Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 15°C | 23°C Még több cikk.

A szentgotthárdi Opel-gyárat nem szanálják

Összesen 8151 európai munkahely megszüntetését tervezi az Opel szanálásának keretében a General Motors. A német források által nyilvánosságra hozott, nem hivatalos terv az elbocsátások kapcsán a szentgotthárdi üzemet egyáltalán nem említi.
A terv azt követően látott napvilágot, hogy a legnagyobb németországi Opel-gyárban, Rüsselsheimben az amerikai anyavállalat újonnan kinevezett európai igazgatója, Nick Reilly ismertette a szanálással kapcsolatos elképzeléseket, illetve a tervezett elbocsátásokat.

Az idézett források által ismertetett részletes tervből az tűnik ki, hogy a General Motors az Opel, illetve a Vauxhall gyártásával foglalkozó európai országokban összesen 8151 munkahely megszüntetését tervezi. Ebből 6851 a termelésre, 1300 az igazgatási területre esik. Az európai munkahelyek száma egyébként a legfrissebb adatok szerint valamivel több, mint 48 ezer, azaz csaknem minden hatodik munkahely szűnik meg.
A termelést érintő elbocsátások a leginkább Németországot sújtják. Eszerint Bochumban 1799, Rüsselsheimben 862, Eisenachban és Kaiserslauternben 300-300 munkahely szűnik meg.

Belgiumban - noha végleges döntés még nincs - minden bizonnyal bezárják az antwerpeni üzemet, ami 2321 munkahely megszüntetését jelenti. A nagy-britanniai Luton üzeméből 369 alkalmazott kerül elbocsátásra, míg a spanyol zaragozai gyárból 900. A terv szerint az elbocsátások a Lengyelországban lévő gliwicei üzemet nem érintik, míg a szentgotthárdi Opel-üzemről egyáltalán nincs említés.

A terv arra utalt, hogy az igazgatási munkahelyek közül a legtöbb Rüsselsheimben szűnik meg.

A detroiti konszern mindenekelőtt ezekkel az intézkedésekkel kíván ismét nyereségessé válni. Eszerint a General Motors 2009-re és 2010-re még mintegy 6 milliárd dollárt meghaladó veszteségre számít. Ezzel szemben az előirányzat szerint 2012-re már mintegy 1 milliárd dollár (661 millió euró) adózás előtti nyereség lesz.

Az európai igazgató pénteken Rüsselsheimben azt közölte, hogy a végleges szanálási terv december közepére készül el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Mercedes 149-cel repült - fotóval!

Egy másik autós közel 120 km/h órás sebességgel száguldott át Simaságon. Bemérték, az autó… Tovább olvasom