Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

A kormányzat új együttműködésre törekszik az egyházakkal

Idén 1,8 milliárd forintos keret áll rendelkezésre arra, hogy támogassák az egyházak kulturális, örökségvédelmi, ifjúsági és közösségszervező programjait, karitatív tevékenységét.
A kormányzat "új együttműködésre" törekszik az egyházakkal, nem csupán azok intézményeinek fenntartását, hanem kulturális és társadalmi közösségépítő programjait is igyekszik támogatni - közölte Szászfalvi László egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkár csütörtökön sajtótájékoztatón, Szombathelyen.

Szászfalvi László elmondta: az idén 1,8 milliárd forintos keret áll rendelkezésre arra, hogy támogassák az egyházak kulturális, örökségvédelmi, ifjúsági és közösségszervező programjait, karitatív tevékenységét.

Példaként említette, hogy Vas megyében 150 millió forinttal támogatják a Jáki templom felújítását, amelyről látogatása során a helyszínen is tájékozódik.

A nemzetiségi szervezetek támogatásáról szólva hangsúlyozta: meg kívánják akadályozni az "etnobiznisz" folytatását, ezért a konkrét feladatfinanszírozás irányába mozdulnak el, 2013-tól pedig a népszámlálási eredményekhez, vagyis a valósághoz igazítják a finanszírozást.

Az Országgyűlés várhatóan az ősszel fogadja el a nemzetiségek jogairól szóló törvényt, amelynek célja, hogy biztosítsa a nemzetiségek számára kultúrájuk, identitásuk megőrzését, önkormányzataik kiszámítható működését, intézményeik fenntarthatóságát.

Szászfalvi László kiemelte: miközben a Magyarországnál négyszer nagyobb Lengyelországban 7500 civil szervezet működik, addig nálunk ezek száma 65 ezerre tehető, ám jelentős részük csupán papíron létezik.

Az államtitkár azt mondta: igyekeznek rendet tenni ezen a területen is, de természetesen nem "állami korbácseszközökkel", hanem a jogi feltételrendszer tisztázásával, egy átfogó kerettörvény megalkotásával, valamint a finanszírozási rendszer a mainál igazságosabb, a civil szervezetek számára is elfogadható átalakításával.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Körözési toplista - Gyilkosok, fegyveresek élnek köztünk

Az Országos Rendőr-főkapitányság frissítette a körözési Top100 listát. Tovább olvasom