekvő részén, a Rába folyótól délre eső ártéren.
Csütörtök:

Árvíz - Sárvárnál délután tetőzhet a Rába

Magas, négyszáz centiméter fölötti vízállásra és komoly völgyi elöntésekre kell számítani a Rába mentén Sárvár térségében, ahol a délutáni órákra várják a levonuló árhullám tetőzését - közölte a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel csütörtökön délelőtt.

Balogh Nikoletta tájékoztatása szerint a Rába szentgotthárdi szakaszán már elsőfokúra csökkentették, Körmendnél azonban egyelőre a szerda délutáni tetőzés ellenére is fenntartják a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültséget.

A szóvivő közlése szerint az éjszaka sehol nem volt szükség a védekezési munkálatok folytatására, Sárvárnál azonban komoly völgyi elöntésekre kell számítani és valószínűleg másodfokú vagy harmadfokú árvízvédelmi fokozat elrendelésére lesz szükség.

A katasztrófavédelem Sárvár körzetébe csoportosította át az erőket, a helyi védelmi bizottság pedig délelőtti ülésén egyezteti a szükséges árvízvédelmi lépéseket - fűzte hozzá.

Balogh Nikoletta közleményében tájékoztatott arról is: Vas megyében 12 útszakasz van teljesen lezárva a forgalom elől vízátfolyások miatt, négy további útszakaszon pedig félpályás útlezárás van.


Szerda:

18.06 - Árvíz - Tetőzött a Rába Körmendnél

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint Körmendnél a délutáni órákban tetőzött a Rába - tájékoztatta a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szerda este az MTI-t.

Balogh Nikoletta közölte: a vízügyi igazgatóság és a katasztrófavédelem a polgárőrség bevonásával folyamatos figyelőszolgálatot tart az árvíztől veszélyeztetett helyszíneken. A 86-os úton, a Szarvas-csárdánál befejeződött a védműépítés, megindult a forgalom.

Magyarszecsőd és Molnaszecsőd térségében felkészültek az áradásra, megelőző védekezésként kétezer homokzsákot töltöttek meg. Vas megye területén tizenhárom lezárt útszakasz van, és négy szakaszon kell félpályás útzárra, útszűkületre számítani - írta közleményében a szóvivő.

17:30 -
Megfelelően felkészült a vízügyi, a védelmi igazgatási és a katasztrófavédelmi rendszer, rendelkeznek az árvíz elleni védekezéshez szükséges készletekkel, tervekkel, gyakorlatokkal, létszámmal, technikai eszközparkkal - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője szerdán Salgótarjánban.

Bakondi György elmondta: minden tavasszal van ár- és belvízi veszélyeztetettség, az pedig, hogy lesz-e árvíz, a vízgyűjtőkön összegyűlt hómennyiségtől függ. Kapcsolatban vannak a szomszédos országokkal, hogy naprakész információkkal rendelkezzenek a hóhelyzetről és az időjárásról. Egyrészt, hogy közösen védekezhessenek a határtérségekben, másrészt, hogy 24-48 órával az áradás előtt meghozhassák az esetleges rendkívüli intézkedéseket - tette hozzá.

A főigazgató jelentősnek nevezte a vízgyűjtőkön lévő hómennyiséget. Elmondta: a Duna vízgyűjtőjén például 15 köbkilométernyi hó van. Összehasonlításként hozzátette: egy köbkilométernyi a Balaton vize. Ismertette: önmagában a hómennyiség még nem okoz feltétlenül áradást, az, hogy bekövetkezik-e az árvíz, attól függ, hogy milyen gyors a felmelegedés a vízgyűjtőkön.

Bakondi György arra is kitért, hogy az elmúlt időszakban gátak, víztározók épültek, mederkotrásokat és árterület-tisztításokat végeztek az országban, ezek jelentősen növeli a folyók vízelvezető képességét.

16:40 - Letenyénél elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a Mura magas vízállása miatt - közölte a Belügyminisztérium Vízügyi Főigazgatósága szerdán a honlapján.

A megáradt folyó, valamint a belvíz a közlekedésben nem okoz fennakadást, Zala megyében minden út járható - ismertette a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatóságának ügyeletese.

Egri Gyula, Zala megyei katasztrófavédelmi igazgató korábban arról tájékoztatott, hogy az elmúlt napok esőzései és a korábban lehullott, nagymennyiségű hó olvadása miatt folyamatosan emelkedik a Mura vízszintje. A nagymértékű vízszintnövekedés miatt az éjszakai órákban az árvízvédelmi készültség Letenyénél a hármas fokozatot is elérheti.
A nagyobb vízutánpótlást Ausztriából és Szlovéniából várják.

A magyarországi szakaszon a folyóba ömlő kisebb vízfolyásokon, patakokon az árhullám éjszaka tetőzött, szerda reggelre már lassú apadást tapasztaltak.

Körmenden házakat öntött el az árvíz
13.25  - Elöntött  a víz három lakóházat Körmend mélyen fekvő részén, a Rába folyótól  délre eső ártéren, a tűzoltók három felnőttet és négy gyereket  menekítettek ki az épületekből - közölte a Vas Megyei  Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szerda délután az MTI-vel.  
   
Balogh Nikoletta tájékoztatása szerint Csákánydoroszlón 16  lakóházat veszélyeztetett a víz, de ezeket sikerült megvédeni, itt  az apadás már megkezdődött.  
   
A szóvivő közleménye szerint szerda délelőtt rendkívüli ülést  tartott a körmendi helyi védelmi bizottság, az ülésen arról is  határoztak, hogy a helyi polgármesterek irányításával  Magyarszecsődön és Molnaszecsődön fel kell készülni a védekezésre.  
   
Balogh Nikoletta közölte: a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság  másodfokúra csökkentette az árvízvédelmi fokozatot a Rába folyó  szentgotthárdi szakaszán, Körmendnél azonban továbbra is fenntartják  a harmadfokú készültséget.  
   
Tájékoztatása szerint az Őrség Mentőcsoport tagjai  Egyházasrádócon, Csörötneken, Kondorfán és Csákánydoroszlón  segítették az árvízi védekezést, majd átcsoportosították őket,  jelenleg Körmenden megerősített létszámmal a 86-os főút védelmét  látják el, valamint a régi Rába-híd "súlyozásában" vesznek részt.  Folyik a védekezés Sorkifaludon és Rábatöttösön is, ahol  vízszivattyúzási feladatokat hajtanak végre a tűzoltók.  
   
A szóvivő kitért arra, hogy Harangozó Bertalan kormánymegbízott,  a megyei védelmi bizottság elnöke és Takács Árpád katasztrófavédelmi  igazgató délelőtt Csákánydoroszlón és Körmenden tartott szemlét,  helyszínbejáráson tájékozódtak az árvízi helyzetről és a védekezési  munkálatokról.  
   
Vas megyében vízátfolyások miatt jelenleg 11 útszakaszon van  teljes útzár és 6 útszakaszon kell félpályás lezárásra, útszűkületre  számítani - fűzte hozzá Balogh Nikoletta.  

10.05 - Szentgotthárdnál és Csörötneken szerdára virradó éjszaka tetőzött és azóta már apad a Rába, Körmendnél viszont harmadfokú az árvízvédelmi készültség - közölte a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel.

Balogh Nikoletta tájékoztatása szerint a katasztrófavédelem és a vízügy szakemberei átcsoportosították a rendelkezésre álló erőt és eszközöket Körmend térségébe.

Az Őrség Mentőcsoport mint területi polgári védelmi szervezet védekezési feladatokat hajt végre, kedd este Magyarlakon, Szakonyfaluban lakóházat védtek meg a víztől, Szentgotthárdon pedig megerősítették az önkormányzati védműveket. Jelenleg is dolgoznak Csörötneken, és a 86-os főút mellett Körmendnél homokzsákokat töltenek és szivattyúznak - fűzte hozzá a szóvivő.

Kitért arra, hogy vizet szivattyúznak a tűzoltók Sorkifalud belterületén is, a szombathelyi katasztrófavédelmi kirendeltség pedig ezer homokzsákot szállít Rum, Zsennye és Rábatöttös térségébe.

Korábban - Vas megyében még kilenc alsórendű útszakasz van lezárva a megáradt folyók és patakok, valamint a belvíz miatt - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője az MTI-vel szerdán reggel.

Pécsi Norbert Sándor tájékoztatása szerint nem lehet közlekedni a Molnaszecsőd és Katafa, a Csákánydoroszló és Halogy, a Csákánydoroszló és Kemestaródfa, a Csörötnek és Rönök, a Csörötnek és Vasszentmihály, a Pinkamidszent és a határátkelőhely, a Felsőmarác és Csákánydoroszló, a Csákánydoroszló és az államhatár közti alsórendű utak egy-egy szakaszán, ahol teljes útzár van érvényben.

Félpályás útlezárásra kell számítani az Ostffyasszonyfa és Csönge, a Kenyeri és Vönöck között, valamint Ostffyasszonyfa és Bögöt belterületén egy szakaszon, Vasasszonyfa és Nárai belterületén pedig útszűkület nehezíti a közlekedést - tette hozzá a szóvivő.

Lakóházak udvarát öntötte el a belvíz Zala megye több településén - közölte honlapján a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Tüskeszentpéteren kedden a belvíz elárasztotta két családi ház udvarát, és a lakóépületet és a melléképületeket is veszélyeztette. A zalaszentgróti tűzoltók a víz eltávolítását átemelő szivattyúval kezdték meg, majd a belvízzel elárasztott területet összekötötték a vízelvezető árokkal.
Kányaváron egy családi ház pincéjéből kellett kiszivattyúzni a vizet a lenti tűzoltóknak. A víz az ott tárolt terményeket veszélyeztette.
Pethőhenyén a Zala folyó öntötte el két lakóház hátsó udvarát, mivel a gát testébe beépített, lezárt zsilip áteresztette a vizet. A vizet az udvarról a zalaegerszegi tűzoltók kiszivattyúzták, a további szivárgást a zsilipnél homokzsákkal akadályozták meg.

A hó gyors olvadása és az esőzések miatt megemelkedett a folyók, patakok és a csatornák vízszintje Zala megyében. A vízszint emelkedése lassítja a víz elfolyását, így belvizes területek alakultak ki a megyében - olvasható a honlapon.

Olvasóink írták

 • 5. dödike 2013. február 28. 09:07
  „Minap a katasztrófa védelem nagyfőnöke még azt nyilatkozta hogy nincs semmi gond és nem is lesz.”
 • 4. Cloeon_dipterum 2013. február 28. 07:45
  „3. Csetneky 2013.02.28. 00:11
  Nem hazafi az, aki ilyen szánalmas és semmitmondó módon viselkedik.
  "Globális felmelegedés meg elsivatagodás mi? Duma az van!" - Úgy hiszem ez se nem tudományosan alátámasztott tény, érv vagy igazolható statisztika. Ilyen hozzászólással az embert jó esetben csak kinevetik.”
 • 3. Csetneky 2013. február 28. 00:11
  „Az időjárás az utóbbi időben szélsőségesebb lett. Magam tapasztaltam a minap Vas megyében, mármint a vízátfolyásokat.

  2. Van elég hitvány elvtárs, ismeretek nélkül ne a hazafiakat kóstolgasd.”
 • 2. Cloeon_dipterum 2013. február 27. 19:44
  „1. Túrabakancs 2013.02.27. 17:38
  Tanár és orvos látott?
  Ismeretek nélkül ne játszd a flegmát.”
 • 1. Túrabakancs 2013. február 27. 17:38
  „Az ottani embereket is sajnálom természetesen, de a kutyimutyikat szintén, de nagyon.
  Globális felmelegedés meg elsivatagodás mi? Duma az van!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A balatoni komp szombattól a tavaszi menetrend szerint közlekedik

A balatoni komp a tavaszi menetrend szerint közlekedik szombattól Szántód és Tihany között. Tovább olvasom