Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Ács-állványozók kényszerpihenőn

Jelenleg 24 nap szabadságom van, amit a papír szerint 2016 márciusáig kell kivennem. Ez hogy működik?
Olvasói kérdés

Édesapám és én hosszú ideje Ausztriában dolgozunk ács-állványozóként, 25 és 6 éve. December 19-én kijelentettek minket a munkahelyünkről. Meddig tudja még a főnökünk tolni a kijelentést? Minden év februárjában kapok a BUAK-tól papírt a szabadságról. Jelenleg 24 nap szabadságom van, amit a papír szerint 2016 márciusáig kell kivennem. Ez hogy működik?


A kijelentés (Abmeldung) az egészségbiztosítási szerv (GKK) felé tett adminisztratív lépés a munkáltató részéről, amely a munkaviszony megszűnéséhez kapcsolódik. Tehát önmagában nem az úgynevezett „kijelentés" szünteti meg a munkaviszonyt. A leírtak alapján feltehetően újrafoglalkoztatási ígérvényt (Wiedereinstellungszusage) állított ki a munkaadó és a munkavállalók munkanélküli-ellátást igényeltek Ausztriából. Az ígérvény egyoldalú jognyilatkozat, amelyet a munkáltató ad ki, általában arra nézve tartalmaz ígéretet, hogy mely időpontban szeretné újból létrehozni a munkavállalóval a munkaviszonyt. Be nem tartása esetén – tehát amennyiben mégsem hozná létre újból a munkaviszonyt a munkáltató – jogi úton nem kikényszeríthető a végrehajtása.

Ausztriában az építőiparban speciális szabályozás érvényesül a szabadságok tekintetében is. A munkavállaló a rá vonatkozó információkról a BUAK-elérhetőségein értesítéseket kérhet, akár magyar nyelven is érdeklődhet: www.buak.at, 00-43 (0) 579-579-5000. A tudnivalók összeállításában a Kisalföld partnere a Magyar Szakszervezeti Szövetség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Maga intézheti ügyeit az ingázó

Sorozatunkban azt ismertetjük lépésről lépésre, milyen teendői vannak, mire érdemes figyelnie annak,… Tovább olvasom