Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Aratják az őszi árpát Vas megyében

Aratják az őszi árpát Vas megyében; hektáronként átlagosan 2-3 tonna termést takarítanak be, ami messze elmarad az előző évek 4 tonnát maghaladó átlaghozamától - közölte Márkus Antal mezőgazdasági szaktanácsadó hétfőn az MTI-vel.

A 6 ezer hektáros őszi árpa 20-30 százalékát már learatták. Gyenge a termés, a hektáronkénti átlaghozam mindössze Sárvár környékén egy 100 hektáros területen érte el a 4 tonna feletti átlagot.

Kevés termés várható repcéből is, mert a tavalyi sok csapadék miatt nem tudtak időben vetni, a földek elgazosodtak. Az átlaghozam a 2 tonnát sem éri el, míg az elmúlt években hektáronként átlagosan 2,6-2,8 tonna repce termett. Kevés lesz a 3 tonna feletti repceterület, leginkább azok számíthatnak jó eredményre, akik augusztusban el tudták vetni a repcét.

Az elmúlt évekhez képest egy héttel korábban kezdődött el az aratás Vas megyében. Idén mintegy 70-80 ezer hektárnyi területen kell betakarítani a termést. A gazdák ugyan nagyobb területet szerettek megművelni, de a tavalyi hideg, csapadékos időjárás miatt nem tudtak többet vetni. A repcét 3100 hektáron így is ki kellett szántani, - helyére őszi búza került - mert a gazdák még a fél tonnás hozamban sem bíztak.

A tervek szerint az őszi búza aratása július közepén kezdődik. Az aratás sorrendje évtizedek óta őszi árpa, repce, búza, de egy új technológiával, a repce permetezésével fordítani lehet a sorrenden. Ezt a megoldást azok a gazdák választják, akiknek jó minőségű étkezési búzájuk van, de a repcearatás késlelteti a búzaaratást.

Az érett étkezési búzának, ha nagyobb mennyiségű, 10-15 milliméter csapadékot kap, romlik a minősége, és visszaminősülhet takarmánybúzának. Korábban a repcével sem lehetett várni, mert ha túlérett, kipörgette a magot, de az új technológiával mindez kiküszöbölhető - ismertette Márkus Antal.

Hozzátette; az aratás kezdete óta "visszafelé indult el", csökkent a gabona ára. A takarmánygabona, takarmánybúza ára tonnánként 40-50 ezer forint körül mozog, míg az étkezési búzáé 50-60 ezer forint. Aratás előtt 110-120 ezer forint volt a repce tonnánkénti ára, ami az alacsony hozama miatt nem igazán fog változni - vélekedett a mezőgazdasági szaktanácsadó.

A gazdák idén kivárhatják a kedvezőbb árakat, nem kell a "kombájn mellől" eladni a termést, mert közel kétszer annyi tároló hely van, mint amennyi gabona vár aratásra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasban két helyszínen lesz félpályás útlezárás szerdán

Vas megyében június 29-án két helyszínen lesz félpályás útlezárás, a Független Rendőr Szakszervezet… Tovább olvasom