Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Aratás: közepes termés Veszprém megyében

Az elmúlt hetek extrém hőségében learatott gabonák egyértelműen jó minőségűek, a közepes megyei hozamok mögött viszont nagy a területi differenciálódás - közölte a megyei kormányhivatal az aratási bizottság ülése után, hétfőn az MTI-vel.
Az aratási koordinációs bizottság értékelése szerint a termésátlagok Veszprém megyében az elmúlt évekkel összevetve közepesnek mondhatók, viszont a június végi várakozásokhoz képest az őszi búza jobb hozamot produkált.

A kukorica- és napraforgótáblák nagyon szenvednek a csapadékhiánytól, napról napra romlik a napraforgó-állományok kondíciója is - áll a közleményben.

A parlagfű-szennyezettség nem csak a mezőgazdasági területeken figyelhető meg: a tarlók parlagfű borítottsága csökkent az elmúlt évekhez képest; a tapasztalatok szerint a gazdák egyre nagyobb figyelmet fordítanak a betakarítást követő utómunkálatokra, a parlagfű terjedésének megakadályozására - állapította meg a bizottság.

Jelentésük szerint az őszi árpa termésátlaga meghaladja a 3,1 tonnát, az őszi búzáé 3,3 tonna felett van, a repcénél a termésátlag eléri a 2 tonnát hektáronként.

A megyei betakarítási adatok szerint őszi búzából 88 ezer tonna, repcéből 22 ezer tonna, őszi árpából pedig 17 ezer tonna a betakarított összes termés mennyisége.

A bizottság közlése szerint az elmúlt évekhez hasonlóan a megyében nincsenek raktározási gondok.

A rendőrség tájékoztatása szerint az aratást végző munkagépek közúti ellenőrzése során kirívó szabálytalanságot nem tapasztaltak, az aratás nagy része problémamentesen zajlott le.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Balatonba fulladt egy férfi Tihany-Sajkodnál

Vízbe fulladt egy férfi Tihany-Sajkodnál vasárnap - közölte a rendőrség és a mentőszolgálat az… Tovább olvasom