Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

A lusta mindenit: a győri egyetemistáknak rendszeres testmozgást írnak fel

A túlsúlyos vagy az inaktív életmódból származó rizikófaktorral rendelkező hallgatóknak állapotuknak megfelelő rendszeres testmozgást írnak elő.
A győri és a veszprémi egyetemistáknak hamarosan felírhatják a rendszeres testmozgást

Győrben és Veszprémben indul a lakosság rendszeres testmozgásra való szoktatását célzó program, amelyben a részvevő egyetemistáknak fizikai állapotuk alapján akár a rendszeres testmozgást is felírhatják - közölte a Magyar Sporttudományi Társaság az MTI-vel.

Mint írták, a "Mozgás=Egészség Program" első próbaszakasza májusban és júniusban több mint 300 győri és veszprémi egyetemista fiatal egészségi állapotának átfogó felmérésével kezdődik. A túlsúlyos vagy egyéb, az inaktív életmódból származó rizikófaktorral rendelkező hallgatóknak állapotuknak megfelelő rendszeres testmozgást írnak elő, majd egy év múlva felmérik ennek eredményeit. A két egyetemi városban zajló vizsgálatsorozatot hosszabb távra, három évesre tervezik, de ezzel együtt a szükséges infrastrukturális hálózat bővítésével és a szakemberképzéssel együtt az egész országra is kiterjesztenék - tették hozzá. Közleményük szerint három éve hasonló jellegű programot indítottak az Egyesült Államokban, ahol a rendszeres mozgást már receptre írják fel a háziorvosok. A kezdeményezéshez tavaly a Magyar Sporttudományi Társaság szakmai vezetésével Magyarország is csatlakozott.

Az Eurobarometer 2010-es, 27 ezer uniós állampolgár megkérdezésén alapuló felmérésének eredménye szerint Magyarországon a lakosság 77 százaléka havonta kevesebb mint három alkalommal mozog, vagyis "gyakorlatilag inaktívnak" tekinthetők. A magyar felnőtteknek alig 5 százaléka mozog hetente legalább ötször - hangsúlyozták. A sporttudományi társaság szerint az egyetemista korosztály felmérése azért indokolt, mert ebben a korcsoportban ugrásszerűen megnő a túlsúlyos vagy elhízott fiatal felnőttek aránya.

Míg a 12-19 évesek között ez 15 százalék, addig 20-29 év között ez az arány csaknem megkétszereződik (29 százalék). Márpedig, mint kiemelték: a mozgáshiányból is származó betegségek jelentős terhet rónak az "amúgy is finanszírozási nehézségekkel küzdő magyar egészségügyi ellátásra". Ugyanakkor már napi 30 perces közepes intenzitású mozgással 20-30 százalékkal csökkenteni lehetne az inaktív életmóddal bizonyíthatóan összefüggésbe hozható betegségtípusok (elhízás, magas vérnyomás, daganatos betegségek, kardio-vaszkuláris betegségek, csontritkulás, cukorbetegség) kialakulási veszélyét, illetve a már meglévő tünetek enyhíthetők lennének, ha az orvosi kezelés részévé válna a mozgás - emelték ki. A Magyar Sporttudományi Társaság vezetésével most induló program hosszú távú célja a tudatformálás, a lakosság rendszeres testmozgásra szoktatásával a prevenció, a már kialakult krónikus betegségek gyógyszeres kezelésének terápiás célú testmozgással való kiegészítése és mindezzel - nem utolsó sorban - az egészségügyi kiadások csökkentése - hangsúlyozta a társaság.

Olvasóink írták

 • 8. venditti 2012. június 02. 08:40
  „Sziget_rl!

  Van esetleg valami közvetlen elérhetősége vagy fóruma a Red Light-osoknak? Érdekelne.”
 • 7. Sziget_rl 2012. május 20. 12:03
  „Mindenkit szeretettel vár a RED LIGHT fixi és single speed biciglis brigád és a frissen alakult győri bringpolo banda. Nightride, túrák, bikepolo, alleycat. Keress minket, http://www.facebook.com/groups/131110433663926/ vagy keddenként az egyetem mögötti parkólóban (frissen átadott mobilis mellett)”
 • 6. piroskaésabarkasz 2012. május 20. 08:01
  „Elég csak megnézni "ezeket" ahogyan átvonszolják a seggüket a révfalusi-hídnál lévő zebrán!Őrület kivárni az autósoknak,na meg fel is torlódik a forgalom miattuk!!”
 • 5. Mankapunka 2012. május 20. 01:01
  „Túra

  Valamiért most elmaradtak az egyetemista hozzászólások. Ezt már nem tudják megcáfolni,amit te is írtál.”
 • 4. Túrabakancs 2012. május 19. 17:00
  „Mankapunka! /3/
  Így van!!! Már régebb óta észlelem, hogy fordult a trend! Anno a szakmunkásokat szólták le
  a viselkedésük miatt, most meg szinte már félni kell a hőzöngő, sokszor részeg egyetemista
  vonuló hordáktól. Aki nem érintett ebben, az ne rágjon be! Majd akkor legyenek nagy legények, ha
  az általuk sokra tartott diplomájuk birtokában segédmunkaszerű melót kell végezniük, mert más nem jut
  nekik. Ja igen: a legtöbb zsírcupák formájú, főleg a csajok. Ezek csak egy valamiben jeleskednek ha
  sportról van szó, ha az ágyikóban kell produkálniuk magukat.”
 • 3. Mankapunka 2012. május 19. 15:42
  „Valami nevelést is kellene abba a tesi órába tenni,mert némelyik annyira el van telve magától,mert pénzes családból származik,így a szülőknek nem volt idejük megnevelni a csemetét.

  1-2-t kerékbe kellene törni.”
 • 2. karakter 2012. május 19. 13:39
  „A főiskolán eddig is kötelező tantárgy volt a testnevelés 4 féléven keresztül (futás, úszás, gimnasztika, csapatsport). Vizsga is volt belőle. Az egyetlen tantárgy volt, amire nem volt elegendő a vizsga előtt 3 nappal elkezdeni a felkészülést.”
 • 1. ezvanbakker 2012. május 19. 11:53
  „Na, ez 3-4 év részegeskedés után nem fog nekik tetszeni...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

GYSEV: év végén adják át a Csaba utcai felüljárót Szombathelyen

Elkészült a 156 méter hosszú Csaba utcai felüljáró pályalemeze Szombathelyen, a vasútvonal fölött… Tovább olvasom