Kisalföld logö

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 33°C Még több cikk.

A kórházi dolgozók 70 százaléka helyezte letétbe felmondását Veszprém megyében

A Veszprém megyei kórházban az intézményben dolgozók csaknem 70 százaléka letétbe helyezte a felmondását, ez viszont egy országos jelenség.
A Veszprém megyei kórházban az intézményben dolgozók csaknem 70 százaléka letétbe helyezte a felmondását, ez viszont egy országos jelenség – hívta fel a figyelmet Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) elnöke az m1 Az Este című műsorában kedden.

Papp Magor hangsúlyozta: az ellátórendszer működtetése az állam feladata. Így abban az esetben, ha az állam nem biztosítja a benne dolgozók számára a megélhetés feltételeit, az a felelősség kizárólag az államot terheli.

„Ha 2012 is kevesebbet fog érni egy orvos megbecsültsége, mint egy utcaseprőé, vagy egy segédmunkásé, az világos üzenet arra, hogy nem vagyunk fontosak és nem várható el tovább a munkavégzésünk" – fűzte hozzá az MRSZ elnöke.

Mint mondta: abban az esetben, ha a kormányzattal nem tudnak megegyezni, február 29-ével az ő felmondása is lejár és innentől kezdve szüneteltetni fogja az ellátórendszerben való részvételét. Arra a kérdésre, hogy miből fog megélni, Papp Magor úgy felelt: „Magyarországon ma minden jobban fizet, mint az egészségügy".

Papp Magor úgy véli Szócska Miklós, egészségügyi államtitkár „alapvetően magára hagyta a magyar egészségügyet", mivel három hónapja nem egyeztet azokkal az elkeseredett kollégákkal, akik az itthon maradásért küzdenek. Utalva a közelmúltban Szlovákiában kialakult krízisállapotra, azt mondta: hasonló helyzet előfordulhat Magyarországon is, „ha az egészségügyi kormányzat ilyen felelőtlen módon nem vesz részt egyeztetésekben, nem keresi az érdemi megoldást".

Papp Magor szerint Szócska Miklós még mindig nem érti a probléma lényegét, miszerint nem csak rezidens problémáról van szó, napi megélhetési gonddal küzdenek főorvosok, szakorvosok és fiatal kollégák egyaránt.

Az MRSZ elnöke felhívta a figyelmet a szövetségük által múlt pénteken indított honlapon, a betegbiztonság.blog.hu-n publikált adatokra, amelyeken látható, hogy alapvető működési feltételek sincsenek már az ellátó rendszerben, a szakellátás jelenleg sem biztosított.

„Drámai folyamatok zajlanak, spontán összedől az ellátórendszer maradék része is" – fogalmazott Papp Magor, aki szerint ennek megakadályozása érdekében közösen, akár a föld alól előásva kell megtalálni azokat a forrásokat, amelyekkel az orvosok itthontartását, illetve a betegellátást biztosítani tudják.

Az m1 Az Este című műsorának riportjában azt is elmondták, hogy a Papp Magor által is említett Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház általános orvos sebészeti osztályán tizenhét orvosából már csak nyolcan dolgoznak. Van három osztály, ahol mindenki feláll, ha nem lesz béremelés.

Papp Magor múlt pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta:: az "Élhető magyar egészségügyért" mozgalmukban gyűjtött felmondólevelek december elején már a 2500-at is meghaladták. Mint kiemelte: már öt megyében gyűlt össze olyan kritikus mennyiségű felmondás, amely azonnal és alapvetően fogja megrendíteni ezen területek orvos-ellátottságát.

Olvasóink írták

  • 1. Julianusz 2011. december 21. 11:05
    „Nem kell kongatni a vészharangot!!! Tisztelet, de nagyon mély tisztelet a kivételnek!!!!!-de az orvos rád se néz, még szakorvosi beutalót sem kapsz, ha nem adod előre a borítékot, amiben ha "kevés " van, még ki is röhögnek.
    Ha nem fizetsz előre, csak jársz a háziorvoshoz, de bedegséged nem javul, talán még rosszabbodik, mire megkéred, utaljon már be valami szakrendelésre, akkor egyenesen közli, a beutaló ára 3000 Ft. Ha az otthon ápot beteg végső stádiumában a kórház úgy adta ki, hogy katétere van, a háziorvos cserélje időnként, megteszi, és megmondja, hogy alkalmanként 5000 Ft. 80éves szívbeteg embernek ingyenes az influenza oltás!-vagy mégsem? 3000Ft-ot ker a beadásért. Fekvőbeteghez injekcióra kimegy az asszisztens(feleség) napi 1000Ft. Kórház ambulanciára visszarendelnek 5-ször, mind az 5-ször más orvos van a rendelőben, csak a papírt olvassa, jó esetben rádnéz, megérint. Ja ha borítékkal mész, talán még mond is valamit, de úgyis a másik orvor rendelésére hív vissza. Lázas, hörgő babát visznek hozzá, és közlik, nem tudják kifizetni a gyógyszert. "Akkor nem adok semmit"anyuka kétségbeesve szalad a gyermekjólétishez, védőnőhöz, aki telefonon kérik az orvost, hogy adjon receptet, majd ők kiváltják neki. NEM!!!! Adnak pénzt az anyának, hogy vigye be az ügyeletre. "hétre bennfogták a babát. Még sorolhatnám.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közvetlen buszjárat lesz Kőszeg és Bécs között - videó

Egy magánvállakozás Kőszeg és Bécs között közvetlen autóbuszjáratokat indít. Tovább olvasom