Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

A helyi pékeket dicséri: sok jelölés érkezik

A Kisalföld legújabb kampányában olvasóink és szakmai zsűri segítségével keressük a Kisalföld Kenyerét.

Arra kérjük olvasóinkat, tegyenek javaslatokat, hogy melyik pékség vagy üzlet mely termékét kedvelik a legjobban. Eddig több mint száz javaslat érkezett. Továbbra is várjuk a kedvenceket.

Pető Istvánt arról kérdeztük, szerinte milyen a jó kenyér, milyen szempontok alapján fog választani.

– A kenyér alappillére a gasztronómiának, szinte mindenki mindenhez kenyeret eszik. Mi, magyarok főleg húsok mellé. Nagyon széles a választék, de sajnos vannak sok adalékanyagot tartalmazó kenyerek is, amelyek egészségtelenek. Ezért fontos a Kisalföld kampánya, amely megmutatja az utat az egészségesebb táplálkozás felé. A finomított, fehér liszttel készülő kenyerek igazi energiabombák, a pluszenergiával árthatunk is a szervezetünknek. Ezért jobbak a teljes kiőrlésű vagy rozslisztes kenyerek. Ha ételfestékkel színeznek egy fehér lisztes kenyeret, az nemcsak érződik, de látható is. Márványos lesz, ha nem dolgozzák el jól benne a festéket – osztotta meg tapasztalatait a szakember.

Pető István, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség tiszteletbeli, örökös elnöke is tagja a zsűrinek.
Pető István, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség tiszteletbeli, örökös elnöke is tagja a zsűrinek.

– Fontos a külleme a kenyérnek, az, hogy egyenletesen sült-e meg a héja. A magyar kenyérnek enyhén savanykás az illata a kelesztés során használt kovásznak köszönhetően. Az állag szintén nagyon meghatározó tulajdonsága a kenyérnek, legyen könnyen szelhető és rugalmas, amely nyomásra visszanyeri az eredeti térfogatát. Ne morzsolódjon, ne törjön, négy-öt napig is eltartható legyen, és ne penészedjen meg – sorolta a szakmai szempontokat Pető István.

A Kisalföld Kenyere

A díjra olvasóink tehetnek javaslatokat. Kérjük, írják meg, melyik pékség melyik termékét juttatnák a versenybe, e-mailben a kenyer@kisalfold.hu, levélben a Kisalföld Kenyere, 9002 Győr, Pf. 28. címre, a Kisalföld Facebook-oldalán vagy SMS-ben a 30/3030-449-es számon augusztus 10-ig. Olvasóink között szakácskönyvet sorsolunk ki.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Levendula, citromfű, rózsa terem a dombokon

Finomságok készülnek Győrságon, a Bugyenszki család gazdaságában. Szörpjeikhez, lekvárjaikhoz maguk… Tovább olvasom