Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

A színház: az élet veleje - Jordán Tamással beszélgetett Fűzfa Balázs

A szombathelyi Weöres Sándor Színház sikertörténetet könyvelhet el magának, mert programjai iránt az érdeklődés töretlen.
Színházba járni jó, mert a színpad elvarázsol, egy távoli világba repít, ahol a hétköznapokat magunk mögött tudhatjuk, vagy éppen ellenkezőleg, a leghétköznapibb szituációba csöppenthetünk, ami azonban mégis valahogy egy kicsit más, mint a valóság - írja a vaskarika.hu.

A szombathelyi Weöres Sándor Színház sikertörténetet könyvelhet el magának, mert programjai iránt az érdeklődés töretlen. Dr. Fűzfa Balázs a színház szerepéről, jövőjéről, illetve személyes terveiről beszélgetett a társulat igazgatójával, Jordán Tamással.

Dr. Fűzfa Balázs a tőle megszokott alapossággal készült a beszélgetésre, irodalomtörténészhez méltóan az irodalmi vonatkozásokat sem figyelmen kívül hagyva. Mottóul egy Weöres Sándor idézetet választott. A költő nemcsak a szombathelyi társulat névadója, hanem az élet dolgainak alapos megfigyelője, és olykor játékos módon interpretálója is. Az előadás ugyanis Az élet dolgai szabadegyetem keretein belül került megrendezésre, a TÁMOP „Tudásdepó-Expressz" támogatásával. Feltehetjük a kérdést, mi köze a színháznak az élet dolgaihoz. Nos, nagyon is sok, hiszen a színház nem más, mint az élet veleje. Itt sűrűsödik érzelem és gondolat.

˝Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra.˝ írta Weöres Sándor. Ez a mottó a végtelen lehetőségek tárházát nyitja meg előttünk, akárcsak maga a színház.

Miért mennek az emberek színházba, ha úgyis tudják, hogy a főhős meghal a végén? - tette fel első kérdését Fűzfa Balázs a színházigazgatóhoz.

Jordán Tamás maga is egy kérdéssel válaszolt. Vajon miért nem mennek be az emberek az előadásokra, ha még csak nem is sejtik a darab végét? A színigazgató úgy gondolja, akik lelkesen látogatják a színházat, azért teszik, mert valami olyan pluszban részesülhetnek, amit a való életben nem kapnak meg. Nem csupán a kíváncsiság a vezérli a közönséget, hanem a vágy, hogy valami újat tudjanak meg a saját életükről. Ez nem véletlen, hiszen a különböző szituációk, problémák, élethelyzetek az életünkből tárnak föl egy-egy szeletet, a szereplők jellemén, cselekvésein keresztül magunkra ismerhetünk. Vagyis a darabok a mi életünkről mesélnek, és kimondanak olyan dolgokat, amiket nem is sejtettünk, vagy legalábbis nem tudtunk megfogalmazni. Jordán Tamás úgy gondolja, a színháznak hivatása, küldetése van, akárcsak neki magának. A színigazgató városunkba nem átutazóként jött, hanem megérkezett, és minden, ami ezelőtt történt, azt a célt szolgálta, hogy felkészüljön szombathelyi feladatára. A Merlin színház vezetése, a Nemzeti Színház igazgatása a Weöres Színházra készítette elő.

A cikk folytatása >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

NIF Zrt: folyamatban 86-os főút Zalalövő-Szombathely közötti megújításának előkészülete

A tervek szerint felújítják és helyenként szélesítik az útpályát, valamint két elkerülő út épül a több mint 50 kilométer hosszú szakaszon. Tovább olvasom