Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Apadás - Megnyitották a rakpartot Győrben

Minden irányban megindulhatott a forgalom a Kossuth hídon is.

Szerda

12.30 - A rakpart megnyitásával a 6-os és CITY jelzésű autóbuszjáratok újra eredeti útvonalukon, eredeti megállóhelyeiket érintve, mindkét irányban a Kossuth hídon közlekednek.

11.14 - Szerdán délben megnyitják a Móricz Zsigmond rakpartot Győrben. Minden irányban megindulhat a forgalom a Kossuth hídon és az autóbuszok, valamint a City járatok is visszatérnek menetrend szerinti útvonalukhoz - tájékoztatott Máthé-Tóth Péter, a Győri Útkezelő Szervezet szóvivője.Kedd


11.00


Az elmúlt 24 órában sehol nem volt jelentős csapadék.

A Duna Nagybajcsnál hétfőn folyamatosan áradt, az árhullám a késő délutáni órákban tetőzött 527 cm-rel, azóta intenzíven apad, ma reggel 481 cm-t mértünk. A kedd délelőtti órákban a vízszint az I. fokú készültség szintje (470 cm) alá csökken.

Kedd reggel Komáromnál apadó a vízjárás. A folyó ma hajnalban 492 cm-es vízállással tetőzött. Esztergomnál a ma délelőtti órákban tetőzik az árhullám, a készültségi szinteket el nem érő vízállással.

A Rába Győrnél az éjszakai órában 435 cm-es vízszinttel tetőzött. Kedd reggelre apadás kezdődött.

A Lajta Mosonmagyaróvárnál a kedd hajnali órákban tetőzött 205 cm körüli vízállással. Az I. fokú készültség szintje (160 cm) alá a holnap hajnali – reggeli órákban csökkenhet a folyó vízszintje.

A Dunán és a Lajtán levonuló árhullám miatt ma 18. órától az összes érintett szakaszon megszűnik az I. fokú árvízvédelmi készültség - tájékoztat közleményében az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

Belvíz:

A Homok-Sarródi, a Győrsövényházi, a Börcsi, a Tárnokréti, Bősárkányi valamit a Lesvári szivattyútelepek továbbra is éjjel- nappali üzemrend szerint működnek. Az elöntött területek nagysága 7749 ha.


8.40

Hétfőn este hat órakor zárta le a Győri Útkezelő Szervezet a rakparti utat. A Kossuth hídon csak a Káptalandomb felé igyekvőket engedik át. A buszok terelőúton, a Széchenyi hídon közlekednek.

– Folyamatosan figyeljük a vízszintet, de láthatóan nagyon lassan húzódik vissza a folyó – mondta portálunknak kedd reggel Máthé-Tóth Péter, a Győri Útkezelő Szervezet szóvivője. – Bár a burkolaton már nincs víz – amúgy is épp hogy csak elöntötte – meg kell várni, amíg az útpálya rétegeiből is kiszivárog.

A szakemberek szerdán délben értékelik a helyzetet, és az apadás mértékétől függően döntenek arról, mikor lehet mielőbb megnyitni a rakpartot. Addig a közlekedők türelmét kérik.


Hétfőn írtuk:

Hétfő este 6 órától lezárják a rakparti utat Győrben. A Kossuth hídon is csak a Káptalandomb felé vezető forgalmat engedik, természetesen azoknak, akik engedéllyel rendelkeznek.

A buszok is terelőúton közlekednek majd, a Széchenyi hídon át - tájékoztatott Máthé-Tóth Péter, a Győri Útkezelő Szervezet szóvivője.

AZ ÉNYKK (ÉSZAKNYUGAT-MAGYARORSZÁGI KÖZLEKEDÉSI KÖZPONT ZRT.) közleménye:

"A Mosoni-Duna áradása miatt január 12-én – hétfőn – 18.00 órától kezdődően előreláthatólag 3-4 napig a Móricz Zsigmond alsó rakpart lezárásra kerül, ezért a 6-os és a CITY jelzésű autóbuszjáratok terelőúton, mindkét irányban a Széchenyi hídon át közlekednek.

A Sárás felől érkező 6-os jelzésű autóbuszok a „Széchenyi István Egyetem" megállóhelyet még érintik, de azt követően – a Kálóczy térről induló CITY járatokkal együtt – nem érintik a „Dunakapu tér" és a "Dunapart Rezidencia" megállóhelyeket, viszont megállnak a „Rónay Jácint utca", a „Szövetség utca" és a „Bácsai út, Kertész utca" megállóhelyeken. A városréti piac és a P+R parkoló megközelíthetősége érdekében a „Vas Gereben utca P+R" megállóhelyre az autóbuszok betérnek.

Ellenkező irányban: a „Vas Gereben utca P+R" megállóhelyet követően a CITY jelzésű, valamint a Kismegyer felől érkező 6-os autóbuszok nem érintik a „Dunapart Rezidencia", a „Dunakapu tér" és a „Rónay Jácint utca" megállóhelyeket, viszont megállnak a „Bácsai út, Kertész utca", valamint a „Szövetség utca" megállóhelyeken.


Korábban:

Az elmúlt 24 órában a Duna vízgyűjtő területén többfelé mértek 15-20 mm-t elérő, vagy azt meghaladó csapadékot, de a legtöbb helyen 10-15 mm alatti mennyiségek jellemzők. A Lajta felső szakaszának térségében jellemzően 7-8 mm-t mértek - olvasható az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatójában.

A Dunán Nagybajcsnál vasárnap reggel óta folyamatos áradás tapasztalható. Az árhullám tetőzésére a hétfő délutáni – esti óráktól számítunk, a II. fokú készültség szintjét (540 cm) megközelítő, azt esetleg rövid időre, kismértékben meghaladó vízszinttel.

Komárommál az I. fokú készültség szintjét meghaladó tetőző vízszintek kialakulására számítunk. Esztergomnál az árhullám rövid időre elérheti az I. fokú készültség szintjét.

A Rába tetőzése Győrnél a 430-450 cm-es tartományban várható, tehát a vízállás elérheti a rakpart szintjét! A tetőzésre a holnap reggeli – délelőtti óráktól számítunk. A Mosoni-Dunán Bácsánál az I. fokú készültség szintjét (450 cm) megközelítő tetőző vízszint várható.

A Lajta vízszintje Mosonmagyaróvárnál a vasárnap esti óráktól elérte az I. fokú árvízvédelmi készültség szintjét. (160 cm) Ma reggel áradó vízjárás mellett 176 cm-es vízállást mértünk. Az árhullám tetőzéskor rövid időre elérheti a II. fokú készültség szintjét (200 cm).

Belvíz:

Vasárnap reggel 6 órától a Rábca-menti belvízvédelmi szakaszon II. fokú belvízvédelmi készültség lépett életbe.

A Homok-Sarródi, a Győrsövényházi, a Börcsi, a Tárnokréti, valamit a Lesvári szivattyútelepek éjjel- nappali üzemrend szerint működnek.
Az elöntött területek nagysága 7645 ha.

A hidrológiai helyzetet folyamatosan figyelemmel kísérjük, számításokat végzünk és szükség esetén újabb tájékoztatót adunk ki - írta az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felismerhetetlen holttest a síneken

Holttestet találtak szerda reggel a síneken Veszprém megyében a Budapest-Székesfehérvár-Szombathely… Tovább olvasom