Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Áprilisi tél - Egész nap vonultak a tűzoltók, 11 megyei településen még mindig nincs áram - olvasói fotók

Áprilisi tél - Egész nap vonultak a tűzoltók, 11 megyei településen még mindig nincs áram - olvasói fotók
Sopronban volt a legtöbb riasztás kidőlt fák miatt, a Lőverek magasabb részein húsz centis a hó. 11 megyei településen van áramkimaradás.
Várjuk olvasóink fotóit ide: tudosito@kisalfold.hu
21:04 - Az E.ON tájékoztatása szerint az alábbi megyei településeken még mindig üzemzavar van az áramellátásban:

Ágfalva
Egyházasfalu
Lövő
Magyarkeresztúr
Nemeskér
Sopron
Sopronhorpács
Szakony
Újkér
Und
Völcsej

19.17 - Áprilisi tél Zircen
 
Fotók: Beledi Márta >>17.38  Hajnal óta nincs áram

"
Mi Peresztegen élünk. Nálunk olyan hajnali 3 óta, tehát kb. 14 órája nincs áram. Gyertyákkal "világítunk", kihűlt a lakás, nincs meleg víz.  A szomszéd háztartások többségénél nemrég jött vissza, viszont páran kimaradtunk a szórásból. Nagyobb viharok esetén már többször előfordult, hogy nem volt áram pár óra erejéig, de ilyen hosszú ideig még nem" - írta olvasónk.

17.23 - Az Országos Meteorológiai Szolgálat visszavonta a korábban széllökések veszélye miatt kiadott másodfokú riasztást, így Magyarország területén jelenleg nincs érvényben másodfokú (narancssárga) riasztás. 

16.01 - A viharos, szeles időjárással kapcsolatos beavatkozások folytatódtak Győr-Moson-Sopron megyében.

Reggel óta több mint harminc beavatkozás volt, ahol kidőlt fákat, leszakadt ágakat kellett eltávolítani a tűzoltóknak. A legtöbb riasztás Sopronból érkezett, ahol továbbra is havas eső, hó esik és viharos szél fúj, ami nem kíméli a fákat sem.

A leszakadt faágak nemcsak forgalmi akadályt jelentettek, de volt, ahol lakóházra esve a tetőt is megrongálták.

A soproni tűzoltók egész napon át folyó vonulásai mellett a győri hivatásos tűzoltók Győrben a Bécsi útról távolítottak el egy nagy nyárfát, ami az egész útpályát elfoglalta, előtte a börcsi önkéntes tűzoltókkal közösen Börcsön a Kossuth utcában hárították el a forgalmi akadályt,  a lébényi hivatásos és lébényi önkéntes tűzoltók pedig  a Lébény és Tárnokréti közötti útról távolítottak el kidőlt fákat - tájékoztatott Ruskáné Takács Anita tűzoltó főhadnagy, a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.


15.53 - "Egy bánfalvi kert, avagy Tavaszi tél havat áraszt, virágom, virágom..." - írta a fotókat küldő olvasónk:
Tavaszi tél havat áraszt - Hó alatt a virágok Bánfalván. Fotók: Kránitz József

15.20 - A busz elé lökte az autót a szél Bozsoknál. Videó >>

14.20 - Egy távvezeték meghibásodása miatt néhány órán át Kőszegen is szünetel az  áramszolgáltatás csütörtök délután -
közölte a Vas Megyei  Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott szóvivője.     
 
Egyed László alezredes tájékoztatása szerint az áramszolgáltató  tervezett módon, a hiba elhárításának idejére csütörtökön 12 óra 30  perckor lekapcsolta az áramot a 12 ezer lakosú kisvárosban, a hiba  kijavításával várhatóan 14 óra 30 perc körül végeznek.   
   
Vas megyében Kőszegen kívül 35 településen nincs szerda este,  illetve csütörtök hajnal óta áramszolgáltatás, a viharos szél okozta hibák miatt. Az áramszünet a katasztrófavédelem közlése  szerint további 7900 fogyasztói helyet érint. 

14.16 - Péntekre visszatér a  tavasz

Szombaton és vasárnap napközben ismét 15 Celsius-fok körüli  hőmérséklet alakulhat ki, de a leghidegebb órákban továbbra is  lehetnek mínuszok, illetve többfelé előfordulhat viharos szél - áll az OMSZ előrejelzésében.
   

Pénteken többfelé megerősödik a szél, de gomolyfelhős, napos  idő várható, csapadék nem valószínű. A legalacsonyabb hőmérséklet  általában mínusz 4 és plusz 2 fok körül alakul, de az  Északi-középhegység völgyeiben hidegebb is lehet. A legmagasabb  hőmérséklet 9-14 fok között valószínű.   
A behavazott Sopron. Fotó: Pintér András
A behavazott Sopron. Fotó: Pintér András

 Szombaton legfeljebb kevés napsütés lehet. A déli óráktól  szórványosan valószínű záporeső. Főként az északi országrészben  erős, helyenként viharos széllökések is lehetnek. A leghidegebb  órákban mínusz 3 és plusz 4 fok között, napközben 12-17 fok között  alakul a hőmérséklet.   
   
Vasárnap a napos idő mellett elszórtan valószínű záporeső. Nagy  területen erős, néhol viharos lehet a szél. A minimumhőmérséklet  mínusz 3 és plusz 4, a maximumhőmérséklet 10-15 fok között várható  - olvasható az előrejelzésben.

13.02 - Fél méteres hó a Hermesen:
Fotó: Pintér András
Fotó: Pintér András
Brennbergbánya. Fotó: Pintér András
Brennbergbánya. Fotó: Pintér András

12.27 - Az országban fennálló időjárási körülmények áramkimaradásokat okoztak az E.ON ellátási területén. ˝Emiatt a hibabejelentő vonalunkon is jelentősen megnövekedett a bejövő hívások száma, ezért előfordulhat, hogy ügyfeleink nehezebben érik el telefonos ügyfélszolgálatunkat˝ - tájékoztat az E.ON.

A lehullott hó és a viharos erejű szél az Észak-Dunántúl több településén okoz áramkimaradást. A leginkább érintett megyék Győr-Moson-Sopron megye, Vas megye és Veszprém megye, ahol jellemzően a vezetékekre dőlt fák okozzák a szolgáltatás fennakadását. A helyreállítást nehezíti, hogy a hálózati sérülések, vezetékszakadások jellemzően erdős területeken történtek, az erdei utak pedig a kidőlt fák miatt nehezen járhatóak.

A helyreállítási munkálatok idején, ahol az lehetséges, az szolgáltató aggregátorokkal biztosítja ideiglenes az ellátást.

Az E.ON munkatársai és alvállalkozói teljes létszámban dolgoznak az üzemzavarok elhárításán, jelenleg mintegy 15 ezer fogyasztó érintett az üzemzavarokban.

Az üzemzavarokban jelenleg érintett települések Győr-Moson-Sopron megyében:


Ágfalva
Beled
Csáfordjánosfa
Csér
Egyházasfalu
Harka
Himod
Iván
Lövő
Magyarkeresztúr
Mihályi
Nemeskér
Pusztacsalád
Répceszemere
Sopron
Sopronhorpács
Szakony
Újkér
Und
Vadosfa
Völcsej
Zsira
Galéria kép

12.19 - A legfrissebb hóadatok:

Kiss Mártontól, a sopron-kurucdombi meteorológiai állomás vezetőjétől kapott friss hóinformációk:

Hermesen és Újhermesen ötven centi a leesett hó vastagsága!

Brennbergbányán 37 centi, Sopronban 5 centi, de a Lőverek magasabb részein húsz centis a hó.

Óriási a szórás, míg Hermesen fél méteres a hó, Fertőrákoson és Nagycenken például csak foltokban van. 

1926 óta van megbízható mérés Sopronban, április 20-án még egyszer sem mértek ekkora havat...
 
A hegyvidéken még gyengén havazik, Hermesen hordja a szél a havat, a hőmérséklet fagypont alatt van.

12.08 - Megszűnt a télies útviszonyok miatt elrendelt útlezárás és a forgalomkorlátozás a  82-es úton.
A Veszprémet Győrrel összekötő 82-es út  szerda este lezárt Zirc és Bakonyszentkirály közötti szakaszán  csütörtök délelőtt ismét megindulhatott a forgalom.    

A rendőrség megszüntette a teherautók súlykorlátozását is, így  a 7,5 tonnásnál nagyobb gépjárművek már használhatják a 82-es és a  83-as utat is a Bakonyban.   
Ekkora a hó Brennbergbányán. Fotók: Gyenge Koppány

11.50 - Elképesztő fotókat kaptunk soproni olvasónktól, mint írta ők erre a látványra ébredtek csütörtökön:
Havazás áprilisban - Elképesztő fotók Sopronból. Fotók: Bokor Dóra

11.08Sopronban  óvoda és iskola udvarán is szükség volt a tűzoltókra

Csütörtökön folytatódtak a viharos idővel kapcsolatos tűzoltói beavatkozások Győr-Moson-Sopron megyében, elsősorban Sopronban. Kidőlt fák, leszakadt vezetékek okoznak gondot a közlekedésben. Sopronban többek között óvoda és iskola udvarán is beavatkoztak a tűzoltók, a letört ágakat, kidőlt fákat távolították el, többek között a Lajta közben, a Szarvkői úton, a Sánchegy úton, a Sörházdombi úton, a Zerge utcában, a Brennbergi úton a Lővér körúton dőltek fák az utakra. 
Sopron az áprilisi havazás után, csütörtökön - Fotók: Magasi Dávid

Bőnyön a Szabadság utcában és Mosonmagyaróvár és Kimle között is fakidőlés okozott forgalmi akadályt. A nagy szél és a kidőlt fák miatt több településen van áramkimaradás, a hibákat folyamatosan javítja az áramszolgáltató. 11 óráig 18 műszaki mentés volt megyénkben a szeles időjárás miatt, a legtöbb Sopronban - tájékoztatta portálunkat Ruskáné Takács Anita tűzoltó főhadnagy, a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.
        
Sopron az áprilisi havazás után. Fotók: Magasi Dávid

10.43 - Az ország pillanatnyi időjárása.
Az Időkép térképe


10.05 - Sopron behavazott.
Áprilisi havazás - Egy soproni kert szenvedéstörténete. Fotók: Olvasó

Sopron, Mikoviny u - szerda este 7 órai állapot, és utána még esett - írta csütörtökön olvasónk:
Fotó: Olvasó
Fotó: Olvasó
Fotó: Olvasó
Fotó: Olvasó
Fotó: Olvasó
Fotó: Olvasó


8.52 - Úgy volt, hogy munkálatok miatt forgalomkorlátozásra kell számítaniuk a közlekedőknek az M1-es autópálya több szakaszán is, ez azonban az időjárási körülmények miatt elmarad - tájékoztatott a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Ezeket a munkákat halasztották későbbre.

8.50 - A Bakonyban is egyre nő a hólepel - írja az Időkép.
Szaky fotója Nagyesztergárról. Forrás: Időkép
Szaky fotója Nagyesztergárról. Forrás: Időkép

8.10 -  Országszerte 360 helyszínen kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak a télies időjárás  miatt szerda óta . A rendőrség közölte: még járhatatlan a 24-es és a  82-es út egy-egy szakasza. Sok munkát adott a tűzoltóknak az áprilisi tél >>

Nyári gumival felszerelt autóval inkább ne induljon el senki.
      
7.30 - Áramszünet Mihályiban, több helyen leszakadtak a vezetékek

A mihályi polgármester a facebook-on tájékoztatta a település lakosságát. Csitei Gábor közölte, "az EON tájékoztatása: a javítási munkálatok megkezdődtek. Szíves türelmünket és megértésünket kérik! Több helyen szakadtak le nagyobb vezetékek, a helyreállítási munkákat folyamatosan végzik. Kérem a Tisztelt Lakosság türelmét! Köszönöm szépen!"
A falu lakói felháborodtak, azt írták, "Ez azért már felháborító!!! A ház kihűlt, nincs melegvíz stb. Azért nem hiszem el hogy 16 óra alatt se lehet megcsinálni!"

Egy másik hozzászólás: "Már ideje, hogy nekiálltak a javításnak! Egy kicsit bosszantó hogy a 21. században több mint fél napja áram nélkül vagyunk! Pláne egy 1.5 éves gyerekkel! Se fűtés, se meleg víz!!!

Még több olvasói vélemény >>
Hó alatt a tulipánok Sopronban. Fotó: István - Tudósító
Hó alatt a tulipánok Sopronban. Fotó: István - Tudósító

7.20 - Baleset az M1-es autópályán Börcsnél. A rendőrség beszámolója szerint négy ember sérült meg. Részletek >>

7.10 - Lógnak a vezetékek Vadosfa és Magyarkeresztúr között >>

6.55 - Sopronban volt a legtöbb riasztás

A viharos időjárással kapcsolatban szerda délutántól csütörtökön a kora reggeli órákig összesen harminc műszaki mentést hajtottak végre Győr-Moson-Sopron megye tűzoltói. Útra dőlt fákhoz, letört, akadályt képező nagy faágakhoz, vagy vezetékre dőlt fákhoz riasztották őket. A legtöbb beavatkozás szerda estétől Sopronban volt, ahol folyamatosan hárították el a forgalmi akadályokat a soproni hivatásos és a környező települések önkéntes tűzoltói, több esetben szabadnapos tűzoltók is segítették munkájukat.

Hidegség közelében, Szilsárkányban, Lébényben, Bakonyszentlászlón és Lövőn szintén kidőlt fákhoz vonultak a tűzoltók, de egy baleset is történt Szárföldön, ahol egy teherautó és egy személygépkocsi ütközött össze, ketten könnyebben megsérültek.

Az esetek közül 24 Sopronban és környékén volt - tájékoztatta portálunkat a katasztrófavédelem csütörtök reggel.


Veszprém és Győr-Moson-Sopron megyében

7,5 t feletti járművekre súlykorlátozás van érvényben 17:00-tól a 83-as főúton Városlőd és a Pápa között a 0+000 km-től a 23-as km-ig. Frissítve: A korlátozás megszűnt 2017.04.20. 06.50-től.

A 82-es főúton Zirc és a lázi elágazás között a 22+000 km-től a 45+500 km-ig a súlykorlátozás helyett, 20.00 órától teljes útzárat vezettek be.

A 8217-es jelű összekötő út, Várpalota és Tés közötti szakasza a hó miatt nehezen járható.

Fakidőlés miatt lezárt út: a 7306-os jelű összekötőút Ajkarendek és Ajka között (0+000 – 4+195 km között) a 8301-es jelű összekötőút Bakonybél és Bakonykoppány között (17+000 – 27+000 km között)
 
6.50 - A 82-es főúton Zirc és lázi elágazás között (a 22-es és 46-os km között) a kidőlt fák miatt teljes útzár van érvényben. Aki teheti, annak érdemes lehet már Győrtől a 81-es főutat választani - közölte csütörtök reggel az útinform.

A sorozatos fakidőlések miatt várhatóan csütörtök délig szünetel a vasúti  forgalom Bakonyszentlászló és Zirc között - közölte a Mávinform az  MTI-vel.


A Győr-Veszprém vonalon a vonatok csak Győr és  Bakonyszentlászló, valamint Zirc és Veszprém között járnak. A 82-es  út Bakonyszentlászló és Zirc közötti szakaszán a közútkezelő  korlátozást vezetett be, így azon a szakaszon pótlóbuszok sem  tudnak közlekedni.

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére csütörtök éjfélig

Ciklon hatására viharos szél és főként a nap első felében további vegyes halmazállapotú csapadék várható.

SZÉL (DUNÁNTÚLI MAGASABB VIDÉKEKEN HÓFÚVÁS): az északi, északnyugati szél elsősorban a Dunántúlon, csütörtökön az északkeleti országrészben is viharossá fokozódik (70-90 km/h). A Dunántúl nyugati részén azonban 90-100 km/h közötti lökések is előfordulhatnak. A Bakonyban a viharos szél nagyobb területen okozhat hófúvást. Csütörtökön estétől mérséklődik a légmozgás.

NAGY MENNYISÉGŰ VEGYES CSAPADÉK: estig vegyes halmazállapotú, de már 20 mm-t sehol sem meghaladó csapadékra lehet számítani. A Tiszántúlon leginkább eső, másutt eső, havas eső, hó egyaránt valószínű. A magasabban fekvő helyeken főként havazás várható. A hó jellemzően továbbra is TAPADÓ HÓ lesz. Síkvidéken a lehulló hó olvadni fog, vagy elolvad. A Dunántúli-, és az Északi-középhegység vonulatain újabb 5-15 cm friss hó valószínű.

Csütörtökön a nap második felében inkább már csak az Alföld déli részén és a Dunántúl délkeleti megyéiben lehet számottevő mennyiségű vegyes csapadék (a Mecsekben tapadó hó).

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szörfölni tudnak, nem tanulni

A tankönyvek tabletre cserélését informatikaoktatásnak kellene megelőznie. Tovább olvasom