Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

A festészet: elmebaj - Beszélgetés Pető Tamás festőművésszel

Szipál Martin és tanítványai fotókiállításával egyidőben Pető Tamás festőművész is bemutatja munkáit a szombathelyi Képtárban március 24-én megnyíló kiállításon.

A belső értékek és érzelemvilág emberi külsőre történő kivetülésére, és a gondolatiságra nagy hangsúlyt fektető művésszel többek között munkásságáról és Szipál Martinhoz fűződő kapcsolatáról is beszélgetett a vaskarika.hu.

Közel tizenöt éve állítasz ki rendszeresen, ami meglehetős rutinra vall ezen a téren. Milyennek találod a szombathelyi kiállítást?
Teljesen lenyűgöző, hatalmas a tér, és rengeteg kép kapott helyet. Martin, aki a kiállítás rendezője és irányítója is egyben, ezúttal egy olyan montázst alakított ki, hogy bár minden képét ismerem, nagyon sok „újat" képet fedeztem fel; az ötletes, a megszokottól eltérő elhelyezés által abszolút új szempontok, új érzések kerültek elő. A tanítványok képei pedig minőségüket tekintve igazodnak a mester munkáihoz.

A laikusok számára kakukktojásnak tűnhet négy fotós mellett egy festőművész megjelenése egyazon kiállítás keretein belül. Milyen apropóból kerültél Martin és a tanítványai mellé?
Az én kiállításom Martinékétól független; és noha vannak párhuzamok a festményeim és a fotózás között, munkáim egyáltalán nem fotorealisztikusak, sőt, még csak nem is száz százalékban realisztikusak. Ugyanakkor az, hogy itt lehetek, számomra külön öröm; Martinnal nagyon régi, évtizedes barátság köt össze, és régi álmom volt, hogy egyszer vele közösen állíthassak ki.

Vele hogy találkoztál először?
Sok-sok évvel ezelőtt egy újság főszerkesztője megkért, hogy készítsek Martinnal egy interjút - ekkor találkoztam vele személyesen először. Rengeteget beszélgettünk, és egyebek között megemlítette, hogy szerencséjét és sikerét annak tudja be, hogy fenékkel jött a világra. Képtelen voltam az interjúnak más címet adni, mint ezt. Amikor a beszélgetés nyomtatásban megjelent, természetesen megmutattam Martinnak is: igencsak meglepődött, amikor megpillantotta az újságban a nagy, közel három centis betűkkel írott feliratot: „Fenékkel jöttem a világra!". Először megijedtem, mert azt hittem, egyáltalán nem tetszik neki, de aztán nevetésben tört ki, és így szólt: „hapikám, látom, te bolond vagy, de nem baj, mert én is az vagyok, úgyhogy mi ketten jól meg fogjuk érteni egymást!".

Az évek során jó pár portrét készítettem róla, melyek megtekinthetők lesznek ezen a kiállításon is. Ábrázoltam a sikerben és minden földi jóban dúskáló sztárt; a befelé forduló, komoly, filozofikus művészembert, akit talán csak a közvetlen barátai ismerhetnek, és készítettem róla egy, az emberek felé mosolygó, nyitott, barátságos, közvetlen karaktert ábrázoló, már-már karikaturisztikus portrét is.

A teljes interjú és képek >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háziorvosi rendelő fejlesztése több mint 25 millióból Nardán

Narda a háziorvosi rendelő felújítását tervezi. Az évek során az épület állapota súlyosan romlott,… Tovább olvasom