Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

A Graboplast új padlógyártó üzemet épít Tatabányán

Az üzemben luxus minőségű műpadlót gyártanak majd. A gyár 100 embernek biztosít munkahelyet.

 A győri  Graboplast Zrt. 6,4 milliárd forintért új padlógyártó üzemet épít  Tatabányán, a beruházáshoz 1,6 milliárd forint támogatást kapnak a  kormánytól - jelentette be a cég főrészvényese csütörtökön  Tatabányán, a vállalat PVC újrahasznosító üzemének átadásán.  
   
Veres Tibor az MTI-nek elmondta, a támogatási szerződést már  aláírták a kormánnyal. Az üzemben luxus minőségű műpadlót gyártanak  majd. A több ütemben megvalósuló gyár 100 embernek biztosít  munkahelyet.  
   
Az üzletember hozzátette, hogy a tervezett technológiával  összesen néhány gyár dolgozik a világon. A beruházás hozzájárul a 95  százalékban exportra kerülő műpadló termékek versenyképességének  megőrzéséhez.  
   
A PVC újrahasznosító üzemet Németh Lászlóné fejlesztési  miniszter jelenlétében adták át, aki elmondta: ez a fejlesztés a  vállalat saját szabadalmán alapulva jött létre és hangsúlyozta, hogy  a Graboplasthoz hasonló, kutatás-fejlesztési tevékenységet folytató  cégek jelentik Magyarország versenyképességének egyik erősségét.  
   
A beruházás közel 600 millió forintból készült el, amelyből 235  millió forint volt az uniós és állami támogatás. A gyártás során  keletkező hulladékot és selejtet folyékony nitrogénnel közel mínusz  100 fokra hűtik, majd az üvegkeménységűvé vált anyagot porrá őrlik,  s az így visszadolgozható a késztermékbe.  
   
A kilenc új munkahelyet jelentő örlőüzem évente közel 1000 tonna  PVC-t képes feldogozni, ezzel 6-8 százalékkal csökkenti a gyártás  alapanyagigényét. Az újrahasznosított anyag szórással az új padló  rétegei közé kerül, így az eljárás nem változtatja meg a késztermék  tulajdonságait.  
   
Jancsó Péter elnök-vezérigazgató az MTI-nek elmondta: a  Graboplast 2013-ban 17,3 milliárd forint forgalomra számít,  egymilliárd forint feletti üzemi eredménnyel és 6-700 millió  forintos adózás előtti eredménnyel. A társaság 550 embernek ad  munkát Győrben, Kecskeméten és Tatabányán lévő üzemeiben. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megfenyegettek egy cigány családot Vas megyében

˝Kinyírunk benneteket! A gyerekek vérét akarjuk! Cigányok itt nem maradhatnak!˝ - állítólag ezek a… Tovább olvasom