Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Árvíz - Véget ér a készültség, apad a Rába

Tovább apad a Rába, vízállása az éjszaka Árpásnál az elsőfokú árvízvédelmi készültség szintje alá csökkent.11.25 - Este hat órakor  véget ér az árvízvédelmi készültség az Észak-Dunántúli Vízügyi  Igazgatóság (ÉDUVÍZIG) területén, mert az árvízi készültségi szint  alatti vízállások lesznek - közölte honlapján hétfő délelőtt a  szervezet.  
   
Az elmúlt 24 órában nem esett jelentősebb csapadék a folyók  vízgyűjtőin, és csütörtökig, péntekig ez nem is várható. Teljes  magyarországi szakaszán tovább apad a Rába, amelynek vízállása az  éjszaka Árpásnál az elsőfokú árvízvédelmi készültség szintje alá  csökkent. Győrnél a következő egy nap alatt negyven centiméteres  apadást várnak. Mórichidánál a tetőzés előtt álló Marcal szintje  megközelíti az elsőfokú árvízvédelmi készültség elrendelésének  határát.  
   
A Hanság-Rábca belvízrendszer teljes hosszán körülbelül tíz  centiméteres apadást mértek reggelre. Az igazgatóság területén a  belvízzel elöntött területek nagysága 18 ezer 211 hektár; ebből 1783  hektár vetés, 2642 hektár szántó, 2414 hektár rét.

9.06 - Győr-Moson-Sopron megyében 8.00 órától a 3,5 tonnánál kisebb össztömegű gépjárművek újra használhatják a 84123-as jelű mellékutat Szanynál.

Hétfő 10.00 órától a 10 tonnánál kisebb össztömegű gépjárművek szintén közlekedhetnek majd a 8511-es jelű mellékúton Kisbabot és Bodonhely között. 

Tehát hamarosan minden teljes útzár megszűnik az ár- és belvíz helyzet miatt Győr-Moson-Sopron megyében.

Ugyanakkor Agyagosszergény és Gyóró térségében, valamint Vitnyéd és Csapod, Csapod és Pusztacsalád, Pusztacsalád és Iván, Fertőszentmiklós és Csapod, továbbá Cirák és Csapod között félpályás lezárásokra vagy útszűkületre kell számítania az autósoknak.

Hétfő, 08.49 - Még nem csökken a Marcal vízállása Veszprém megyében, folytatódik az árvízi  védekezés a folyó mentén - tájékoztatta a Veszprém Megyei  Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője hétfőn az MTI-t.  
   
Révész András közlése szerint stagnál a Marcal Egyházaskesző  és Nemesgörzsöny körzetében; vasárnap éjszaka több mint 200 önkéntes  és hivatásos dolgozott a gátakon.   
   
Hozzátette: hétfő reggel folytatódott a munka, és egészen addig  tart, amíg nem indul meg az apadás. A Nyugat-dunántúli Vízügyi  Igazgatóság szakemberei Egyházaskesző mellett mára várják a Marcal  apadását.  
   
Hétfőn továbbépítik Nemesgörzsönynél az úgynevezett jászolgátat  (két pallósor közé döngölt föld), amely megakadályozza, hogy tovább  áradjon a folyó Marcaltő irányába - tájékoztatott a szóvivő.  
   
Újabb hidat nyitottak meg ideiglenesen a személyautó-forgalom  előtt: a 8408-as úton a Marcaltő és Rábaszentandrás közötti kis  hídon a védekezés idején közlekedhetnek a személyautók, így kis  kerülővel el lehet jutni Marcaltőről Egyházaskeszőre - közölte  Révész András.  
   
Veszprém megyében jelenleg három útszakasz van lezárva árvízi  védekezés miatt - tette hozzá.


Vasárnap, 21.05 - Árvíz/belvíz - A Marcal mentén vasárnap éjjel is védekeznek

Nap közben négyszázan védekeztek a kiöntött Marcalnál Veszprém megyében, és a munkát vasárnap éjjel is folytatni kell; a védekezés péntek óta tart a folyó ezen szakaszán, azóta több mint húszezer homokzsákot használtak fel - tájékoztatta az MTI-t a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója vasárnap este.

Németh Tamás elmondta, hogy a Marcal Marcaltőnél lakott területet még nem veszélyeztet, bár a víz a kertekig jutott, ezért a szélső házakat védik. A Pápa-Győr vasútvonalon a közlekedést az áradás nem veszélyezteti, de a víz a töltésig ér.

Az igazgató tájékoztatása szerint vasárnap éjszaka is tovább építik Nemesgörzsönynél az úgynevezett jászolgátat (két pallósor között döngölt földdel kitöltött ideiglenes védművet) is, amely megakadályozza, hogy tovább áradjon a folyó Marcaltő irányába. Vasárnap éjszaka 150 ember folytatja a gátépítést, illetve szünteti meg az átfolyásokat a gáttesten - tette hozzá.

Németh Tamás szólt arról is, hogy a Marcalnál folyó munkát vasárnap megtekintette Kontrát Károly a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, valamit Kovács Zoltán kormánymegbízott, a Megyei Védelmi Bizottság elnöke.

20.00 - Vasárnap 13 ezer hektárral nőtt a belvíz által elárasztott terület

A vasárnap reggeli adatokhoz képest 13 ezer hektárral nőtt a belvíz által elárasztott terület nagysága - közölte vasárnap este a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) az MTI-vel. Közleményükben azt írták: az Országos Vízügyi Főigazgatóság jelentése szerint a belvízzel elöntött terület nagysága országosan 216 ezer hektár. A BM OKF tájékoztatása szerint három településen az árvíz, nyolcvanon pedig a belvíz ellen kellett védekezni. A magyarországi folyószakaszokon a vasárnap délutáni adatok szerint közel 2600 kilométeren volt valamilyen fokozatú árvízvédelmi készültség.

A Tisza egyes szakaszain, a Lónyay-főcsatorna alsó szakaszán, a Sajón és a Zagyva felső és alsó szakaszán, valamint a Rába egyes szakaszain első-, a Tisza más részein, a Túron, a Lónyay-főcsatorna felső szakaszán, a Bodrogon, a Zagyva középső szakaszán, a Berettyó felső részén, a Hármas-Körös torkolati szakaszán, valamint az Ipoly középső folyásán másod-, a Krasznán, a Taktán, a Hortobágy-Berettyón, a Berettyó alsó szakaszán, illetve a Fekete-, Fehér-, Sebes-, Kettős- és Hármas-Körösön, valamint a Zala folyón pedig harmadfokú volt a készültség.

Az országban négy megyében összesen tizenegy utat kellett lezárni. Tolna megyében félpályás forgalomkorlátozást vezettek be a 6318-as úton Keszőhidegkút és Regöly között a megáradt Kapos miatt.

12.10 - Rába
 
A folyó a teljes magyarországi szakaszán apad. Körmendnél vasárnap reggel 192 cm-t mértek. Sárvárnál az átmeneti stagnálás után szombat napközben újra intenzívebbé vált az apadás, ma reggel 130 cm a vízállás.

Ragyogónál a szombat esti órákban vált ismét intenzívebben apadóvá a vízjárás; az I. fokú árvízvédelmi készültség szintje (150 cm) alá a késő esti órákban csökkent a vízszint.

Vágnál 201 cm a reggeli vízállás, az apadás a vasárnap hajnali óráktól folyamatos.

Árpás térségében lassuló apadás figyelhető meg vasárnap reggelre; az I. fokú árvízvédelmi készültség szintje (320 cm) alá várhatóan a holnap reggeli órákban csökken a vízállás.

Győrnél 351 cm a vízállás vasárnap reggel, a 300 cm-es szint elérésére legkorábban kedd körül számítunk.
 
Marcal
 
Marcaltő térségében a balparti depónia átszakadása miatt jelentős mennyiségű víz folyt ki a területre. (Tájékoztatás szerint a szakadás kétharmadát sikerült elzárni.)

Ezt követően a területen lévő víz a teljesen megtelt Marcal övcsatornán keresztül folyik vissza Malomsoknál a Marcal medrébe. Valószínűleg ez okozza szakaszunkon Mórichidánál jelenleg tapasztalható vízállás emelkedést.

A befogadó Rába árhulláma Gyirmótnál tetőzött 5-én a reggeli órákban és azóta folyamatosan apad. Az árhullám apadó ága a Rába felső szakaszáról érkezett kisebb második árhullám hatására elnyúlt. Számításaink szerint Gyirmótnál az apadás üteme nőni fog a jelenlegihez képest legkorábban 8-án a délelőtti óráktól. Várhatóan hétfőn délutántól fog ez az apadás hatással lenni a mórichidai szelvényre.

Mórichidánál ma reggel 237 cm a vízállás, a tegnap reggel óta 6 cm-t áradt. A völgyben betározódott víz levonulási intenzitásának függvényében Mórichidánál a vízszint megközelítheti az I. fokú árvízvédelmi készültség (250 cm) szintjét.

Gyirmótnál ma reggel 385cm-es vízállást mérünk, a tetőzéshez képest mintegy 50 cm-es apadás tapasztalható. A I. fokú árvízvédelmi készültség szintje (320 cm) alá 8-án estétől csökkenhet a vízszint.
 
A Rábán érkező árhullám levonulása, illetve a kedvezően alakuló hidrológiai helyzet miatt a Központi védelemvezető.

A Győr-Árpási árvízvédelmi szakasz Rábapatonai és Rábacsécsényi gátőrjárásokon 2013.04.08. 06 órától az I. fokú készültség megszűntetését rendeli el.

A Mórichida-Sárvári árvízvédelmi szakasz Mórichidai gátőrjáráson 2013.04.08. 06 órától az I. fokú készültség megszűntetését rendeli el.

Belvíz
 
A Hanság-Rábca belvízrendszer teljes hosszát lassan apadó külvízszintek jellemzik vasárnap reggelre.

Az Igazgatóság területén a belvízzel elöntött területek nagysága 18.360 hektár. Ebből 1.819 hektár vetés, 2.696 hektár szántó, 2.449 hektár rét.
Belvízvédelmi készültségi fokozat váltás nem történt. A korábban kiadott fokozatok vannak érvényben.

Tavaink
 
A Fertő-tó nyugalmi vízszintje a Burgenlandi Tartományi Hivatal honlapja szerint ma reggel 6 cm-rel haladja meg a vasárnap érvényes szabályozási szintet. A Fertőszéli-zsilip nyitva van, a tóból a víz leeresztése 6 m3/s ütemben folyamatosan történik.

A Tatai Öreg-tó vízszintje vasárnap reggel: 163 cm. A tóból a víz leeresztése a felülről érkező vízhozamokkal arányosan folyamatosan történik.

12.00 - Árvíz/belvíz - Emelték a készültséget a Felső-Tiszán

A folyamatos áradás miatt másodfokúra emelte az árvízvédelmi készültséget a Tisza Szabolcsveresmart és Gávavencsellő közötti szakaszán a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság - tájékoztatta a szervezet vezetője vasárnap az MTI-t.

Bodnár Gáspár elmondta: a folyó külföldi szakaszán újabb árhullám indult el, de hazai területen is árad a Tisza. A korábban elrendelt elsőfokú készültség van érvényben a folyó jobb partján Vásárosnamény és Lónya között, valamint a bal parti védvonal mentén Vásárosnamény és Szabolcsveresmart között. Lejjebb azonban már magasabb készültségi szintet kellett elrendelni, jelenleg Szabolcsveresmart és Gávavencsellő között van érvényben a másodfokú riasztás - tette hozzá a védelemvezető. A térség többi folyóján egyelőre maradtak a korábbi védelmi szintek: a Túron és a Kraszna egyes szakaszain másod-, illetve harmadfokú árvízvédelmi készültség van, a Lónyay-főcsatorna vízszintemelkedése miatt azonban már két szakaszon van érvényben másodfokú riasztás.

A belvíz miatt az összes belvízi szakaszán készültséget tart a vízügyi igazgatóság - közölte Bodnár Gáspár. Az elöntött terület nagysága még mindig meghaladja 22 ezer hektárt annak ellenére, hogy szombaton a tizennégy szivattyútelep összesen 2,6 millió köbméter belvizet emelt át a főbefogadókba. Hozzátette: a térségben jelenleg két vízgazdálkodási társulat és nyolc önkormányzat területén van érvényben belvízvédelmi készültség.11.00 - Árvíz - Több mint 2500 kilométeren van készültség

A folyók magyarországi szakaszain több mint 2500 kilométeren van árvízvédelmi készültség, számottevő csapadék sehol sem valószínű vasárnap - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-vel.

A Tiszán, a Lónyay-főcsatorna alsó szakaszán, a Sajón, a Zagyván és a Rábán összesen 1226 kilométeren első-, a Tiszán, a Túron, a főcsatorna felső szakaszán, a Bodrogon, a Zagyván, a Berettyón, a Hármas-Körösön, valamint az Ipolyon másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. Három megye négy településén az árvíz, tizennégy megye hetvenkilenc településén pedig a belvízi ellen védekeznek.

Az országban az előző napinál húszezerrel több, 203 ezer hektárnyi terület áll víz alatt. A vízügyi jelentések szerint a legnagyobb, 35 ezer hektár fölötti elöntés Csongrád megyében van. A belvíz miatt az országban kilenc embernek kellett elhagynia otthonát. Az ár- és belvíz miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Tolna és Veszprém megyében összesen tizenegy utat kellett lezárni. Veszprém megyében a Marcalon még nem indult meg az apadás. Éjjel fél kettőig kétszáz ember dolgozott a gátak megerősítésén. Szombaton tizenhétezer homokzsákot raktak le itt.

A megyében újra járható a 8412-es út Egyházaskeszőnél és a 84123-as Várkeszőnél. Békés megyében harmadfokú készültség van érvényben továbbra is a Berettyón, a Hortobágy-Berettyón, a Hármas-, a Kettős-, a Sebes-, a Fekete- és a Fehér-Körösön is. A Hortobágy-Berettyóból a vizet átemelik a Körösök felé. Belvízvédelmi készültséget Békésben tizennégy önkormányzat tart fenn.

A rendelkezésre álló adatokból készített előrejelzés szerint a Tisza középső szakaszán, így Jász-Nagykun-Szolnok megyében is a most tetőző árhullám utoléri az előző árhullámot április közepén, Szolnokra április tizennyolcadikára prognosztizálnak tetőzést. Harmadfokú a készültség továbbra is a Hortobágy-Berettyón Karcag-Mezőtúr térségében, valamint a Hármas-Körösön Mezőtúr és Kunszentmárton között. A Körösök vízrendszerében kialakult árhullámok hatására a Hármas-Körösön folyamatos áradással kell számolni.

A Zagyván viszont további lassú apadás várható. Baranya megyében Sikondán szombat este nyolc óra előtt befejezték a halastó gátjának megerősítését, átvizsgálását. A gát víz felőli oldalán sérülést nem találtak, a vész árapasztót fóliával lefedték és ötszáz homokzsákkal lesúlyozták. Heves megyében Nagyfügeden másod-, Hatvanban és Boldogon elsőfokú belvízvédelmi készültség van. Vas megyében a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Szentgotthárdnál és Körmendnél a helyreállítási munkálatok elvégzéséig fenntartja az elsőfokú árvízvédelmi készültséget. 

megye területén hét útszakaszon félpályás forgalomkorlátozás van. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Edelényen a Bódva áradása után a vízgyűjtő árkokban visszamaradt vizet megkezdték visszaemelni a folyóba.

10.28 - Árvíz/belvíz - Tovább romlott a belvízi helyzet az Alsó-Tisza-vidékén

Már meghaladja a belvíz elöntötte területek nagysága a 40 ezer hektárt az Alsó-Tisza-vidékén, a folyó szegedi vízmércéhez tartozó szakaszán pedig elsőfokú készültséget rendeltek el - tájékoztatta az MTI-t a regionális vízügyi igazgatóság védelemvezető-helyettese vasárnap.

Kádár Mihály közölte, az Alsó-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területén az elöntött terület nagysága 40 450 hektár, ebből csaknem 12 ezer hektár a vetés, 8350 hektár a szántó. Az igazgatóság két belvízvédelmi szakaszán harmad-, négy belvízvédelmi szakaszán másod-, kettőn pedig elsőfokú készültség mellett folyik a védekezés. Hozzátette: a harminc üzemelő szivattyútelep közül 26 másod-, illetve harmadfokú készültség mellett 24 órás üzemben működik, a berendezések szombaton 4,5 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba. Kömpöcön, Kunszentmártonban, Mindszenten, Székkutason és Újszentivánon másodfokú, hat településen pedig elsőfokú készültség mellett védekeznek a belvíz ellen.

A folyók felsőbb szakaszairól érkező árhullámok miatt a Hármas-Körös és a Tisza áradása is felgyorsult, a Maros vízszintje pedig egy rövid tetőzést követően ismét emelkedni kezdett. A Hármas-Körösön Öcsöd-Kunszentmártoni térségében harmad-, alsóbb szakaszán másodfokú készültség van. A Tisza teljes - az igazgatósághoz tartozó szakaszán -, illetve a Maros torkolathoz közeli részén elsőfokú készültség mellett folyik a védekezés, figyelő szolgálatot látnak el - közölte a védelemvezető helyettes.Vasárnap 8.45 - Árvíz- Még mindig nem apad a Marcal, folytatják a védekezést

Még mindig nem indult el az apadás a Marcalon, éjszaka kétszázan védekeztek a folyó mellett, és vasárnap is folytatják a munkát - tájékoztatta az MTI-t a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője vasárnap reggel.

Révész András elmondta, hogy éjszaka 200 ember dolgozott a gátak megerősítésén, reggel újabb 250-300 önkéntes, rendőr, polgárőr, tűzoltó, katasztrófavédelmi és NAV-szakember folytatja a védekezést. Tovább építik Nemesgörzsönynél az úgynevezett jászolgátat (két pallósor között döngölt földdel kitöltött ideiglenes védmű), amely megakadályozza, hogy a Marcal tovább áradjon Marcaltő felé - tette hozzá. A Marcal áradása miatt a térségben három utat tartanak még lezárva.

20.10 - Árvíz - Szombat éjszaka is folytatódik a védekezés a Marcalnál

Éjszaka is folytatódik a védekezés a kiáradt Marcalnál, mert a folyó vízszintje még mindig nem csökken - közölte a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szombat este.

Révész András tájékoztatása szerint este nyolckor újabb turnus, mintegy kétszáz önkéntes, rendőr, polgárőr, tűzoltó és NAV-munkatárs kezdte meg az éjszakai műszakot Marcaltő és Egyházaskesző között, Nemesgörzsöny és Egyházaskesző között, valamint Marcaltő alacsonyabban fekvő részein.

Németh Tamás, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója az MTI-nek azt mondta: a terv szerint tovább építették Nemesgörzsönynél az úgynevezett jászolgátat (két pallósor között döngölt földdel kitöltött ideiglenes védmű), amely most mintegy 200 méter hosszú, és becslése szerint még 80 méternyit kell hozzáépíteni.

A jászolgát azért fontos, mert ez akadályozza meg, hogy a Marcal tovább áradjon Marcaltő felé. A Marcal mellett szombaton négyszáz ember védekezett, nekik italt és ételt a Magyar Vöröskereszt osztott.

19.00 - Árvíz/belvíz - Kétezer-ötszáz kilométeren van árvízvédelmi készültség

Az országban mintegy 2519 kilométeren volt érvényben árvízvédelmi készültség szombat kora este az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) adatai szerint. A Közép-Tisza vidékén a Zagyva kivételével minden folyó árad, folytatódott a védekezés a Marcalnál is, a Hortobágy-Berettyó vizét pedig átemelik a Hármas-Körösbe.

Az OVF összesítése szerint jelenleg országosan 2519 kilométeren van érvényben árvízvédelmi készültség, ebből több mint 625 kilométeren harmadfokú. A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Fetivizig) vezetője, Bodnár Gáspár arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Tisza felső szakaszán folytatódott az apadás, Tiszabecs alatt azonban még áradás tapasztalható. Továbbra is elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Tisza jobb partján Vásárosnamény és Lónya, valamint a bal parti védvonal mentén Vásárosnamény és Gávavencsellő között.

A Túron szombaton másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Fetivizig. A folyó a romániai szakaszán apad, Garbolcnál péntek éjszaka tetőzött, a hazai szakaszán pedig végig árad. A Kraszna a hazai területen ugyancsak végig árad, Nagyecsed és Olcsva között még mindig harmadfokú, a többi szakaszon másodfokú a készültség. A Szamos Szatmárnémetinél tetőzés közelében van, a hazai szakaszán készültségi szint alatt végig árad, de az előrejelzések szerint további, akár készültségi szintet is elérő vízszintemelkedésre kell számítani - ismertette Bodnár Gáspár.

Hozzátette: a Lónyay-főcsatornán nem változott a riasztási szint, Kótaj és Berkesz közötti védvonalon másod-, míg Kótaj és Gávavencsellő között elsőfokú készültség van. A Tisza középső szakaszán, a Körösökön, valamint a Hortobágy-Berettyón egyaránt áradás tapasztalható, a Zagyván viszont lassú apadás indult meg. A térségi vízügyi igazgatóság védelemvezetőjének, Lovas Attilának a tájékoztatása szerint a jelenlegi előrejelzés alapján a Tisza középső szakaszán a most tetőző árhullám utoléri az előzőt, így a várható tetőzések módosulnak. Eszerint Szolnoknál 855 centiméteren április 18-án tetőzik a folyó. Az eddigi rekordvízállást a megyeszékhelynél 2000 áprilisában mérték 1041 centiméteres értéken. A Körösök továbbra is áradnak. A Hármas-Körös vízállása szombaton Szarvasnál 807 centiméter volt, ezzel meghaladta a harmadfokú árvízvédelmi készültséghez rendelt 800 centiméteres szintet. A Körösök vízrendszerében kialakult árhullámok hatására a Hármas-Körösön továbbra is folyamatos áradással kell számolni. A Hortobágy-Berettyó szintén teljes hosszában árad. A Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság közlése szerint korlátozták a belvíz szivattyúzását a Hortobágy-Berettyóba, egyúttal szombat délelőtt megkezdték a folyó vizének átemelését a Hármas-Körösbe. Mezőtúron 24 ideiglenes szivattyúállást telepítettek, ezek szombat délelőtt 10 óra óta másodpercenként 12 köbméter vizet képesek átemelni a Hármas-Körösbe. Bara Sándor védelemvezető emlékeztetett, hogy a mezőtúri és ágotai árvízkapu pénteki lezárásával a Hortobágy-Berettyó folyó maga is egy víztározóvá vált. A Berettyó torkolati szakaszán is harmadfokú a készültség, Szeghalomnál szombat reggel 529 centiméter volt a vízállás. A vízszint egy nap alatt 21 centiméterrel nőtt, az áradás pedig folytatódik. A Berettyó felső szakaszán maradt a másodfokú védelmi szint.

Egész éjszaka folytatódott az árvízi védekezés a kiöntött Marcalnál is. A folyó vízszintje stagnál, de folytatják az úgynevezett jászolgát építését - tájékoztatta a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója szombat reggel az MTI-t.

A jászolgát azért fontos, mert ez akadályozza meg, hogy a Marcal tovább áradjon Marcaltő felé - magyarázta Németh Tamás. Az ár- és a belvíz miatt országszerte tizenkét alsóbbrendű út egy-egy szakasza járhatatlan - tette közzé honlapján a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében öt, Veszprém megyében négy utat zártak le a forgalom elől, Győr-Sopron-Moson megyében kettő, Tolnában pedig egy út hosszabb-rövidebb szakaszán nem lehet közlekedni. Emellett továbbra is hatalmas területek vannak belvíz alatt. Az OVF adatai szerint szombat kora este 79 szakaszon volt érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 24 helyen harmadfokú. Szombaton két ellenzéki párt, az MSZP és a Jobbik is az ár- és belvízhelyzettel kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót. A szocialisták a kárenyhítési alap feltöltését szorgalmazták a gazdáknak súlyos károkat okozó belvízhelyzet miatt.

Az MSZP a mezőgazdasági termékek árának várható emelkedése miatt azt is várja a kormánytól, hogy támogassa az alapvető élelmiszerek forgalmi adójának csökkentését. A Jobbik is arra hívta fel a figyelmet, hogy az ár- és a belvíz miatt kialakult súlyos helyzet nyomán egyes élelmiszerek ára az év végére száz százalékkal megemelkedhet. Felidézték, hogy a Jobbik már korábban felvetette az alapvető élelmiszerek áfájának öt százalékra csökkentését.

16.30 - Az útinform legfrisebb jelentése szerint Győr-Moson-Sopron megyében továbbra is két út van lezárva.15.05 - Belvíz - Már 35 ezer hektárnyi területen áll a belvíz az Alföld közepén

Az elmúlt 24 órában 3500 hektárral nőtt a belvízzel elöntött terület nagysága, és összesen 35 ezer hektárt borít víz a Közép-Tisza menti vetéseken, szántóföldeken, réteken, legelőkön és ártéri erdőkben.

Lovas Attila, a térségi vízügyi igazgatóság vezetője szombaton elmondta: az elöntött területből mintegy 11,5 ezer hektár vetés és 8400 hektár szántó. A holtágak vízszintje a folyamatos szivattyúzás ellenére emelkedik. A védekezők folyamatosan végzik a szivattyúzást, vízkormányzást és a vízfolyási akadályok, uszadékok eltávolítását a szivattyútelepeknél és egyéb műtárgyaknál. Az elmúlt 24 órában 44 torkolati szivattyútelep és 40 mobilszivattyú csaknem 5 millió köbméter vizet emelt át a befogadókba. A Tisza áradására, a Körös-éri zsilip zárására és a várható szivattyútelepi üzemre tekintettel elsőfokú készültséget léptettek életbe a tiszakécskei belvízvédelmi szakaszon.

Továbbra is másodfokú a készültség a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság hat belvízvédelmi szakszán, míg harmadfokú Karcag, Mezőtúr és Kisújszállás térségében. A vízgazdálkodási társulatok közül öt tart fenn belvízvédelmi készültséget. A belterületi szakaszok víz elleni védelme miatt már tizennyolc önkormányzatnál rendeltek el valamilyen védelmi fokozatot. Az igazgatóság kezelésében lévő belvízvédelmi csatornák teltsége 75-90 százalék között változik. Pénteken 16 órától vízbeemelési korlátozás lépett érvénye a Hortobágy-Berettyó mentén, ennek hatására a csatornák torkolati vízszintje jelentősen megemelkedett.

14.30 - Omlásnak indult a löszfal Verőcén

Leomlott egy harminc méter magas löszfal egy része Verőcén, emberélet nem került veszélybe - közölte a Pest megyei katasztrófavédelem szóvivője szombaton az MTI-vel. Spitz Alexandra elmondta, hogy a Szamos utcában egy 30 méter magas és 250 méter széles löszfalból egy 50 méteres darab szakadt le. Az omlás két közeli ingatlant érint, az egyiknek - egy lakatlan parasztháznak - a kertjéig ér a törmelék. Az aláhulló földet a másik ház hátsó fala állította meg, de a benne lakóknak nem esett bajuk, és az ingatlan sem dőlt össze, a család azonban elővigyázatosságból rokonokhoz költözik - közölte a szóvivő. A váci tűzoltók áramtalanították a házat, egyéb beavatkozásra egyelőre nem volt szükség. Pontosabb információk csak a statikai és kárszakértői vizsgálat után állnak majd rendelkezésre.13.15 - Árvíz - A Zagyva kivételével minden folyó árad a Közép-Tisza vidékén

A Tisza középső szakaszán, a Körösökön, valamint a Hortobágy-Berettyón egyaránt áradás tapasztalható, a Zagyván viszont lassú apadás indult meg. Az áradás elleni védekezés már több mint félezer embert szólított a gátakra - tájékoztatta a térségi vízügyi igazgatóság védelemvezetője az MTI-t.

Lovas Attila közölte: a Tisza felső vízgyűjtőin eddig lehullott csapadék következtében a folyón Vásárosnaménynál tetőzés közeli helyzetben van a kialakult árhullám. A jelenleg rendelkezésre álló adatokból készített előrejelzés alapján a Tisza középső szakaszán a most tetőző árhullám utoléri az előzőt, így a várható tetőzések módosulnak. Eszerint Szolnoknál 855 centiméteren április 18-án tetőzik a folyó. Az eddigi rekordvízállást a megyeszékhelynél 2000 áprilisában mérték 1041 centiméteres értéken.

A Körösök továbbra is áradnak. A Hármas-Körös vízállása szombaton Szarvasnál 807 centiméter volt, ezzel meghaladta a harmadfokú árvízvédelmi készültséghez rendelt 800 centiméteres szintet. A Körösök vízrendszerében kialakult árhullámok hatására a Hármas-Körösön továbbra is folyamatos áradással kell számolni. A Hortobágy-Berettyó teljes hosszában árad. A nagykunsági főcsatorna 25. számú műtárgyán keresztül megkezdődött a folyó többletvizének átvezetése a Hármas-Körösbe. Pénteken a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) szakemberi lezárták a Hortobágy-Berettyó ágotai vészelzáró zsilipjét, így a Hortobágy-Berettyó lényegében árvízi tározóvá vált.

Ezzel egy időben megnyitották mintegy 40 méter szélességben a nagyiványi szükségtározó töltését, így a Tivizig területéről érkező Hortobágy folyó vizét közvetlenül a vésztározóba vezetik. Szintén a nagyiványi tározóba vezeti ki a Kötivizig a Német-éri belvízcsatorna többletvizét, ezzel is tehermentesítve a Hortobágy-Berettyót. Intézkedtek a Hortobágy-Berettyóba történő belvízbeemelés korlátozására is. A Kötivizig 305 kilométeren első fokú, 222 kilométeren másodfokú, 115 kilométeren pedig harmadfokú védelmi készültség tart fenn.
13.05 - Árvíz/belvíz - Két úton nem lehet közlekedni a megyében

Az ár- és a belvíz miatt országszerte tizenkét alsóbbrendű út egy-egy szakasza járhatatlan - tette közzé honlapján a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében öt, Veszprém megyében négy utat zártak le a forgalom elől, Győr-Sopron-Moson megyében kettő, Tolnában pedig egy út hosszabb-rövidebb szakaszán nem lehet közlekedni. Az Útinform tájékoztatása szerint szombat délután várhatóan lezárják a Marcaltőre vezető utat is.

Az útlezárások részletei itt >>
13.00 -
Magyar Zoltán, a jobbik országgyűlési képviselő sajtótájékoztatót tartott ár- és belvíz ügyben. A politikus szerint a kormány későn léptt. Részletek itt >>

12.10 - Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatója

Rába

Szombat reggelig Körmendnél folytatódott az apadás. Az árhullám elhúzódó apadó ágán Sárvárnál az elmúlt 24 órában stagnáló vízjárás volt jellemző, szombat reggel észlelt vízállás 187 cm.

Ragyogónál is megállt pénteki az apadás és napközben gyakorlatilag stagnált a vízszint. A szombat délutáni óráktól lehet arra számítani, hogy az I. fok szintje (150 cm) alá csökken a vízállás.

Vágnál 228 cm a reggeli vízállás és szombat éjfélig kismértékű apadás várható, majd azt követően az apadás üteme nőni fog.

Árpás térségében folyamatos volt az apadás az elmúlt napon. Elhúzódó apadás várható itt is, az I. fokú árvízvédelmi készültség szintje (320 cm) alá várhatóan 04.08-tól csökken a vízállás.

Győrnél szombat délelőtt tetőzött a folyó 384 cm-rel, azóta csak kismértékű apadás tapasztalható, és erre számítunk holnap reggelig.
 
Marcal

A Marcal felső szakaszán és valamennyi jobbparti mellékvízfolyásán apadó jellegű vízjárás tapasztalható szombat reggel, Mersevát térségében is lassú apadás kezdődött a szombat hajnali óráktól.

Mórichidánál szombat reggel 232 cm a vízállás, a péntek hajnali óráktól gyakorlatilag nem változik.

Gyirmótnál szombat reggel 402 cm-es vízállást mértünk, a pénteki tetőzéshez képest mintegy 30 cm-es apadás tapasztalható. A II. fokú árvízvédelmi készültség szintje (400 cm) alá a szombat reggeli órákban csökken a vízszint.

Figyelembe véve a Rába árhullám további lassú apadását, és a Marcal felső szakaszának folyamatos apadó jellegét, Mórichidánál a szomabti napon kezdődhet lassú apadás.
 
A Rábán érkező árhullám levonulása, illetve a kedvezően alakuló hidrológiai helyzet miatt a Központi védelemvezető.

-  a Mórichida-Sárvári árvízvédelmi szakasz Pápóci és Ostffyasszonyfai gátőrjárásokon 2013.04.06. 18 órától az I. fokú készültség megszűntetését rendeli el.

 - a Répcelak-Sárvári árvízvédelmi szakaszon 2013.04.06. 18 órától az I. fokú készültség megszűntetését rendeli el

Belvíz

A Hanság-Rábca belvízrendszer felső szakaszát Sarród – Tőzeggyár térségében apadó, míg az alsóbb szakaszát lassan emelkedő – alig változó külvízszintek jellemzik szombat reggel.

Rábcakapinál a vízállás meghaladja az I. fokú árvízvédelmi készültségi szintjét (250 cm).

A levezetőrendszer alsó szakaszán Lesvár – Börcs térségében már a Rába árhullám apadása is érezhető lesz holnap reggelre.
 
Az Igazgatóság területén a belvízzel elöntött területek nagysága 18.430 hektár. Ebből 1.858 hektár vetés, 2.756 hektár szántó, 2.472 hektár rét.
 
Belvízvédelmi készültségi fokozat váltás nem történt. A korábban kiadott fokozatok vannak érvényben.
 
Tavaink
 
A Fertő-tó nyugalmi vízszintje a Burgenlandi Tartományi Hivatal honlapja szerint szombat reggel 6 cm-rel haladja meg a szombati napon érvényes szabályozási szintet. A Fertőszéli-zsilip nyitva van, a tóból a víz leeresztése a mérések alapján 6 m3/s ütemben folyamatosan történik.

A Tatai Öreg-tó vízszintje szombat reggel 167 cm-t mértek. A tóból a víz leeresztése csökkenő ütemben folyamatos.

12.08 - Árvíz/belvíz - Átemelik a Hortobágy-Berettyó vizét a Hármas-Körösbe

Korlátozták a belvíz szivattyúzását a Hortobágy-Berettyóba, egyúttal szombat délelőtt megkezdték a folyó vizének átemelését a Hármas-Körösbe - tájékoztatta a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság az MTI-t.

Bara Sándor védelemvezető közölte: Mezőtúron 24 ideiglenes szivattyúállást telepítettek, ezek szombat délelőtt 10 óra óta másodpercenként 12 köbméter vizet képesek átemelni a Hármas-Körösbe. Szükség esetén ez a kapacitás növelhető - tette hozzá. Bara Sándor emlékeztetett, hogy a mezőtúri és ágotai árvízkapu pénteki lezárásával a Hortobágy-Berettyó folyó maga is egy víztározóvá vált.

A Hortobágy-Berettyón Borznál szombat reggel 399 centiméter volt a vízállás, a folyón harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. A Berettyó torkolati szakaszán is harmadfokú a készültség, Szeghalomnál szombat reggel 529 centiméter volt a vízállás. A vízszint egy nap alatt 21 centiméterrel nőtt, az áradás pedig folytatódik. A Berettyó felső szakaszán maradt a másodfokú védelmi szint.

Pocsajnál a szombat reggel mért vízszint 445 centiméter volt, itt az áradás megállt. Az igazgatóság mind a 12 belvízvédelmi szakaszán készültséget rendeltek el, ebből 4 helyen harmadfokú, a többin másodfokú a védelmi szint - tette hozzá. Az elöntött területek száma egy nap alatt több mint 2500 hektárral nőtt, jelenleg a Tiszántúl északi részén 34 500 hektár áll víz alatt. A szivattyútelepek egy nap alatt 4,7 millió köbméter vizet emeltek át tározókba - közölte.11.23 - Árvíz/belvíz - A kárenyhítési alap feltöltését sürgeti az MSZP

A kárenyhítési alap feltöltését szorgalmazza az MSZP a gazdáknak súlyos károkat okozó belvízhelyzet miatt. A szocialisták a mezőgazdasági termékek árának várható emelkedése miatt azt is várják a kormánytól, hogy támogassa az alapvető élelmiszerek forgalmi adójának csökkentését.
Csaknem százezer hektár szántó, illetve vetési terület van víz alatt. A gazdák legalább 40 százalékos kárpótlása érdekében fel kell tölteni a kárenyhítési alapot - mondta szombati sajtótájékoztatóján Harangozó Gábor szocialista képviselő.

Becslése szerint ehhez a jelenlegi 8 milliárdról 20 milliárd forintra kellene növelni az alapot. Emlékeztetett arra, hogy a kormány a tavalyi aszálykárok miatt nem töltötte fel az alapot, helyette egy hitelprogrammal próbálkozott, amelyet azonban csak kevesen tudtak igénybe venni, így ez most sem jelenthet megoldást. Hozzátette: a szocialista kormány hasonló válsághelyzetben ugyancsak 40 százalékos kártérítést tett lehetővé a gazdáknak. Harangozó Gábor arról is beszélt, hogy a belvízhelyzet miatt nehéz év vár a mezőgazdasági termelőkre, ami további élelmiszerár-emelésekhez vezet majd.

Ezért arra szólította fel a kormányt, hogy támogassa azt az MSZP-s javaslatot, amely 27-ről 5 százalékra csökkentené az alapvető élelmiszerek áfáját. Erre lehetőséget ad az Európai Unió, a tagállamok jelentős részében ugyanis 0 és 9 százalék közötti az alapvető élelmiszerek forgalmi adója - jegyezte meg.11.20 - Árvíz/belvíz - Másodfokú készültség a Túron

A Túron másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Fetivizig) - közölte a szervezet vezetője szombaton az MTI-vel.

Bodnár Gáspár elmondta: a folyó a romániai szakaszán apad, Garbolcnál péntek éjszaka tetőzött, a hazai szakaszán pedig végig árad. Tájékoztatása szerint a Tisza felső szakaszán az apadás folytatódott, Tiszabecs alatt azonban még áradás tapasztalható. Továbbra is elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Tisza jobb partján Vásárosnamény és Lónya, valamint a bal parti védvonal mentén Vásárosnamény és Gávavencsellő között. A Kraszna a hazai területen végig árad, Nagyecsed és Olcsva között még mindig harmadfokú, a többi szakaszon másodfokú a készültség. A Szamos Szatmárnémetinél tetőzés közelében van, a hazai szakaszán készültségi szint alatt végig árad, de az előrejelzések szerint további, akár készültségi szintet is elérő vízszintemelkedésre kell számítani - ismertette Bodnár Gáspár.

Hozzátette: a Lónyay-főcsatornán nem változott a riasztási szint, Kótaj és Berkesz közötti védvonalon másod-, míg Kótaj és Gávavencsellő között elsőfokú készültség van. A belvízhelyzettel kapcsolatban az igazgató elmondta: a vízügyi igazgatóság működési területén a Nyírség két szakasza kivételével mindenütt belvízvédelmi készültség van érvényben, az elöntött terület nagysága meghaladja a 22 ezer hektárt. Pénteken a tizenhárom szivattyútelep 2,7 millió köbméter belvizet emelt át a főbefogadókba. A települések közül Újfehértón, Nyíregyháza egyes területein, Kótajban, Nagyecseden, Gávavencsellőn, Ibrányban és Rakamazon van elrendelve valamilyen fokú belvízvédelmi készültség. Bodnár Gáspár ezzel kapcsolatban jelezte: a vízügyi igazgatóság szükség esetén homokzsákot, hordozható szivattyút biztosít az önkormányzatok számára a belvíz elleni védekezéséhez.8.55 - Árvíz - Folytatódik a védekezés a kiöntött Marcalnál

Egész éjszaka folytatódott az árvízi védekezés a kiöntött Marcalnál. A folyó vízszintje stagnál, de folytatják az úgynevezett jászolgát építését - tájékoztatta a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója szombat reggel az MTI-t. Németh Tamás elmondta: péntek éjjel változó létszámmal - 70-250 emberrel - folytatták az árvízi védekezést, továbbépítették az úgynevezett jászolgátat (két pallósor között döngölt földdel kitöltött ideiglenes védmű), amely most mintegy 130 méter hosszú, és még 60 métert szeretnének hozzáépíteni.

A jászolgát azért fontos, mert ez akadályozza meg, hogy a Marcal tovább áradjon Marcaltő felé - magyarázta Németh Tamás. Hozzátette: Marcaltőnél nyúlgátat (átmeneti védőtöltést) hoztak létre pénteken, ez védi a beáramló víztől a települést, amelynek határában a folyó elöntötte a kerteket.

Korábban -Megyénkben a belvíz jelent nagy gondot

A tetőző Marcal pénteken Nemesgörzsönynél gátat szakított: az ár Marcaltőt körbeölelte, a helyiek homokzsákokkal védték. Az Egyházaskesző felé vezető út mentén raktak ki homokzsákokat: a két szomszédos község lakói összefogtak. „Ez az út jelenti az egyházaskeszőiek számára az egyetlen kapcsolatot a külvilággal. A többi bekötőútjukat lezárták" – tudtuk meg Sandl Zoltán polgármestertől. „Nemesgörzsönynél a Marcal a védművet átlépte, a víz pedig a földrajzi adottságok miatt mind hozzánk folyik. Az ár hirtelen emelkedik, ami nehezíti a védekezést. Reméljük, hogy az átszakadt Marcal-töltést a vízügy szakemberei mielőbb helyrehozzák."

Megyénkben a belvíz jelent nagy gondot: tegnap már 18 ezer 178 hektárnyi terület került víz alá. A győri Rabkertből napi 3,2 millió liter vizet szivattyúznak a Marcalba.

Sandl Zoltán marcaltői polgármester szerint sok esélyük nincs a víz ellen, védik értékeiket. Gondot jelentett, hogy a Marcaltő és Nemesgörzsöny közötti utat alámosta a folyó. Azon a szakaszon a vízügyi igazgatóság munkatársai védekeztek homokzsákokkal. Kalmár Tamás Marcaltőnél két homokzsák pakolása között a Kisalföldnek elmondta: az ő háza a falu magasabb pontján van ugyan, de nem volt kérdés, hogy a gáton a helye.

„Falubeliek kerülhetnek bajba, ha nem fogunk össze" – fogalmazott.
„A Marcal pénteken tetőzött a megyében is, Mórichidánál és Gyirmótnál ma már apadás és csak első fokú készültség várható" – tudtuk meg Németh József vízügyi igazgatótól. A Rába is apad Árpásnál, a készültséget vélhetően hétfőn vonhatja vissza a regionális vízügyi igazgatóság.

Nagyobb gondot a belvíz jelent: pénteken már 18 ezer 178 hektárnyi terület „úszott" az igazgatóság területén. A Hanság–Rábca belvízrendszer befogadóin tovább emelkedtek a vízszintek. Vitnyéden a Kardos-patak még a napokban is tartja különlegesen magas szintjét. A gátakon a belvíz miatt dolgoznak a szivattyúk. Tóth Kálmán polgármester szerint a közvetlen veszély már elmúlt, jelenleg a területen próbálják szinten tartani a vizet. – A pincékben még mindig van víz, ám ennek levonulásához még napok, akár hetek kellenek – mondta.

A belvíz a gazdákat is sújtja. Gál Imre kapuvári gazdálkodó elmondta, a helyzet katasztrofális. Szinte nincs olyan tábla, amin ne lenne belvízkár. – A napraforgót és a kukoricát már vetni kellene. Ha mától jó idő lenne, akkor is legjobb esetben tíz nap, két hét a csúszás – mondta a gazdálkodó. Hozzátette, az őszi vetésekben 30–40 százalékos a belvízkár, a földekre egyelőre gépekkel képtelenség rámenni. A megyében a vízátfolyások miatt tegnap teljes útzár volt érvényben Szany és Vág, Kisbabot és Bodonhely között.

A győri Rabkertben mintegy negyven család él, sok a hétvégi ház, s nagy részüknél elázott a kert. A Győr-Szol napok óta három géppel szivattyúzza a telkeken összegyűlt esővizet, akár a szomszédos Góré-dűlőben, ahol a Pándzsa is folyik. Naponta körülbelül 3,2 millió litert „utalnak át" a Marcalba, s talán ma már nem kell kimenniük. Ozsvárt Tamás, a Győr-Szol szóvivője elmondta, elsősorban a közlekedést akadályozó, út menti vizekre koncentráltak és az önkormányzattal egyeztettek a beavatkozás helyszíneiről.

Van lakó, aki azt mondja, nem várja meg, amíg leapad a víz – három éve ugyanis az nyolc hétig tartott, utána emelték meg a kert szintjét 80 köbméter földdel. Sárközi Vilmos most bérelt egy nagy teljesítményű szivattyút, ami percenként 1000 litert szív és a benzinköltséggel együtt talán 80–90 ezer forintból megússza a kertjét elöntő áradást. A víz egy 130 méteres tömlőn át folyik át a Marcal-tóba kedd óta folyamatosan.

– A szomszédoknak is tudtam segíteni, nem szeretem nézni ezt a vizet, gumicsizmázni, mert mi itt lakunk. Most ültettem negyvenhat tuját, s ha az apadásra várok, a szemem láttára fog kirohadni. Kapjon levegőt a frissen ültetett fű, nyugodjon meg szegény kutya, mert nagyon meg van rémülve húsvét óta a víztől – mondja az öt éve a Rabkertben élő Sárközi Vilmos.
Hóban tárolt vízkészlet: 13,13 köbkilométer

A Duna nagymarosi szelvénye felett hóban tárolt vízkészlet 13,13 köbkilométer: április 5-én ez az elmúlt 20 évben mért legnagyobb érték, az átlagos közel kétszerese. Németh József vízügyi igazgató szerint azonban az alacsonyabb részeken kisebb a vízkészlet és a lassú felmelegedés is kedvező lehet, így vélhetően nem kell majd nagyobb árhullámtól tartani.

Olvasóink írták

 • 5. urbaniastapista 2013. április 08. 16:43
  „Azt valaki elmagyarázhatná, hogy ha a Marcal mellett még I. fokú készültség sincs, akkor miért épül jászolgát és dolgozik ott egy csomó ember éjjel nappal?”
 • 4. Lókupec 2013. április 08. 16:06
  „A győri Rabkertben nem élhet 40 család mivel az nem belterület hanem különleges külterület (régen zártkert), így az ott álló épületkre nem adható ki lakhatási engedély. Ezek értelmében aki ott lakik az illegálisan lakik ott. Tehát ne rinyáljon a belvíz miatt.”
 • 3. bazsifekete 2013. április 08. 08:11
  „"A győri Rabkertben mintegy negyven család él, sok a hétvégi ház, s nagy részüknél elázott a kert. A Győr-Szol napok óta három géppel szivattyúzza a telkeken összegyűlt esővizet, akár a szomszédos Góré-dűlőben, ahol a Pándzsa is folyik. Naponta körülbelül 3,2 millió litert ,,utalnak át" a Marcalba, s talán ma már nem kell kimenniük. Ozsvárt Tamás, a Győr-Szol szóvivője elmondta, elsősorban a közlekedést akadályozó, út menti vizekre koncentráltak és az önkormányzattal egyeztettek a beavatkozás helyszíneiről. "

  Amióta feltöltötték a kubik gödröket (kb.4 éve), azóta nincs hova elfolyjon az esővíz, belvíz, így egyből a kertekben áztatja a földet.
  Így késelteti a kerti munkákat is.”
 • 2. grt 2013. április 08. 08:08
  „Tegnap hallottam egy önkéntes tűzoltótól,hogy toborozzák az önkénteseket,önként jelentkezőket a gátakra.
  Nem is értem és ők sem értik,hogy miért mikor a hivatásosok meg bent vannak a laktanyába és eggyetlen szabadnapost nem hívtak be.Ahogy a rendőröket felrendelik Pestre az ünnepek alkalmával ugyanúgy miért nem lehet berendelni katasztrófavédőket vagy bárminek is nevezzem őket?Most vajon hol vannak a nagy kékruhás egyének?Most megmutathatnák,hogy,hogy kell dolgozni a gáton és nem csak egy fénykép erejéig.”
 • 1. intar 2013. április 07. 13:23
  „Kár! Nagy kár! Leereszteni a vizet a Fertőből! Aztán nyáron meg majd sírdogálnak, hogy kevés a víz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iszapömlés - A gátszakadás egyik szemtanúját is meghallgatta a bíróság

"Tiszta vörös volt minden, eltűnt az út" - mondta a Mal Zrt. vörösüzemi területfelelőse. Tovább olvasom