Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

A művészet, mint a tisztaság forrása - tárlat Sárváron

Lakatos Botond tavaszt idéző tárlatát a sárvári Galeria Arcisban édesapja, Lakatos József képzőművész nyitotta meg, ezzel is bővítve a Sárvárról származó ˝beérett˝ tehetségek sorát.

Jankovics Zoltán hegedűjátékával kezdődött a kiállítás, majd Lakatos József mondta el a nyitóbeszédét, melyben rávilágított a lényegre egy - talán annyira nem is - véletlen freudi elszólásával: „De miért nem inkább a Cantata Profana-t játszotta? " Ekkor óhatatlanul eszembe jutott Bartók Béla Kárpát-medence népeinek folklór- és álomvilágára épülő eposza, a Cantata Profana. A mű története szerint él egy vadász az erdőben, aki vadászni tanítja fiait.

A fiúk egyszer eltévedtek, és az erdő sűrűjében szarvassá váltak, meglelték a tisztaság forrását, és soha nem tértek vissza az emberek világába. A művészet a tisztaság forrása, a szarvasokká vált fiúk maguk a Sárvárról származó tehetségek. Mert bizony Sárvár rengeteg tehetség életében bír jelentős szereppel. „Szerencsére nagyon sok fiatal, tehetséges művész van Sárváron. Lassan beérik a művészeti oktatás" - jelentette ki Kondor János, a művelődési központ igazgatója - írja a vaskarika.hu.

Manapság rengeteg sárvári tehetség hallat magáról a művészeti életben: itt vannak a színjátszók, akik a közösségi kultúráért kaptak elismerést, a könyvtárban Polgár András fotói vannak kiállítva, a közönség soraiban ott van Lakatos Bendegúz, aki elismert és kiváló arany- és fémrestaurátor művész, a kottatartó mögött pedig szerényen áll Jankovics Zoltán hegedűművész, ki számtalanszor megtöltötte már az osztrák, német és magyarországi hangversenytermeket, és persze Lakatos Botond, aki apja nyomdokain - ez egy újabb asszociáció a Cantata Profana-ra, a csodaszarvas nyomát követő fiúkkal - tovább haladva szintén a művészet, azaz a tiszta forrás útjára lépett.

A cikk folytatása és galéria >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A ˝fapados˝ Dakar szombathelyi túlélői

15 nap, 9000 km, hőség és por, napi 10-15 óra a volán mögött: ez a fapados Dakar, azaz a… Tovább olvasom