Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 4°C Még több cikk.

A nemzetközi katonai szerepvállalás tapasztalatairól is tárgyalt a magyar és az osztrák védelmi miniszter

Hende Csaba és Norbert Darabos is hangsúlyozta, hogy a két szomszédos ország között kiválóak a katonai kapcsolatok, amelyek tavaly ősszel több területen szorosabbá váltak.
A közép-európai együttműködés lehetőségeit és a nemzetközi katonai szerepvállalás tapasztalatait tekintette át Hende Csaba honvédelmi miniszter az osztrák kollégájával, Norbert Darabos osztrák védelmi és sportminiszterrel folytatott pénteki megbeszélésén Szombathelyen.

A két tárcavezető a határ menti miniszteri találkozó keretében előbb négyszemközt tárgyalt aktuális biztonságpolitikai kérdésekről, majd plenáris ülésen folytatott megbeszélést a 2011. évi magyar EU elnökség programjáról, a közép-európai együttműködés lehetőségeiről, a nemzetközi katonai szerepvállalás tapasztalatairól, valamint a kétoldalú katonai kapcsolatokról.

Hende Csaba a tanácskozást követő sajtótájékoztatón köszönetét fejezte ki azért a segítségért, amelyet Ausztria a tavaly októberi kolontári ipari katasztrófa során nyújtott.

Az osztrák kormány öt katasztrófa-elhárítási szakértőt küldött, akik segítséget nyújtottak az iszapömlés okozta károk felmérésében és további ajánlásokat fogalmaztak meg a következmények felszámolásával kapcsolatban.

Hende Csaba és Norbert Darabos is hangsúlyozta, hogy a két szomszédos ország között kiválóak a katonai kapcsolatok, amelyek tavaly ősszel több területen szorosabbá váltak.

A megbeszéléseken szó volt a magyar EU elnökség egyik fontos céljáról, a védelmi képességek csoportosításának és megosztásának regionális lehetőségeiről. Hende Csaba ezzel kapcsolatban elmondta: Magyarország a légtérrendészetben és a speciális tűzszerészetben, továbbá a katonai egészségügyben kész és képes segítséget nyújtani a tagállamoknak.

Norbert Darabos a nemzetközi sajtótájékoztatón Ausztriának és Magyarországnak a nemzetközi békefenntartásban vállalt hasonló mértékű szerepét emelte ki, ezek közül is a Boszniában végzett tevékenységet, hangsúlyozva, mindkét országnak egyaránt fontos a Nyugat-Balkán stabilitása.

"Addig maradunk ott, amíg le nem jár a mandátumunk, vagy amíg arra szükség van" - mondta.

Hende Csaba a sajtótájékoztatón az MTI tudósítójának kérdésére válaszolva elmondta: a kétoldalú megbeszélésen osztrák részről felmerült az igény közös katonai gyakorlatok megtartására, ezt ő személy szerint támogatja.

Mindkét miniszter fontosnak nevezte a két ország együttműködését a katonai képzésben, a katonai felsőoktatásban, hiszen - mint rámutattak - a tisztek számára elengedhetetlen, hogy felkészülésük során nemzetközi tapasztalatokat is szerezzenek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megduplázódott az adósságkezelést kérők száma Tatabányán

Egy év alatt kétszeresére nőtt az adósságkezelési eljárást kérő háztartások száma és a kezelt… Tovább olvasom