Kisalföld logö

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 0°C | 13°C Még több cikk.

A holokauszt áldozataira emlékeztek Szombathelyen

A holokauszt áldozataira emlékeztek a szombathelyi deportálások 66. évfordulóján a vasi megyeszékhelyen vasárnap.
A helyi zsidó hitközség imaházában tartott gyászmegemlékezésen, azt követően pedig az egykori zsinagóga előtti emlékműnél tartott koszorúzáson részt vett Aliza Bin-Nun, Izrael magyarországi nagykövete és Hende Csaba honvédelmi miniszter is. A szertartást Radnóti Zoltán rabbi és Fekete László főkántor vezette. A megemlékezésen az izraeli nagykövet arról szólt, hogy a magyar köznyelv a holokauszt áldozatait gyakran nevezi úgy: "akik nem jöttek vissza", megkerülve annak a megfogalmazását, hogy gyilkosok áldozatai lettek.

Aliza Bin-Nun beszédében úgy fogalmazott, a borzalmakat ki kell mondani ahhoz, hogy sohase feledjük el az áldozatokat, és az átélt borzalmak soha többé ne fordulhassanak elő. A nagykövet hangsúlyozta, azonnal fel kell ismerni a kirekesztést, és fel kell lépni minden formájával szemben. Egyértelmű határt kell szabni a gyűlöletbeszéd és a szólás szabadsága között, ebben pedig komoly felelősségük van a közvéleményt formáló médiumoknak, a politikusoknak és a civil szervezeteknek egyaránt.

Hende Csaba honvédelmi miniszter, a térség egyéni körzetben megválasztott fideszes országgyűlési képviselője a kormány nevében kijelentette: nem fogják eltűrni az ordas eszmék legkisebb megnyilvánulását sem, ez ellen minden területen fel fognak lépni a politika és a jog eszközeivel is.

Nem szabad megengedni, hogy Magyarország egyetlen zsidó származású állampolgárának bármitől is félnie kelljen - hangoztatta. Ipkovich György, szombathely szocialista polgármestere, országgyűlési képviselő a gyászszertartáson mondott beszédében felidézte, hogy a szombathelyi zsidóság deportálásával 4228 megbecsült polgárát, orvosokat, jogászokat, művészeket, iparosokat és kereskedőket veszített el a város, akkori lakosságának több mint tíz százalékát.

A koszorúzást követően a megemlékezés a szombathelyi Bercsényi temetőben a mártírok és munkaszolgálatosok emlékművénél tartott kegyeleti szertartással ért véget.

Olvasóink írták

  • 1. zola 2010. július 04. 18:05
    „megvan a mai napra szóló holokamu mese is.
    már mindenki unja az aljas,alattomos ,terrorista,háborús bűnös,átkozott zsidók meséit!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kigyulladt egy családi ház Királyszentistvánon

Kigyulladt egy családi ház szombat délután a Veszprém megyei Királyszentistvánon, személyi sérülés… Tovább olvasom