Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Áradnak a folyók Vasban, utakat zártak le

A Rábán Szentgotthárd térségében és a Murán 54,8 kilométer töltésen elsőfokú és Körmend térségében 13,3 kilométeren másodfokú készültség van érvényben. .


A következő  napokban, különösen csütörtökön több folyó vízgyűjtő területén is  jelentős mennyiségű csapadék hullhat - hívta fel a figyelmet az  Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szerdán az MTI-hez eljuttatott  közleményében.  
   
Jelenleg a Rábán Szentgotthárd térségében és a Murán 54,8  kilométer töltésen elsőfokú és Körmend térségében 13,3 kilométeren  másodfokú készültség van érvényben.  
   
Az OVF azt írta: kedden újabb, az előre jelzetthez képest  elsősorban az osztrák területeken nagyobb mennyiségű csapadék  hullott le (7-8 milliméter helyett 15-18 milliméter). A legfrissebb  előrejelzések alapján, a Rába vízrendszerén továbbra is marad a  változékony időjárás és a következő hat nap mindegyikén várható  több-kevesebb csapadék. A legjelentősebb mértékű esőzés csütörtökre  várható, ekkor az említett területeken a napi csapadékösszeg  területi átlaga meghaladhatja a 30 millimétert.    
   
 

Árad a Rába - 2014.05.
A következő két napban területi átlagban is jelentős csapadékra kell számítani a Rába vízrendszerén, a Duna vízgyűjtőn a Traun, az Enns, a Lajta, a Vág, a Zala, valamint a Mura részvízgyűjtőin is. A Tisza vízgyűjtőjén pedig a legnagyobb csapadékmennyiségekre a Bodrog, a Sajó és a Hernád vízrendszerében van kilátás.

Mint kifejtették: a csütörtök-pénteki előre jelzett csapadék hatására további jelentősebb áradásra lehet számítani csütörtök éjszakától, várhatóan első-másodfok körüli vízállásokkal. A Rába középső és alsó szakaszain első fok körüli vízszintek kialakulása várható. Letenyénél a Mura tetőzése csütörtök reggelre várható elsőfokú szint feletti vízállással. A csütörtök-péntekre várható további nagy mennyiségű csapadék hatására a Murán újabb árhullám várható - tették hozzá.

A Duna teljes magyar szakaszán is folytatódik a vízszintek emelkedése a következő napokban, de - mint írták - Budapestnél a következő két hétben nem valószínű a rakpartok elöntése. A Tiszán és mellékfolyóin is a vízszintek emelkedése várható, de az előrejelzés szerint, árvízi fokozatot nem kell elrendelni.

Árvízvédelmi készültségi fokozatot elérő vízszintek kialakulása várható azonban a Sajó és a Hernád vízrendszerében. Az OVF közleménye szerint a Hernádon Hidasnémetinél a harmadfokot elérő, Gesztelynél pedig a esetleg a másodfokot meghaladó vízszintek várhatóak. A Sajón Sajópüspökinél a másodfokot elérő, esetleg azt meghaladó, Sajószentpéternél másodfok körüli, Felsőzsolcánál elsőfok fölötti tetőzések kialakulása valószínűsíthető. A Bodrogon az első fokot megközelítő vízszintek kialakulása várható. Jelentősebb vízszintemelkedés alakulhat ki a Bódván is.

Egyéb tiszai mellékfolyóinkon a következő napokban (Túr, Kraszna, Szamos, Körösök, Maros) nem várható árvízvédelmi készültséget elérő vízállások kialakulása - fejtette ki az OVF.

A Rába térségében a vízügyi szakemberek értesítették az érintett önkormányzatokat. A Vízügyi Igazgatóság munkatársai lezárták töltésben lévő zsilipeket. A vízügyi szakemberek figyelőszolgálatot látnak el az árvízvédelmi vonalakon.

A Sajó-Bódva-Hernád térségében a heves vízjárására és az előrejelzett csapadékra tekintettel a vízügyi szakemberek megelőző jelleggel elrendelték az elsőfokú árvízvédelmi készültséget és tájékoztatták a Bódva-völgyi önkormányzatokat. A Vízügyi Igazgatóság munkatársai folyamatosan figyelik a magyarországi, külföldi hidrometeorológiai eseményeket.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdára az ország nagy részére adott ki elsőfokú figyelmeztetést a sok eső és a viharos szél miatt. Csütörtökre várhatóan több megyére és a fővárosra is másodfokú figyelmeztetést adnak majd ki a várható heves esőzések, viharok miatt.Kedden írtuk


13.25

   
Az OVF közleménye szerint a Rábán Szentgotthárd térségében  11,4 kilométer töltésen elsőfokú, Körmend térségében 13,3 kilométer  töltésen másodfokú a készültség.  
   
Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője az  MTI-nek azt mondta: jelenleg is intenzíven árad a Rába Körmendnél, a  szakemberek szerint a folyónak ezen a szakaszán harmadfokú  árvízvédelmi készültség elrendelésére is szükség lehet. Az igazgató  hozzátette: a 86-os számú főúton vízátfolyásokra kell számítani. A  Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint Vas megyében  jelenleg négy alsórendű útszakasz van lezárva az árvíz miatt.  
   
Az OVF közleményében azt írta: a Rába térségében a vízügyi  igazgatóság munkatársai értesítették az érintett önkormányzatokat. A  töltésben lévő zsilipeket lezárták. A Sajó-Bódva-Hernád térségében  az árvízvédelmi rendszerek állapotát és a Bódva menti védvonalakat,  szükségtározók állapotát ellenőrizték. A vízügyi szakemberek  folyamatosan figyelemmel kísérik a magyarországi és a külföldi  hidrometeorológiai eseményeket.  
   
Kifejtették: a vasárnap reggeltől lehullott nagy mennyiségű  csapadék hatására a Rába vízrendszerén jelentős vízszintemelkedések  alakultak ki. A péntek estig lehulló újabb csapadék pedig ismét  vízszintemelkedéseket fog okozni a Rába vízrendszerén.  Szentgotthárdnál várhatóan első, Körmendnél pedig másodfok közeli  értékekkel tetőzhet a folyó. A Rába középső és alsó szakaszain  fokozatosan egymásra torlódó árhullámok hatására első fok körüli  lehet majd a vízszint.  
   
A legfrissebb előrejelzések alapján, a Rába vízrendszerén  továbbra is marad a változékony időjárás és a következő hat nap  mindegyikén várható több-kevesebb csapadék. A legjelentősebb mértékű  esőzés csütörtökre várható, ekkor az említett területeken a napi  csapadékösszeg területi átlaga elérheti a 20-30 millimétert is. A  Rába vízrendszere mellett csütörtök-péntekre számottevő, területi  átlagban is jelentős csapadékra kell számítani a Duna vízgyűjtőn a  Traun, az Enns, valamint a Mura részvízgyűjtőin, a Tisza  vízgyűjtőjén pedig a legnagyobb csapadékmennyiségekre a Sajó-Hernád  vízrendszerében van kilátás.  
   
Az OVF közleménye szerint az elmúlt napokban lehullott sok eső  hatására a Murán és a Dunán is emelkedik a vízszint. A  csütörtök-péntekre várható további nagy mennyiségű csapadék hatására  a Murán újabb árhullám alakul ki, a Dunán pedig folytatódik a  vízszintek emelkedése.  
   
A Murán szerda hajnalra várható az árhullám tetőzése első fokot  meghaladó vízszinttel. A Duna teljes magyar szakaszán a következő  napokban folytatódik a vízszintek emelkedése. Budapestnél a  következő két hétben nem valószínű, hogy a víz elönti a rakpartokat  - írta az OVF.  
Árad a Rába, a Csörnöc és a Laám patak Vas megyében - az MTI felvételei.


7.30 - Aktuális árvíz és belvíz miatt lezárt útszakaszok listája at Útinform tájékoztatása alapján:

Újabb mellékúton kellett teljes pályás korlátozást bevezetni az ár- és belvíz helyzet miatt Vas megyében: a 7445-ös jelű Molnaszecsőd-Katafa összekötő út 3,2 kilométeres szakaszán nem közlekedhetnek gépjárművek.

Ezen kívül hétfő óta érvényben van a teljes útzár a 7454-es jelű Vasszentmihály-Felsőszölnök összekötő út 3,4 kilométeres, a 8637-es jelű Bük-Acsád összekötő út 1,8 kilométeres, a 7453-as jelű Őriszentpéter-Rönök összekötő út 1,4 kilométeres és a 8708-as számú Körmend-Pinkamindszent út 3,2 kilométeres szakaszán. A 7451-es jelű Magyarszombatfa-Csákánydoroszló alsóbbrendű úton a 30-as kilométerszelvény közelében pedig útszűkületre számíthatnak az autósok.

Kérjük a közlekedőket, hogy a lezárt útszakaszokon semmiképpen ne próbáljanak meg átkelni és a kihelyezett korlátozásokat minden esetben tartsák be. Az előrejelzések alapján Vas megyében tovább emelkedhet a folyók és patakok vízszintje a várható heves esőzések nyomán, így újabb útlezárásokra is számíthatnak az autósok, akiktől emiatt fokozott óvatosságot kérünk.

A közlekedők utazás előtt további hasznos információkat szerezhetnek a www.utinform.hu oldalon.

Hétfőn írtuk:

Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője az MTI-vel azt közölte: áradnak a folyók Vas megyében, a Rába hétfőn harmadfok közelében tetőzik Szentgotthárdnál.

Hozzáfűzte: vasárnap délelőtt intenzív esőzés kezdődött a Rába vízgyűjtőjén, ahol 14 óra alatt átlagosan 50 milliméternyi, a vízgyűjtő középső részén azonban 70 milliméternyi eső hullott. Ennek hatására a Rábán és annak mellékfolyásain - a Répcén, a Gyöngyösön, a Pinkán - jelentős árhullám alakult ki.

A vízügyi igazgató közölte, várhatóan a Rába mentén Csákánydoroszlónál az úgynevezett Dózsa-ligetet ismét elönti majd a víz, illetve Gasztony község közelében is körülvehet néhány mélyebben fekvő házat a víz. Ezeken a helyeken szükség lesz védekezésre, az árvízvédelmi raktárakban rendelkezésre áll a szükséges számú homokzsák és homok is.

Gaál Róbert tájékoztatása szerint a folyó körmendi szakaszán szintén jelentős árhullám várható, ott kedd délelőttre várják a tetőzést, másodfokot meghaladó tetőzéssel. A vízügyi igazgatóság gátőrei és műszaki szakemberei a helyszíneken folyamatosan védekeznek, fokozott járőr- és figyelőszolgálatot tartanak. A Rába-völgyben több völgyi út elöntésére, néhány alsórendű úton lezárásokra kell számítani.

Közölte: a Répce- és a Gyöngyös-patak mentén is figyelőszolgálatot tartanak, Gyöngyösön Lukácsháza mellett megnyitották a víztározót, az áradás miatt víz alá került a Rőti-völgyi vízmű, Kőszegen pedig a nemezgyári duzzasztó feletti részen átmenetileg megközelíthetetlenné váltak az úgynevezett "hat házak", amelyeket körbevett a víz. A mérések szerint hajnal óta mind a Répce, mind pedig a Gyöngyös apadásnak indult.

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivőjének tájékoztatása szerint hétfő délelőtt a Répce áradása miatt lezárták a Bük és Acsád közötti összekötő utat, a közlekedők Bükről Csepreg felé kerülhetnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyebelieket is becsaphatott a zugírászattal vádolt szombathelyi férfi

A vád szerint a jogi végzettséggel nem rendelkező férfi megyénkben is eljárt egyes ügyekben. Tovább olvasom