Kisalföld logö

2018. 11. 13. kedd - Szilvia 9°C | 17°C Még több cikk.

A halászat hagyományait idézik fel az I. Balatoni Halásznapon Balatonföldváron

Az egyik legősibb balatoni mesterség, a halászat bemutatása és a foglalkozás hagyományainak megőrzése a célja az I. Balatoni Halásznapnak, amelyet szombaton tartanak Balatonföldvár Keleti strandján.
Az esemény különlegessége lesz, hogy a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. halászai hosszú évek után először ismét "elszórják a nagyhálót", más néven öreghálót, amely egykor a Balatonra leginkább jellemző halászati módszernek számított. A tó déli partjának kínálatában hiánypótló Balatoni Halásznapot a halgazdálkodási társaság és a Balatonföldvári Kistérségi Turisztikai Egyesület közösen szervezi, hagyományteremtő céllal.

Míg a tó északi partján évente több esemény mutatja be a balatoni halászat tradícióit, addig a déli oldalon erre mindeddig nem volt példa - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében. A rendezvény egyik kiemelt célja az ismeretterjesztés, ahol minden érdeklődő, köztük a horgászok is, információkhoz juthat a Balatonon manapság zajló halászatról, eloszlatva többféle tévhitet. Füstös Gábor, a társaság vezérigazgatója szerint még mindig sokan hiszik azt, hogy a halászok húzzák a hálót, de ezt már csak amolyan "múltidézésként" teszik majd a rendezvényen, mert manapság már más halászati módszereket alkalmaznak.

A halásznapon tesztelik azt is, hogy a szakmai feladatokat ellátó balatoni halászatból lehet-e turisztikai attrakció. Fekete Tamás, a Balatonföldvári Kistérségi Turisztikai Egyesület elnöke hangoztatta, az új rendezvény célja a környezettudatos gondolkodás erősítése, a balatoni halászat tradícióinak ápolása, és a balatoni halnak, mint a térség kiemelt turisztikai bio-termékének népszerűsítése. Balatonföldvárnak ez azért is fontos, mert idővel szeretne a horgászat déli parti központjává válni - tette hozzá. A rendezvény részeként a vendégek figyelemmel kísérhetik a partról, vagy a vízről, hogyan dolgoznak a hivatásos halászok, és maguk is kivethetik a hálót, kipróbálva a hálóhúzást. A nap során lesz halakra épülő animációs program és gasztronómiai kínálat, régi halászati eszközöket bemutató kiállítás, és számos szórakoztató műsor is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó szezonra számít a Balatontourist

Jó szezonra számít a Balatontourist Zrt. az általa közvetlenül és közvetve működtetett 18 balatoni… Tovább olvasom