Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Áram nélkül a dunaújvárosi élményfürdő

Lekapcsolták az áramot pénteken a dunaújvárosi élményfürdőben a tulajdonos CIB Bank kérésére.
A fürdőt üzemeltető DVG Dunaújvárosi Vagyonkezelő Zrt. (DVG ZRT.) ugyanakkor az áramszolgáltatás haladéktalan visszaállítása érdekében birtokvédelmi eljárást kezdeményez a CIB Property Zrt.-vel szemben - közölte az MTI-vel Galambos Dénes, a DVG Zrt. jogi képviselője.

A közlemény szerint a DVG Zrt. a CIB Property Zrt.-vel szemben "a jogellenes magatartásából eredő károk megtérítése érdekében" megteszi a szükséges lépéseket.

Az áramszolgáltatás megszüntetése nemcsak az élményfürdőt, hanem a helyi Szent Pantaleon Kórháznak a fürdőépületben működő gyógyászati részlegeit is érinti, ahol pénteken már nem tudták megkezdeni a szakrendelést.

A kórház közleménye szerint az intézkedés tb-finanszírozott, területi ellátási kötelezettséggel bíró szakrendeléseket érint, s több hetes előjegyzéssel rendelkező betegek gyógykezelését hiúsítja meg.
Az ügy előzményéről Szabó József, a DVG Zrt. elnök-vezérigazgatója az MTI-nek elmondta: az élményfürdő próbaüzeme tavaly augusztusban zárult le, s most már lízingbe kellene adni a fürdőt.

Nem tisztázott azonban a lízingbeadás értéke, a 3,2 milliárd és 4,2 milliárd forint közötti összegről folyik a vita a lízingbeadó CIB és a városi önkormányzat között, s mindeddig nem sikerült megegyezni.
Szabó József álláspontja szerint a bank lépésének egyetlen magyarázható oka van: az, hogy nem sikerült Dunaújváros önkormányzatának megegyeznie a CIB Property Zrt.vel, mert eddig több száz milliós jogtalan követeléssel élt Dunaújváros felé.

A CIB Bank az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozza: célja, hogy megállapodás szülessen az ügyben, és kész a tárgyalások folytatására.

A közlemény emlékeztet arra, hogy 2006-ban a CIB Csoporthoz tartozó CIB Ingatlanlízing nyerte meg konzorciumban a közbeszerzési eljárást, amelyet Dunaújváros önkormányzatának vagyonkezelő cége, a DVG Zrt. írt ki élményfürdő létesítésére és lízingbevételére. A létesítmény tavaly nyáron megkapta a végleges használatbavételi engedélyt, de a CIB Csoportnak mindeddig nem sikerült érvényt szereznie a céggel, illetve közvetve az önkormányzattal kötött lízingszerződésnek, és elérnie, hogy a lízingbevevő elkezdje fizetni a lízingdíjakat - hangsúlyozza a CIB.
A közlemény rámutat: "a DVG Zrt. üzemeltetni kezdte a fürdőt, belépődíjat szedett, ugyanakkor a közműdíjakat nem fizette, ezzel is tetézve a CIB Csoport veszteségeit".

A CIB Csoport azt állítja, hogy a tárgyalásra és megegyezésre irányuló több mint egy éve tartó, többszöri kísérlete nem vezetett eredményre, ezért "tulajdonosként végül az áramszolgáltatás és ezzel együtt a fürdő működésének felfüggesztésére kényszerült további veszteségeinek minimalizálása érdekében".

A bankcsoport megfogalmazása szerint igyekezett elkerülni ezt a lépést, amelyről július végén levélben tájékoztatta a DVG Zrt. vezérigazgatóját és a város vezetőit. Ekkor kérte, hogy fogadják el végső ajánlatát, amely kizárólag a beruházás költségeit és annak kamatait tartalmazta, és amelyben eltekintett a felmerült többletköltségek érvényesítésétől, továbbá letétet kért a közüzemi díjak fizetésére. Mivel az ajánlatára elutasító választ kapott, a DVG Zrt. előzetes értesítése után kikapcsoltatta az áramot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vihar megérkezett Balatonra, többször riasztották a vízirendőröket

Viharos erejű, óránként 60-70 kilométeres sebességű szél támadt a Balatonnál pénteken késő délután,… Tovább olvasom