Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

A rendőrség szerint a Mal vezérigazgatója nem gondoskodott a védművekről

A rendőrség az iszapömlés kapcsán azzal gyanúsítja Bakonyi Zoltánt, a Mal Zrt. őrizetbe vett vezérigazgatóját, hogy katasztrófa esetére nem dolgozta ki a szükséges intézkedéseket, nem gondoskodott a védművek és a riasztórendszerek kialakításáról.
"A gyanúsított elmulasztotta a hasonló katasztrófa esetén a kármentesítéshez és az élet, testi épség, valamint a vagyon megóvásához szükséges intézkedések kidolgozását, védelmi rendszerek, a káresemény hatását csökkentő védművek és jelző-riasztórendszerek kialakítását" - írta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a rendőrség honlapján kedden megjelent közleményében.

Bakonyi Zoltánt a múlt hétfőn történt iszapkatasztrófával összefüggésben több ember halálát okozó közveszélyokozás és környezetkárosítás bűncselekmény miatt hallgatta ki gyanúsítottként hétfőn a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI).

Bakonyi Zoltán - fotó: Origo.
Bakonyi Zoltán - fotó: Origo.


Az ORFK szóvivője közölte, hogy a vezérigazgató vallomást tett, de panasszal élt meggyanúsítása és őrizetbe vétele miatt is. Bényi Mónika azt is elmondta: "a nyomozás eddigi adatai maximálisan megalapozzák a nyomozó hatóság döntését és a gyanúsítás tényét is."

Az NNI az összebeszélés veszélye miatt kezdeményezte a vezérigazgató előzetes letartóztatását - tette hozzá a szóvivő. A bíróság döntéséig Bakonyi Zoltán őrizetben marad.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben, napirend előtti felszólalásában jelentette be, hogy a rendőrség őrizetbe vette a Mal Zrt. vezérigazgatóját és kezdeményezte az előzetes letartóztatását. Kijelentette: a vörösiszap-katasztrófát okozó vállalatot állami irányítás és állami vagyonzár alá kell vonni.

A Tények hétfő esti adásában arról számolt be, hogy a cégvezető meggyanúsításának alapja az: "egy 2009-ben Bakonyi Zoltán által is aláírt katasztrófatervben nincs benne, hogy mit kell csinálni ilyen esetben, vagyis ha átszakadna gát".

A cégvezető ez ellen viszont panasszal élt és azzal érvelt, hogy soha nem kérte tőle egyik cégvezető vagy hatóság sem, hogy ilyen vészforgatókönyvet dolgozzon ki - hangzott el a TV2 hírműsorában.

Fotó: MTI.
Fotó: MTI.


Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. miracle 2010. október 13. 20:00
  „AHA
  Nana, és aki pl most szeptemberben ellenőrizte, az nem felelős?
  Ja, hogy az fideszes, akkor nem. Meg, aki 15 éve, az sem, mert az is fideszes. Kettős mérce?”
 • 21. AHA 2010. október 13. 07:11
  „Goldmund
  Teljesen egyetértek veled.Annyival egészíteném ki,hogy aki az elmúlt 5-10 év során ellenőrizte azt mind felelősségre vonni.
  ...és akik elfogadták az ellenőrzést.”
 • 20. sicc 2010. október 12. 21:34
  „Aki dudás akar lenni,
  pokolra kell annak menni.
  Ott vannak a jó nagy kutyák,
  Abból lesznek a jó dudák. (népdal) :)))”
 • 19. knifemaster 2010. október 12. 20:49
  „http://www.nemenyi.net/default.asp?SID=0&Cal=&AID=0&Direkt=72199”
 • 18. Agent 2010. október 12. 19:59
  „15, így van, több helyen van elásva a kutya, viszont az egész balhét megpróbálják majd elvitetni az egyik "csúnya rossz, gonosz és nagyon gazdag bácsival", a szabályszerű működés megfelelően kidolgozott rendszeren, annak működtetésén és rendszeres akkreditált harmadik fél általi felülvizsgálatán kell, hogy alapuljon.”
 • 17. gulyas 2010. október 12. 19:57
  „Nemcsak azért csukták le , hogy megmentsék a lincseléstől? Ilyen modvacsinált letartóztatási okok az ügyvédek csemegéi, csuklóból hárítják el. Mi lesz az emberekkel 1-2-6 hónap múlva? Most az ő esetük szenzáció, de mi lesz később?! Elfelejtődik , mint a nyári felsőzsolcai árvíz. Családok mentek tönkre és ma már senki sem foglalkozik velük.
  Példálózik a média a tiszai ciánszennyezéssel, pedig annak idején az ő számlájukra volt írható, hogy nagyobb pánikot csináltak, mint ami volt valójában. Nagyobb kárt okoztak a turisztikában, mint a ciánszennyezés. A szerkesztők és főnökeik elgondolkodhatnának, persze a hozott anyag után kapják a pénzüket! Hát igen kéz kezet mos, ez volt régen is, az emberiség nem változik, csak átalakul.”
 • 16. kisboszi 2010. október 12. 19:56
  „Azért én nem csak a vezérigazgatót hurcolásznám...., azt az engedélyt és műkődési naplót valakinek felelősséggel alá kellett írni.Azért annak őrülök,hogy a magyar emberek megint összegfogtak,és ez jó!”
 • 15. Goldmund 2010. október 12. 19:50
  „Agentnek.
  A vezérigazgató egyszemélyben felelős a gyár szabályszerű működéséért.
  Nem neki kell kidolgoznia a havária-tervet, de ő a felelős azért, ha nem adott utasítást erre, vagy eltűrte, hogy utasítását nem hajtották végre. És persze hasonló módon felelős azért is, ha a havária-terv nem terjed ki a gátszakadásra, amire (mint a példa mutatja) volt esély.
  Emellett teljesen egyetértek azokkal, akik az ellenőrző hatóságok felelősségéről beszélnek (katasztrófavédelmisek, környezetvédelmisek stb.).”
 • 14. nagyfulesbagoly 2010. október 12. 19:40
  „kefefejü nem vették el a magánvagyont csak annak felügyeletét.ha pedig a vizsgálat eredményeit megvárják addig miből él 1100 ember a semmi közepén?a vegyipari dolgozok szakszervezete felszólitotta a kormányt a termelés folytatására mert 10 000 embert érint áttételesen a leállás. jártál te már Devecserben? nyomor és szegénység egy 20 éve agonizáló város a Bakony közepén.”
 • 13. Julianusz 2010. október 12. 19:22
  „Agent! Valószínű, hogy a vezérrel tárgyalt, nem e tervezővel, az építővel az az ellenőrző bizottság, aki vagy ellenőrzött vagy nem, hogy nem vette észre a repedéseket. Lehet, hogy csak aláírtak, felvették a pénzt, tallán a "toleráns " módszerükért kicsit többet is kaptak, így mindent maximális rendben találtak.”
 • 12. kefefejű 2010. október 12. 19:20
  „Na, így kell 2010-ben a magánvagyont valakitől elvenni. Tévedés ne essék, nem azt mondom, hogy a MAL ártatlan, csak illett volna legalább a vizsgálatok végét megvárni.
  Milyen érdekes, hogy azokat a hatóságokat senki nem piszkálja, akiknek elvileg ezeket a problémákat kellett volna felfedezni és szankcionálni...
  Milyen érdekes, hogy a nyári árvíz miatt nem volt ilyen határozottság..”
 • 11. Morrison 2010. október 12. 19:11
  „Még egy csont a népnek....mint a Simor fizetése...

  Igen felelősségre kell vonni, aki a felelős
  Igen, feleljenek a magánvagyonukkal
  Nem, nem sajnálom a vadprivatizációs újgazdagokat, Gyurcsány is érzi végre a veszélyt...
  DE
  tényleg megalapozott a mostani előzetesbe rakás? Nem kellett volna előbb valami bizonyíték? Aztán lecsukni?

  Illés Zoltán egykori közeli munkatársa adta ki az engedélyt. Akkor őt is lecsukták?
  (Szíjártó/Kósa okos nyilatkozata, ha talán remélhetőleg emberéletet nem is követelt, de kárt azt okozott. Nem kicsit.Őket is lecsukják? Esetleg a főnöküket, aki értük felel????)

  Emberek. Jó reggelt!”
 • 10. poorman 2010. október 12. 19:07
  „No és a felügyeleti szervek??
  Illés Zolika csinovnyikjai?
  Mikor is volt sz utolsó ellenőrzés, ami mindent rendben talált?
  Hol voltak a méregzöldek?
  Most marha okos mindenki!”
 • 9. Agent 2010. október 12. 18:42
  „Tehát nem kell vadulni, nem írtam helytelenítést, csak furcsállottam, szerintem jogosan, nem vagyok igazgató, sem vállalkozó, csak józanul gondolkodó.”
 • 8. Agent 2010. október 12. 18:37
  „7, előbb olvasni, megérteni, aztán válaszolni:)
  Mégegyszer: a vezérigazgató dolga a szükséges erőforrások biztosítása, nem a védművek megtervezése/üzemeltetése.”
 • 7. Lakattkarolyamapparat 2010. október 12. 18:30
  „Kedves Agent! Ha a vezérigazgató nem biztosítja a feltételeket akkor a Józsi bácsi a munkás nem tudja azt megcsinálni Kiváncsi lennék mit szólnál ha a Te házad lett volna. Akkor is helytelenítenéd. Talán igazgató vagy Te is vagy magyar vállalkozó akikre ez a jellemző csak a haszon és semmi más.”
 • 6. miracle 2010. október 12. 18:08
  „Szóval nem volt, de senki nem kereste. Az Illés-féle társulat sem szeptemberben.
  Egyébként mit lehet tenni, ha átszakad a gát? Semmit.
  Úgy kell megépíteni, hogy ne szakadjon át.”
 • 5. AHA 2010. október 12. 18:04
  „Julianusz
  Sejti szerintem,hogy ő is így fog járni.”
 • 4. Agent 2010. október 12. 18:03
  „Mindenesetre fura cég, ahol közvetlenül a vezérigazgató felel a H&S törvényi és belső szabályozás betartásáért, neki max. a betartáshoz szükséges erőforrásokat kell biztosítani.”
 • 3. Julianusz 2010. október 12. 17:46
  „Gyurcsány nagyon elítéli ezt az eljárást, és aljasságnak nevezi, hogy a magánvagyonát is zárolták a cégvezetőnek. És még ki is nyilvánítja ezt. Ez döbbenetes.”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két kamion ütközött az M1-esen, már feloldották az útzárat

Két kamion ütközött össze Biatorbágy térségében, a rendőrség közlése szerint utoléréses baleset… Tovább olvasom