Kisalföld logö

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 12°C | 17°C Még több cikk.

A Dunántúlt betakarta a hó: járhatatlan utak, halálos baleset

Jelentős fennakadások vannak a közlekedésben a havazással leginkább érintett nyugati megyékben. Több út járhatatlan, árokba csúszott járművek, feltorlódott kamionsorok jellemzik a helyzetet.
Összefoglaló 

Buszos káosz a Bakonyban, ingyenes parkolás Veszprémben, részleges iskolaszünet a Veszprém megyei középiskolákban
Veszprém megyében délelőtt összeomlott a buszközlekedés. A Bakony Volán műszaki igazgatója azt mondta, kiszámíthatatlan, hogy melyik busz mikor ér célba. Péntek éjfélig Veszprémben ingyenes a tömegközlekedés és a parkolás.

Igazoltan hiányozhatnak a Veszprém megyei középiskolások pénteken - közölte a megyei kormányhivatal. A megyében a 8-as, a 82-es és 83-as főutakon is forgalomkorlátozást kellett bevezetni, de ezeket később a rendőrség feloldotta.

Kamionstop a határon
A 7,5 tonnánál nehezebb kamionok nem léphetnek be az országba a hegyeshalmi, vámosszabadi, a soproni, a kópházi és rajkai határátkelőnél.

Kötelező hólánc, járhatatlan utak, tanítási szünetek Győr-Moson-Sopronban
Járhatatlan utak vannak Sopron térségében: a Fertőrákos és Fertőboz, a Nagycenk és Sopronkövesd, a Sopronhorpács és Egyházafalu, valamint az Iván és Újkér közötti szakaszon nem lehet közlekedni.

Kötelező a hólánc a várható hófúvások miatt Rajkánál, a 150-es számú főúton, Sopronnál a 84-esen, Kópházánál a 861-esen, Vámosszabadinál a 14-esen és a 82-es számú főút veszprémvarsányi szakaszán.

Mosonmagyaróváron részleges tanítási szünet lesz. Sopronban két középiskolában, valamint a megye több településének általános iskolájában pedig tanítási szünetet rendeltek el péntekre.

Vas megye: kamionok az árkokban, a parkolókban és kamionsor a 86-oson
Vas megyében több útszakaszon is kamionok csúsztak az árokba, vagy estek a hó fogságába.

Répcelak és Beled között műszaki mentés miatt állt a forgalom, száz kamion torlódott fel a 86-os számú főúton.

Szombathelyen, a Tescónál kényszervárakoztató helyeket jelöltek ki, itt jelenleg 36 kamion várakozik. A hegyfalui körforgalomnál, a 86-os főúton, Répcelak irányába a kamionforgalmat korlátozzák. Bükön és Tormásligeten szintén kamionok csúsztak az árokba, Uraiújfalunál pedig egy sertéseket szállító tehergépkocsi dőlt meg veszélyesen. Csánig közelében személygépkocsik akadtak el, ezek kimentése is folyamatban van.

Vas megyében nem lehet közlekedni a Celldömölk és Mesteri, a Karakó és Jánosháza, a Kemenessömjén és Vönöck, a Mersevát és Kemenesszentmárton, az Ölbő és Sárvár, a Pápóc és a megyehatár, valamint a Csepreg és Újkér között.

Zala megye: munkagép az árokban
Zala megyében a teher- és személyautók mellett a közútkezelő egyik munkagépe is árokba csúszott Vindornyaszőlős és Karmacs között. Kora reggel Bérbaltaváron egy üzemanyag-szállító pótkocsis tehergépjármű vontatója csúszott az árokba, később Bocskán személygépkocsi sodródott le az úttestről, délben pedig Búcsúszentlászlónál egy litván kamion hajtott az árokba, részleges forgalmi akadályt okozva.

A zalai katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a megye több pontján is hóátfúvásokat okozott az erős szél. Kora délutánig Zalaszentmihály, Zalabér és Pakod környékén fordultak elő ilyen akadályok, felszámolásukon a közútkezelő munkagépei folyamatosan dolgoztak.

Havazik Bécsben is, Schwehatot lezárták
Nem csak Magyarországon, de a környező országokban is jelentős problémákat okoz a havazás. Bécsben kevesebb mint 24 óra alatt 30 centiméternyi hó hullott, amire legutóbb 2005-ben volt példa. A fővárosba vezető fő közlekedési útvonalakon dugók alakultak ki a reggeli órákban, a schwechati repülőteret pedig csütörtök délelőtt lezárták.

Torlódások Szlovákiában és Csehországban
Szlovákiában a Pozsonyba vezető utak mindegyikén hosszú dugók alakultak ki a kora reggeli óráktól kezdve, a Stefanik repülőtér is jelentős késéseket jelentett.
Csehországban a prágai közszolgálati rádió csütörtök reggeli jelentése szerint a legnagyobb problémák Közép-, Nyugat és Dél-Csehországban vannak. A síkos és behavazott utakon főleg a kamionok mozognak nagyon nehezen, és számos helyen fennakadások, hosszú kocsisorok alakultak ki. Kellő óvatossággal azonban még minden közúton lehet közlekedni. 

19:55 - Hosszú sorok az osztrák A4-es autópályán

Mintegy 15-20  kilométeres dugó alakult ki a hegyeshalmi határhoz vezető osztrák  A4-es autópályán csütörtök délután az osztrák autópálya-kezelő  társaság (ASFINAG) tájékoztatása szerint.  

Az ASFINAG honlapján olvasható legutóbbi, este hét órás  jelentés szerint változatlanul lassan araszolt a kocsisor a  Gols/Weiden lehajtó és a határ között, míg teherautó-forgalom  teljesen leállt.   

A társaság ügyeletese az MTI érdeklődésére hozzátette, a  webkamerák tanúsága szerint a személygépkocsik sávjában az esti  órákban valamivel már jobban haladt a forgalom, mint délután, akkor  ugyanis teljesen állt a közlekedés.  

Az APA osztrák hírügynökség arról is beszámolt, hogy a  Vöröskereszt munkatársai meleg teát és takarókat osztanak a várakozó  kamionosoknak.

19:50 - Különösen indokolt esetben használhatják a kamionok a 85-ös és 86-os főutakat

Feltételekkel  feloldották Győr-Moson-Sopron megyében a kamionok beléptetésére  csütörtök reggel bevezetett korlátozást - közölte az esti órákban a  megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője az MTI-vel.  

Dobos Viktória hadnagy tájékoztatása szerint a kikötés az,  hogy a három reggel és két délután lezárt átkelőnél feltorlódott,  hét és fél tonnánál nagyobb tömegű teherjárművek csak "különösen  indokolt esetben" használhatják a 85-ös és a 86-os utat.  

Hozzátette: a döntés a megyei rendőr-főkapitányság, az Állami  Autópálya Kezelő Zrt. és a Magyar Közút Nonprofit Zrt.  helyzetjelentései alapján hozták meg.   

"Az útvonalakon bekövetkező balesetek esetén, a feltorlódás  elkerülése érdekében a határon történő forgalom korlátozását  ismételten életbe kell léptetni" - tette hozzá a szóvivő. 

19:45 - Újabb járhatatlan utak Vasban

Újabb  alsóbbrendű utakat kellett lezárni a hóátfúvások miatt Vas megyében  - közölte a Magyar Közút Kht. megyei igazgatóságának ügyeletese  csütörtök este az MTI-vel.  

Kecskés Péter tájékoztatása szerint jelenleg nem lehet  közlekedni a Celldömölk és Mesteri, a Karakó és Jánosháza, a  Kemenessömjén és Vönöck, a Mersevát és Kemenesszentmárton, az Ölbő  és Sárvár, a Pápóc és a megyehatár, valamint a Csepreg és Újkér  közötti alsórendű utakon.  

A 84-es főúton Sajtoskál és Simaság között két kamion elakadt,  emiatt feltorlódott a forgalom, a műszaki mentés miatt a  közlekedőknek várakozniuk kell - fűzte hozzá.  

Kecskés Péter szólt arról is, hogy az északi-északnyugati szél  erőssége óránkénti 46 kilométeres, az éjszaka a szél további  erősödésére számítanak, s az további hófúvásokat okoz. Vas megyében  egyelőre nincs elzárt település.  

Balogh Nikoletta, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság  szóvivője közleményben tudatta: Sárváron egy elakadt, menetrend  szerinti autóbusz, Celldömölkön pedig egy kamion mentésén dolgoznak  a tűzoltók. Csütörtökön eddig összesen 35 műszaki mentést kellett  végezniük.

19:40 - Jön a hó délen is

Estétől  ismét többfelé kezd havazni. Péntek éjfélig a Dél-Dunántúlon és a  Dél-Alföldön akár 20 centiméternyi hó is hullhat. Két megyében az  erős hófúvás miatt piros figyelmeztetést adott ki a meteorológiai  szolgálat.  

A szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott figyelmeztető  előrejelzésében azt írta: az esti órákban dél, délnyugat felől ismét  egyre többfelé lehet havazásra számítani. A lehullott hó a Dunától  keletre eleinte olvadni fog. Az északi részeken viszont péntek  éjfélig általában maximum 5-8 centiméter, a hegyekben akár 10  centiméter körüli friss hó hullhat. A déli területeken általában  5-10, de a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön több mint 15-20  centiméter friss hó is hullhat.  

Csütörtökön az éjszakai óráktól a nyugati megyékben és az  északkeleti országrészben viharossá fokozódhat a szél. Pénteken az  ország nagy részén számítani lehet erős szélre, de a Dunántúlon és  északkeleten már az óránkénti 70 kilométeres erősséget is meghaladó  viharos széllökések is  lehetnek.  

Pénteken a nap első felében a Dél-Alföldön átmeneti gyenge ónos  esőre is számítani lehet. A Dunától nyugatra és a Dél-Alföldön (majd  délután már az Alföld északi részén is) az erős vagy viharos szél a  már lehullott havat, illetve a frissen hulló havat hordhatja.   

Vas és Veszprém megyére a péntekre várható erős hófúvás miatt  piros, vagyis harmadfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai  szolgálat. Eszerint a friss hóval fedett területeken a viharos szél  miatt magas hótorlaszok is kialakulhatnak.   

Szintén az erős hófúvás miatt Győr-Moson-Sopron, Zala és Somogy  megyében másodfokú figyelmeztetést adtak ki péntekre.  

Az intenzív havazás miatt Baranya és Bács-Kiskun megyére adtak  ki másodfokú figyelmeztetést. Ezek mellett számos megyében adtak ki  elsőfokú figyelmeztetést, a havazás, a hófúvás, az erős szél,  illetve ónos eső miatt. Szabolcs-Szatmár-Bereg, Heves, Nógrád és  Pest megyére, valamint a főváros területén semmilyen figyelmeztetést  nem adtak ki. 

19:20 - Mégsem lesz tanítási szünet Veszprémben

Szomorú hír a veszprémi diákoknak: a kormányhivatal módosította a katasztrófavédelem korábbi tájékoztatását, ezért pénteken csupán azoknak a tanulóknak a távolléte lesz igazolt, akiknek az iskolába való bejutása nem lenne biztonságos. A kollégistákat pedig már csütörtökön hazaengedték, ugyanakkor a többi diák számára lesz tanítás holnap.

18:30 - Ismét IC-pótjegykötelesek a GYSEV InterCity vonatai

Ismét IC-pótjegyet kell váltani a GYSEV-vonalain - tájékoztatta a vasúttársaság szóvivője csütörtök este az MTI-t.

Rázó László kora délután jelezte, hogy az InterCity-vonatok a GYSEV vonalain pótjegy váltása nélkül vehetők igénybe a döntés visszavonásáig.
A vasúttársaság honlapján az olvasható: a Győr-Sopron vonalon kimaradt három járaton túl a Szombathely-Szentgotthárd vonalon is kimaradt mindkét irányba egy-egy vonat a hóhelyzet miatt.

18:20 - Éjszaka és hajnalban is tisztítják a vasúti síneket

Csütörtök éjszaka és péntek hajnalban is megerősített szolgálatban dolgoznak a hómunkások a MÁV pályahálózatán, hogy péntek reggel kiszámítható és biztonságos legyen a vasúti közlekedés - közölte a Mávinform az MTI-vel.

A közleményben azt írták: a meteorológiai előrejelzésekre tekintettel éjszaka csaknem kétszáz, majd a hajnali üzemkezdet előtt újabb mintegy száz hómunkás dolgozik azért, hogy a péntek reggeli vasúti közlekedés kiszámítható és biztonságos legyen.

Jelenleg az ország nagy részén menetrend szerint járnak a vonatok.

A havazás miatt csak a Nyugat-Dunántúlon kell késésekre számítani, ott továbbra is átlagosan fél órával hosszabb menetidővel közlekednek a vonatok.

18:10 - Hatos karambol Keszthely és Hévíz kötött

Hat személyautó ütközött össze csütörtök este Keszthely és Hévíz között, de nem sérült meg senki - tájékoztatta a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-t.

Göcsei-Turi Linda elmondta: a 71-es főúton, Keszthely kertvárosánál történt a baleset. A hat gépjárműben nem sérült meg senki, de a helyszínelés miatt az utat mindkét irányban lezárták, a járműforgalmat pedig elterelték.

18:00 - Részleges tanítási szünet Mosonmagyaróváron

Részleges tanszünetet rendelt el a helyi védelmi bizottság Mosonmagyaróváron, vagyis a hóhelyzet normalizálódásáig igazoltnak tekintik azon diákok hiányzását, akiknek jelentős nehézséget jelent az iskolába be- vagy onnan a hazajutás.

Nagy István polgármester (Fidesz-KDNP) az MTI-nek elmondta: a védőnői hálózaton keresztül megkezdték a szülés előtt álló nők megkeresését; mindannyiuknak felajánlják, hogy akár idő előtt is költözzenek be a kórházba, nehogy a járhatatlan utak miatt késéssel jussanak orvosi ellátáshoz.

Jelezte azt is: megkezdték a felkészülést arra az esetre, ha a zordra forduló idő és a hófúvások miatt a közeli M1-es autópályán utazóknak jelentősebb számban kell ideiglenes elhelyezést biztosítani. A városi kollégiumban 120 embert tudnak elhelyezni, de a szám szükség esetén növelhető - tette hozzá.

A városvezető jelezte: a nagy hidegben a helyi nélkülözőket tűzifával, illetve ingyenes meleg ebéddel támogatják.

17:05 - Ingyenes a tömegközlekedés és a parkolás Veszprémben péntek éjfélig

Ingyenes a tömegközlekedés és a parkolás Veszprémben péntek éjfélig - tájékoztatta a megyeszékhely fideszes polgármestere csütörtökön az MTI-t.

Porga Gyula elmondta: a csütörtök déltől életbe lépett rendelkezést azért hozták, hogy a város közlekedésének könnyebbé tétele érdekében aki teheti, hagyja otthon az autóját, és használja a tömegközlekedést. Hozzátette: a Veszprémi Közüzemi Zrt. (VKSZ) a főbb útvonalakat megtisztította, így a tömegközlekedés zavartalanul működik.

16:55 - Budapesten szállt le több, Bécsbe vagy Pozsonyba tartó repülőgép

Budapesten a Liszt Ferenc-repülőtéren szállt le csütörtökön több, eredetileg Bécsbe vagy Pozsonyba tartó járat; a schwechati repülőteret dél előtt nem sokkal lezárták a havazás miatt - közölte a Budapest Airport kommunikációs igazgatója az MTI-vel.

Hardy Mihály tájékoztatása szerint eddig nyolc légitársaság gépe választotta Bécs vagy Pozsony helyett a budapesti leszállást az intenzív havazás és a síkos futópályák miatt. A Turkish Airlines, a Finnair, az Air Berlin, a Germanwings, a Qatar Airways, a holland Transavia és az Egyptair gépe érkezett Bécs helyett Budapestre, továbbá a bolgár Belleair Tirana-Pozsony járata is a magyar főváros repülőterén szállt le.

A légitársaságok úgy döntöttek, hogy utasaikat az osztrák és a szlovák fővárosból autóbusszal hozzák Budapestre, míg az itt rekedt utasokat ugyanez a buszjárat viszi vissza. A Qatar Airways járata hamarosan elindul Bécsbe, és megpróbál leszállni a schwechati légikikötőben.

Hardy Mihály közölte: Ferihegyen délután csak nagyon rövid ideig havazott, a leeső hó nagy része is azonnal elolvadt. Az előrejelzések szerint a délután folyamán még várható kisebb havazás, havas eső, amely azonban az esti órákra megszűnik a Liszt Ferenc-repülőtér térségében.

15:45 - Újabb kamionok csúsztak az árokba Vasban

Újabb kamionok csúsztak az árokba vagy estek a hó fogságába Vas megyében, a tűzoltók a megye több pontján is műszaki mentéseket végeznek - közölte csütörtökön a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel.

Balogh Nikoletta elmondta: Répcelak és Beled között, Győr-Moson-Sopron megye területén szintén műszaki mentés miatt áll a forgalom, száz kamion torlódott fel a 86-os számú főúton.

Szombathelyen, a Tescónál kényszervárakoztató helyeket jelöltek ki, itt jelenleg 36 kamion várakozik. A hegyfalui körforgalomnál, a 86-os főúton, Répcelak irányába a kamionforgalmat korlátozzák - fűzte hozzá.

Bükön és Tormásligeten szintén kamionok csúsztak az árokba, Uraiújfalunál pedig egy sertéseket szállító tehergépkocsi dőlt meg veszélyesen. Csánig közelében személygépkocsik akadtak el, ezek kimentése is folyamatban van - sorolta közleményében Balogh Nikoletta.

Folyamatban van annak a gázolajat szállító teherautónak a műszaki mentése is, amely Bérbaltavárnál csúszott az árokba. A korábbi közléssel ellentétben a járműszerelvény tartálya nem volt üres, abban 13 ezer liternyi gázolajat szállítottak, de szerencsére nem tapasztaltak sem gázolajfolyást, sem üzemanyag-szivárgást.

A gázolajat már átfejtették, jelenleg a jármű kiemelését végzik - tette hozzá a szóvivő.

14:25 - Órákig állt Sopronban a buszforgalom

A leszakadó hótömeg miatt órákig állt délelőtt Sopronban a helyi tömegközlekedés - erősítette meg a Kisalföld Volán személyszállítási igazgatója csütörtökön az MTI értesülését.

Mihályka Imre elmondta: fél tizenkettőtől indult újra a rendszer, de nem minden vonalon, mivel a hegyes részeken, így a Lövérekben számos szakasz járhatatlan.

Hozzátette: a megyében továbbra is Kapuvár környékén a legrosszabb a helyzet, ott a másfél órás késések sem ritkák. Más megyékbe tartó járataikat menet közben, nagyobb buszpályaudvarokon megállították, hogy az utasok legalább fűtött helyen várhassák be a továbbutazási lehetőséget.

13:55 - Kamionok fordultak keresztbe az M1-esen Tatabányánál

Az M1-es autópálya Győr felé vezető oldalán, a tatabánya-óvárosi lehajtó előtt több kamion keresztbe fordult az úton - tájékoztatta a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője az MTI-t.

Racsné Galambos Gréta elmondta, hogy a járművek között át lehet jutni, de a forgalom lelassult, több kilométeres torlódás alakult ki.

12:53 - Feloldották a Veszprém megyében elrendelt útlezárásokat 

Feloldotta a rendőrség a Veszprém megyében elrendelt útlezárásokat - tájékoztatta a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője csütörtökön az MTI-t.

Gaál Csaba elmondta: a 8-as főútvonalon, a Veszprém-Csatári-hegy és a Veszprém-Tapolca elágazó között befejeződött a veszteglő járművek műszaki mentése, a forgalom már zavartalanul haladhat.

Korábban a rendőrség a 82-es és a 83-as főút Veszprém megyei szakaszára is kiadott forgalomkorlátozást, és lezárta az utat a nehézjárművek elől; ezt a korlátozást is feloldották - közölte Gaál Csaba.

13:40 - Már öt határátkelőnél áll a forgalom  Győr-Moson-Sopron Megyében

Újabb két átkelőnél tiltotta meg a hóhelyzet miatt a kamionok Magyarországra való belépését a Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság - tájékoztatta a katasztrófavédelem megyei szóvivője csütörtökön az MTI-t.

Dobos Viktória hadnagy közölte: a korábban a hegyeshalmi, a rajkai és a vámosszabadi határátkelőt érintő - eredetileg reggel nyolctól délig bevezetett, majd délután négy óráig meghosszabbított, a hét és fél tonnánál nehezebb járművekre vonatkozó - korlátozást kiterjesztették a kópházi és a soproni átkelőre is.

Az indoklás szerint az időjárási előrejelzések alapján a térségben tartós, fagypont alatti hőmérsékletre, akár jelentős mennyiségű hó lehullására is lehet számítani.

13:30 - Csaknem ötszázan dolgoznak a váltók és a peronok tisztításán a Dunántúlon 

Újabb vasúti dolgozók álltak külső szolgálatba a vasúti pálya mentén a Dél-Dunántúlon, az Észak-Dunántúlon és Budapest térségében, így már csaknem ötszázan dolgoznak a váltók és a peronok tisztításán - közölte a Mávinform csütörtökön kora délután az MTI-vel, kiemelve, hogy a folyamatos vasúti közlekedés továbbra is biztosított.

Hozzátették: ha szükséges újabb, más munkakörben dolgozó kollégákat (például váltókezelőket, tolatásvezetőket) is átvezényel a vasúttársaság. A hótorlaszok felszámolására speciális hóolvasztó gépek, a peronok és az utasforgalmi területek csúszásmentesítésére több tízezer kilogramm mentesítő anyag áll rendelkezésre.

A MÁV 9 órakor az Észak- és a Dél-Dunántúl térségében elsőfokú hókészenlétet vezetett be. Az ország nagy részén menetrend szerint járnak a vonatok, a havazás miatt csupán a Nyugat-Dunántúlon - Celldömölk, Szombathely, Hegyeshalom és Zalaegerszeg környékén - kell az utasoknak késésekre számítani, itt átlagosan 20-40 perccel hosszabb menetidővel közlekednek a vonatok.

Az aktuális közlekedési helyzetről a www.vonatinfo.mav-start.hu weboldalon és a 06-40-49-49-49-es telefonszámon tájékozódhatnak az utasok.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az MTI-hez eljuttatott országos, figyelmeztető előrejelzésében azt írta: estétől a havazás mérséklődik a Dunántúlon, de a szél erősödni fog, így a térségben a hófúvások következtében továbbra is magas hótorlaszokra kell számítani.

Északnyugaton délutánig további erős havazás várható. Azt követően ugyan gyengül a csapadék intenzitása, de a szél tovább erősödik. Az éjszakai jelentős havazás után a Dunántúl északi felén újabb, 10-15 centimétert meghaladó mennyiségű friss hó valószínű, de estére itt is gyengül az intenzitás.

A Duna-Tisza-közének nyugati részén, Pest megyében, illetve az Északi-középhegység nyugati felén jellemzően maximum 4 centiméternyi, a Duna vonalához közelebbi területeken (Bács-Kiskun megye északnyugati részén, Pest megye nyugati felén) helyenként 3-7 centiméternyi friss hó is hullhat, de ez részben olvad is napközben. Este, késő este északkeleten lehet kisebb havazás, amelynek következtében maximum 2 centiméteres hóréteg alakulhat ki.

13:28 - Tanítási szünet lesz pénteken  a Veszprém megyei középiskolákban

Tanítási szünet lesz pénteken a hóhelyzet miatt a Veszprém megyei középiskolákban, ezt a megyei védelmi bizottság elnöke rendelte el - tájékoztatta a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője csütörtökön az MTI-t.

Bakos György elmondta: a védelmi bizottság csütörtöki ülésén született a döntés; a bentlakásos tanintézményekből már ezen a napon hazamehetnek a diákok.

Hozzátette: az a szülő, aki nem tudja megoldani gyermeke felügyeletét pénteken, az vigye az oktatási intézménybe, mert ott ügyeletet tartanak, s biztosítják a diákok felügyeletét.

12:50 - Gázolajat szállító pótkocsis teherautó csúszott az árokba 

Egy gázolajat szállító pótkocsis teherautó csúszott az árokba - üres tartállyal - csütörtökön délelőtt a Vas megyei Bérbaltavár külterületén - közölte a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel.

Balogh Nikoletta tájékoztatása szerint a pótkocsin lévő 13 ezer literes tartály üres, de nem tisztított, belőle gázolaj nem szivárog.

Beavatkozásra a helyszínre vonultak a vasvári és a zalaegerszegi tűzoltóság kijelölt egységei, a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat szakemberei, valamint a katasztrófavédelmi mobil labor - sorolta.

A jármű kiemelésére a helyszínre érkezett a zalaegerszegi műszaki mentő bázisdaruja. A járművet áramtalanították, a pótkocsit lekapcsolták - fűzte hozzá.

A Csehi és Bérbaltavár közötti útszakaszon a műszaki mentés idejére teljes útzár van érvényben - tudatta Balogh Nikoletta.

A nagymennyiségű hó Veszprémben és a város környékén is neheziti a közlekedést

12:38 -  Csak a legszükségesebb esetben induljanak útnak Győr-Moson-Sopron megyében

Csak a legszükségesebb esetben induljanak útnak Győr-Moson-Sopron megyében - hívja fel a lakosság figyelmét csütörtök déli közleményében a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság.

Ha halaszthatatlan az utazás, akkor is csak téli gumival felszerelt gépjárművel vágjanak neki, és szükség esetén használjanak hóláncot, az útra pedig mindenképpen vigyenek magukkal meleg takarót, védőitalt, feltöltött mobiltelefont - kérik.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú, narancssárga riasztást adott ki Győr-Moson-Sopron megyére, mivel az előrejelzések alapján az eddig lehullott, harminc centiméternyin felül nagy mennyiségű friss hó várható.

12:20 - Négy alsóbbrendű út járhatatlan Győr-Moson-Sopron megyében

Négy alsóbbrendű út járhatatlan Győr-Moson-Sopron megyében, több szakaszon kötelező a hólánc használata - tájékoztatta az MTI-t a megyei rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese.

Kálmán Gabriella elmondta: Sopron térségében a Fertőrákos és Fertőboz, a Nagycenk és Sopronkövesd, a Sopronhorpács és Egyházafalu, valamint az Iván és Újkér közötti szakaszt zárta el a hó.

Hozzátette: az intenzív havazás, valamint a várható hófúvások miatt Rajkánál, a 150-es számú főúton, Sopronnál a 84-esen, Kópházánál a 861-esen, Vámosszabadinál a 14-esen és a 82-es számú főút veszprémvarsányi szakaszán kötelező a hólánc használata.

12:05 -Meghosszabbított kamionbelépési tilalom a hegyeshalmi, a rajkai és a vámosszabadi határátkelőn

Délután négy óráig meghosszabbította az eredetileg délig elrendelt kamionbeléptetési tilalmat a Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság – tájékoztatta a katasztrófavédelem megyei szóvivője csütörtökön az MTI-t.

Dobos Viktória közlése szerint ebben az időszakban nem léphetnek be a 7,5 tonnásnál nagyobb járművek. Az intézkedés a hegyeshalmi, a rajkai és a vámosszabadi határátkelőt érinti.

11:30 - Összeomlott a menetrend a Veszprém megyei Volán-társaságoknál

Összeomlott a menetrend a Veszprém megyei Volán-társaságoknál - mondták az érintett cégek vezetői az MTI megkeresésére csütörtökön.
Szöllősi József, a Balaton Volán személyforgalmi üzletágvezetője úgy fogalmazott, hogy menetrendszerűségről már nem lehet beszélni. Ha beérkezik egy-egy buszuk, tovább küldik, és egyelőre a megye minden irányába tudnak közlekedni, de a közúti helyzet percről-percre változik.
Heizer János, a Bakony Volán műszaki igazgatója hasonlóról számolt be: kiszámíthatatlan, melyik járat, mikor ér célba.
Mindkét vezető felhívta a figyelmet arra, hogy az utasok, mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak a megfelelő információs szolgálatoknál a járatokról.

10:45 - A Dunántúlonmagas hótorlaszok akadályozhatják a forgalmat - délelőtti összefoglaló a hóhelyzetről

Az intenzív havazás, illetve a hóátfúvások miatt a Dunántúlon csütörtök reggel több útszakaszon lelassult a közlekedés, kamionok és buszok akadtak el a hóban, több utat lezártak, de elzárt település nincs. Vonatok is késnek, de minden vasútvonal járható. Estétől mérséklődik a havazás, a szél viszont erősödik, a Dunántúlon ekkor is magas hótorlaszok akadályozhatják a forgalmat.

Hófúvás miatt nehezen járhatók Zala megye útjai

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. azt közölte, hogy a havazásban érintett területeken a fő- és mellékutakon túlnyomórészt havas, hókásás, latyakos szakaszok váltják egymást. A zrt. a legmagasabb készültségi fokozatban dolgozik. A munkák elvégzéséhez a társaság bérelt gépeket is az utakra rendelt. Mint kiemelték: a legtöbb feladatot a hóátfúvások okozta akadályok megszüntetése jelenti, ugyanis a folyamatos hóekézés ellenére a szél folyamatosan visszahordja a havat a burkolatra, "így igazán eredményesen csak a havazás és a viharos széllökések befejeztével lehet fellépni".

A társaság arra kéri az autósokat, hogy fokozott figyelemmel, megfelelő sebességgel vezessenek, és csak a téli közlekedésre megfelelően felkészített járművekkel induljanak útnak, előtte pedig mindenképpen tájékozódjanak az útviszonyokról az Útinformnál, a 06-1-336-2400-as telefonszámon vagy a www.kozut.hu weboldalon.

A Mávinform tájékoztatása szerint a szerda esti és a csütörtök reggeli hideg, szeles és havas idő az ország nyugati részén nehezíti a vonatközlekedést, ugyanakkor a nagy mennyiségben leesett csapadék ellenére minden vonalon biztosított a folyamatos vasúti közlekedés.

A Celldömölk-Zalaegerszeg, a Celldömölk-Győr és a Celldömölk-Veszprém vonalon közlekedő vonatok jelenleg átlagosan 20-40 perccel hosszabb menetidővel közlekednek. A GYSEV vonalain két Budapestre tartó távolsági vonat - műszaki ok miatt - nagyobb késéssel közlekedik.

A Kisalföld Volán tájékoztatása szerint több településre nem jutnak el a buszjáratok Győr-Moson-Sopron megyében a nagy hó miatt. Akadozik a buszközlekedés Kapuvár környékén. A havazás miatt megyeszerte akár 30-40 percet is késhetnek a járatok.

Szintén Győr-Moson-Sopron megyében az intenzív havazás miatt elzárták a kamionforgalom elől a 82-es út cseszneki szakaszát. Kocsis Tünde, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek azt mondta: a korlátozás célja, hogy a szerpentines szakaszon ne csússzanak keresztbe a nyerges vontatók, ne gátolják a személyautó-forgalmat. A megyei védelmi bizottság reggel nyolc órától délig leállította a kamionforgalmat a hegyeshalmi, a rajkai és a vámosszabadi határátkelőnél. Ebben az időszakban nem léphetnek be a 7,5 tonnásnál nagyobb járművek.

Vas megyében, Szombathely határában, az elkerülő út és a vépi út körforgalmú csomópontjánál, valamint Kőszegszerdahelyen és Vámoscsaládnál is autóbusz akadt el, csúszott árokba, de senki nem sérült meg a balesetekben. Több alsóbbrendű utat is le kellett zárni, köztük a Karakó és Jánosháza, a Kemenessömjén és Rönök, a Mersevát és Kemenesszentmárton, valamint Boba és Nemeskocs között. Teljesen elzárt település egyelőre nincs a megyében.

Zala megyében több helyszínen is kamionok akadtak el a csütörtökre virradó éjjel leesett hó miatt. Főként a 74-es és 75-ös út kereszteződésében, a baki tetőnél álltak le a kamionok, mert nem tudtak felkapaszkodni az emelkedőn. Szerda este fél tíztől a horvát hatóságok az időjárási és útviszonyokra tekintettel lezárták a kamionok elől a letenyei határátkelőt. A forgalom csütörtök reggel, nem sokkal 6 óra után indulhatott meg Horvátország felé.

Veszprémben a 8-as úton kamionok és személyautók akadtak el. A Veszprém-Csatár-hegyi elágazó és a Veszprém-Tapolca elágazó között hat kamion mentéséhez kellett kivonulnia a katasztrófavédelemnek. A hóviszonyok, illetve egyes balesetek műszaki mentéseinél rövidebb, illetve hosszabb időre több helyen is lezárták az utat, elsősorban a kamionok elől. Veszprém megyében a közút arra figyelmeztetett, hogy nehézgépjárművekkel, főleg a nyerges vontatókkal ne induljanak útnak, délutánra erős hóátfúvások várhatók.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) csütörtök reggel hófúvás miatt több dunántúli megyében elsőfokú riasztást adott ki. A csütörtök éjfélig szóló figyelmeztető előrejelzés szerint Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyében a nap folyamán erős hófúvásra is számítani lehet, amely magas hótorlaszokat emelhet a térségben.

Az MTI-hez eljuttatott országos, figyelmeztető előrejelzésében az OMSZ azt írta: estétől a havazás mérséklődik a Dunántúlon, de a szél erősödni fog, így a térségben a hófúvások következtében továbbra is magas hótorlaszokra kell számítani.

Északnyugaton délutánig további erős havazás várható. Ezt követően ugyan gyengül a csapadék intenzitása, de a szél tovább erősödik a térségben. Az éjszakai jelentős havazás után a Dunántúl északi felén újabb 10-15 centimétert meghaladó friss hó valószínű, de estére itt is gyengül az intenzitás.

A Duna-Tisza közének nyugati részén, Pest megyében, illetve az Északi-középhegység nyugati felén jellemzően maximum 4 centiméter, a Duna vonalához közelebbi területeken (Bács-Kiskun-megye északnyugati részén, Pest megye nyugati felén) helyenként 3-7 centiméter friss hó is hullhat, de ez részben olvad is napközben. Este, késő este északkeleten lehet kisebb havazás, amelynek következtében maximum 2 centiméteres hóréteg alakulhat ki.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök reggeli adatai szerint Kékestetőn 43, a Dunántúlon helyenként több mint 30 centiméteres a hó.

10:28 - Lezárták az M1-est Mosonmagyaróvárnál

Baleset miatt lezárták az M1-es autópálya Budapest irányába vezető oldalát Mosonmagyaróvárnál csütörtök reggel - közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletese az MTI-vel.

Kálmán Gabriella elmondta: az első jelzések szerint egy ember meghalt az ütközésben.

10:20 -  Közút: Nehézgépjárművel ne induljanak útnak!

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. jelenleg 67 munkagéppel végzi a hóeltakarítást Veszprém megyében, de a folyamatos munka ellenére több útszakasz nehezen járható - közölte a társaság szóvivője csütörtök délelőtt az MTI-vel. Pécsi Norbert Sándor azt kéri, hogy nehézgépjárművel, főként nyerges vontatóval ne induljanak útnak a megyében, délutánra erős hóátfúvások várhatók.

A szóvivő elmondta, hogy a megyében délelőtt tíz órára átlagosan 20 centiméter hó esett, az intenzív havazás jelenleg is tart. Közlése szerint a folyamatos munka ellenére az általuk üzemeltetett útszakaszok egyelőre nehezen járhatóak a tehergépjárművekkel közlekedők számára.
Délután az erős széllökések következtében hóátfúvások várhatóak, ami jelentős fennakadást okozhat a közlekedésben - tette hozzá a szóvivő.

10:10 - Feloldották az útzárat a 8-as főút veszprémi bevezető szakaszán

Feloldották a műszaki mentés miatt elrendelt útzárat a 8-as főút veszprémi bevezető szakaszán, az útgyűrűn, a csatári elágazónál viszont lezárták az utat a havazás miatt a kamionok elől - tájékoztatta a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője csütörtök délelőtt az MTI-t.
Gaál Csaba elmondta, hogy az útgyűrű havas útján, ahol korábban egy kamion csúszott meg, ismét lehet közlekedni. Lezárták viszont a Veszprém-Csatár-hegyi elágazónál lévő szakaszt az ott bajba került kamionok műszaki mentése idejére; a forgalmat rendőrök irányítják.
Bakos György, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Veszprém-Csatár-hegyi elágazó és a Veszprém-Tapolca elágazó között hat kamion mentésén dolgoznak a tűzoltók a 8-as úton.

09:38 -  Több autóbusz árokba csúszott Vas megyében 

A havazás miatt több autóbusz árokba csúszott Vas megyében, a menetidő betartását az egyre jobban erősödő szél is nehezíti - közölte a Vasi Volán Zrt. közszolgáltatási és kereskedelmi üzemigazgatója csütörtök reggel az MTI-vel.

Pathy Tivadar elmondta, hogy a kora reggeli órákban még mindössze öt percet késtek a járatok, az időjárási helyzet romlásával később 30-40 perces késések is előfordulnak a menetrendhez képest.

Eddig hét vasi autóbusz futott az árokba, akadt el a havazás miatt, ez okozza egyébként a késések egy részét is, hiszen a kieső autóbuszokat nem mindig tudják másikkal pótolni - közölte az üzemigazgató.

Az elakadt tömegközlekedési járműveket a katasztrófavédelem segítségével, illetve helyi erők támogatásával, traktorokkal, autómentőkkel szabadították, szabadítják ki - fűzte hozzá Pathy Tivadar.

Acsádon egy, az úton keresztbe fordult autóbusz akadályozza a forgalmat, Sárvár környékén négy, Kőszegpatynál egy autóbusz akadt el.

09:35 -  Minden vonalon biztosított a folyamatos vasúti közlekedés

A szerda esti és a csütörtök reggeli hideg, szeles és havas idő az ország nyugati részén nehezíti a vonatközlekedést, ugyanakkor a nagy mennyiségben leesett csapadék ellenére minden vonalon biztosított a folyamatos vasúti közlekedés - közölte a Mávinform csütörtök délelőtt az MTI-vel.

A hóborította területeken a több ezer váltót folyamatosan tisztítja a MÁV. Celldömölk, Szombathely, Hegyeshalom és Zalaegerszeg környékén a szerelvények menetszele által visszahordott csapadék miatt, több vonalon váltóállítási probléma nehezíti a közlekedést. A Celldömölk-Zalaegerszeg, a Celldömölk-Győr és a Celldömölk-Veszprém vonalon közlekedő vonatok jelenleg átlagosan 20-40 perccel hosszabb menetidővel közlekednek. A GYSEV vonalain két Budapestre tartó távolsági vonat - műszaki ok miatt - nagyobb késéssel közlekedik.

A Mávinform az felhívja az utasok figyelmét, hogy a peronok, valamint a vasúti járművek lépcsői síkosak lehetnek, ezért a fel- és leszállásnál fokozottan ügyeljenek.

Korábban a Magyar Közút Nonprofit Zrt. azt közölte, hogy az intenzív havazás, illetve a hóátfúvások miatt a Dunántúlon több útszakaszon lelassult a közlekedés. Az ország többi részén általában vizesek, nedvesek az utak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök reggel hófúvás miatt több dunántúli megyében elsőfokú riasztást adott ki. A csütörtök éjfélig szóló figyelmeztető előrejelzés szerint Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyében a nap folyamán erős hófúvásra is számítani lehet, amely magas hótorlaszokat emelhet a térségben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök reggeli, az MTI-hez eljuttatott országos, figyelmeztető előrejelzésében azt írta: estétől a havazás mérséklődik a Dunántúlon, de a szél erősödni fog, így a térségben a hófúvások következtében továbbra is magas hótorlaszokra kell majd számítani.

Északnyugaton délutánig további erős havazás várható. Ezt követően ugyan gyengül a csapadék intenzitása, de a szél tovább erősödik a térségben. Az éjszakai jelentős havazás után a Dunántúl északi felén újabb 10-15 centimétert meghaladó friss hó valószínű, de estére itt is gyengül az intenzitás.

A Duna-Tisza közének nyugati részén, Pest megyében, illetve az Északi-középhegység nyugati felén jellemzően maximum 4 centiméter, a Duna vonalához közelebbi területeken (Bács-Kiskun-megye északnyugati részén, Pest megye nyugati felén) helyenként 3-7 centiméter friss hó is hullhat, de ez részben olvad is napközben. Este, késő este északkeleten lehet kisebb havazás, amelynek következtében maximum 2 centiméteres hóréteg alakulhat ki.

08:50 - 15-30 perces késésekkel kell számolni a GYSEV vonalain

Átlagosan 15-30 perces késésekkel kell számolni a GYSEV vonalain a havazás miatt – közölte a vasúttársaság szóvivője csütörtök reggel az MTI érdeklődésére.

Rázó László elmondta, hogy műszaki hiba miatt ennél jelentősebb, mintegy másfél órás késéssel közlekedik a kora reggel Sopronból Budapestre indult Inter City és gyorsvonat.

08:40 - Lezártak két útszakaszt Veszprém megyében

Lezárták a 8-as főút veszprémi bevezető szakaszán a körgyűrű felhajtóját, valamint a 83-as főutat Pápa és Városlőd között a kamionok elől - tájékoztatta a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője csütörtökön az MTI-t.

Gaál Csaba elmondta: a veszprémi szakaszon elakadt kamion mentése miatt van útzár, míg a Pápa-Városlőd közötti bakonyi útvonalat megelőzés céljából zárták le.

08:39 - Több dunántúli megyében elsőfokú riasztást adtak ki a hófúvás miatt

Hófúvás miatt több dunántúli megyében elsőfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök reggel.

Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye teljes területén, valamint több veszprémi és somogyi kistérségben már egy-három órán belül számítani lehet gyenge hófúvásra, a friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet.

A csütörtök éjfélig szóló figyelmeztető előrejelzés szerint Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyében a nap folyamán erős hófúvásra is számítani lehet, amely magas hótorlaszokat emelhet a térségben.
Az előrejelzés szerint csütörtökön sokfelé várható csapadék: többnyire hó, délen, délkeleten, illetve kezdetben a főváros térségében eső, havas eső is lesz. A legtöbb csapadékra nyugaton, a legkevesebbre északkeleten lehet számítani. A legmagasabb nappali hőmérséklet mínusz 1 és plusz 5 Celsius-fok között valószínű. Késő estére mínusz 2 és plusz 3 fok közé csökken a hőmérséklet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök reggeli, az MTI-hez eljuttatott országos, figyelmeztető előrejelzésében azt írta: estétől a havazás mérséklődik a Dunántúlon, de a szél erősödni fog, így a térségben a hófúvások következtében továbbra is magas hótorlaszokra kell majd számítani.

Mint kifejtették: északnyugaton délutánig további erős havazás várható. Ezt követően ugyan gyengül a csapadék intenzitása, de a szél tovább erősödik a térségben. Az éjszakai jelentős havazás után a Dunántúl északi felén újabb 10-15 centimétert meghaladó friss hó valószínű, de estére itt is gyengül az intenzitás.

Nyugaton hófúvást okoz az élénk, erős északi szél. Késő estétől már viharos, az óránkénti 60 kilométeres erősséget meghaladó széllökésekre, ennek következtében magas hótorlaszok kialakulására is számítani lehet főként Vas megyében és a szomszédos térségekben.

A Duna-Tisza közének nyugati részén, Pest megyében, illetve az Északi-középhegység nyugati felén jellemzően maximum 4 centiméter, a Duna vonalához közelebbi területeken (Bács-Kiskun-megye északnyugati részén, Pest megye nyugati felén) helyenként 3-7 centiméter friss hó is hullhat, de ez részben olvad is napközben. Este, késő este északkeleten lehet kisebb havazás, amelynek következtében maximum 2 centiméteres hóréteg alakulhat ki.

08:32 - Közút: hóátfúvások nehezítik a közlekedést

Az intenzív havazás, illetve a hóátfúvások miatt a Dunántúlon több útszakaszon lelassult a közlekedés - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. csütörtök reggel az MTI-vel. Az ország többi részén általában vizesek, nedvesek az utak.

Az Útinform legfrissebb jelentése szerint a dunántúli területeken mindenütt havazik. Az éjszaka hullott hó vastagsága több helyen meghaladja a 15 centimétert. A Dunántúl nyugati, északnyugati területein több útszakaszon is hóátfúvásokat okoz a nagy erejű szél.

A havazásban érintett területeken a fő- és mellékutakon túlnyomórészt havas, hókásás, latyakos szakaszok váltják egymást. A térség útjai még járhatóak, elzárt település sincs, de helyenként nagyon lelassult a forgalom, az emelkedőkön elakadó járművek torlódásokat okozhatnak.
A zrt. a legmagasabb készültségi fokozatban dolgozik - írták. A munkák elvégzéséhez a társaság bérelt gépeket is az utakra rendelt. Mint kiemelték: a legtöbb feladatot a hóátfúvások okozta akadályok megszüntetése jelenti, ugyanis a folyamatos hóekézés ellenére a szél folyamatosan visszahordja a havat a burkolatra, "így igazán eredményesen csak a havazás és a viharos széllökések befejeztével lehet fellépni".

A társaság arra kéri az autósokat, hogy fokozott figyelemmel, megfelelő sebességgel vezessenek, és csak a téli közlekedésre megfelelően felkészített járművekkel induljanak útnak, előtte pedig mindenképpen tájékozódjanak az útviszonyokról az Útinformnál, a 06-1-336-2400-as telefonszámon vagy a www.kozut.hu weboldalon.

08:23 - Lezárt utak, árokba csúszott, elakadt autóbuszok Vasban

Egyre több árokba csúszott járművet kell kimenteni Vas megyében - tájékoztatta a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese csütörtökön az MTI-t.

Lengyel Zsolt közölte: ahogy megélénkült az utakon a forgalom, egyre többen kérnek tőlük segítséget, mert bár a főutakat mindenhol takarítják a közútkezelő gépei, vannak akik járművükkel keresztbe fordulnak az úton vagy árokba csúsznak.

Szombathely határában, az elkerülő út és a vépi út körforgalmú csomópontjánál, valamint Kőszegszerdahelyen és Vámoscsaládnál is autóbusz akadt el, csúszott árokba, de senki nem sérült meg a balesetekben.

Kecskés Péter, a Magyar Közút Kht. ügyeletese elmondta: több alsórendű utat is le kellett zárni a megyében a havazás és az egyre jobban erősödő szél miatt, amely megyeszerte okoz hóátfúvásokat.

Lezárták a Karakó és Jánosháza, a Kemenessömjén és Rönök, a Mersevát és Kemenesszentmárton, valamint a Boba és Nemeskocs közötti utat, teljesen elzárt település azonban egyelőre nincs a megyében.
Bérbaltavárnál egy alsórendű úton két teherautó próbálta kikerülni egymást, de mindkettő az árokba futott, jelenleg is tartó műszaki mentésük idejére átmenetileg lezárták az utat.

Az előrejelzések szerint a szél a délutánra tovább erősödik, ezért nagyobb hófúvás is kialakulhat, így azt tanácsolják, hogy csak az induljon útnak, akinek feltétlenül szükséges.

08:15 - Hegyeshalomnál, Rajkánál és Vámosszabadinál áll a teherforgalom

Reggel nyolc órától délig leállította a kamionforgalmat a hegyeshalmi, a rajkai és a vámosszabadi határátkelőnél a Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság – tájékoztatta a katasztrófavédelem megyei szóvivője az MTI-t.

Dobos Viktória közölte: ebben az időszakban nem léphetnek be a hét és fél tonnásnál nagyobb járművek.

08:11 - Kapuvár környékén akadozik a buszközlekedés

Több településre nem jutnak el a buszjáratok Győr-Moson-Sopron megyében a magas hó miatt, akadozik a buszközlekedés Kapuvár környékén, illetve megyeszerte késnek a járatok – közölte a Kisalföld Volán személyszállítási igazgatója csütörtök reggel az MTI érdeklődésére.

Mihályka Imre elmondta, hogy Agyagosszergény, Öntésmajor, Vadosfa és Vica megközelíthetetlen a járatok számára, míg a Röjtökmuzsajra tartó buszok amiatt is késnek, hogy egy nyerges vontató keresztbe fordult a településre vezető úton.
A havazás miatt lelassult forgalom miatt megyeszerte akár 30-40 percet is késhetnek járataik - tette hozzá az igazgató.

08:10 - Kékestetőn 43, a Dunántúlon helyenként 30 centiméteres a hó

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök reggeli adatai szerint Kékestetőn 43, a Dunántúlon pedig helyenként több mint 30 centiméteres hó van.

Kékestető mellett - a 300 méter fölött lévő települések közül - a Bükkben, Bánkúton 35, a Veszprém megyei Kab-hegyen 26, a Heves megyei Mátraszentimrén 24, a Veszprém megyei Tésen 19, Miskolc közelében, Jávorkúton pedig 15 centiméteres a hó vastagsága.

Az alacsonyabban fekvő települések közül a legvastagabb, 33 centiméteres hótakarót a Vas megyei Rábagyarmaton mérték. Sopron Kuruc-dombon 30, Szombathelyen, valamint a Zala megyei Sármelléken 29 centiméternyi a hó. A Veszprém megyei Dabronyban 26, Győr-Pérnél 20, Pápán és a Győr-Moson-Sopron megyei Feketeerdőn 19 centiméteres hóvastagságot mértek. Több mint 10 centiméteres hó van a Komárom-Esztergom megyei Csatkán (17 centiméter) és Siófokon (11 centiméter) is.

A meteorológiai szolgálat Szeged külterületén, Szolnok-Szandaszőlősön, Pakson, Debrecenben, Egerben, Békéscsabán, Pécs-Pogányban és Kecskemét külterületén lévő mérőállomásain nem esett hó, a pestszentlőrinci, a miskolc-avasi, valamint a Mátrában a kisterenyei mérőállomásokról hófoltot jeleztek.

07:57 - Veszrém megyei útjai havasak, de járhatók

Veszprém megye útjai vékonyan havasak, de járhatók - mondta az MTI érdeklődésére a Magyar Közút Nonprofit Zrt. veszprémi igazgatóságának ügyeletese csütörtökön.

Krautheim László közölte: éjjel 10-15 centiméternyi hó esett Veszprém megyében. Folyamatosan tisztítják az utakat, amelyeket most vékony rétegben hó fed.

Az ügyeletes elzárt településről, járhatatlan útról nem tudott. Hidegkúton, ahová az elmúlt napokban egy ideig nem lehetett bejutni, megtisztították a bekötőutat, így ez a Balaton-felvidéki zsákfalu is megközelíthető.
Fél nyolckor Herendnél, a veszprémi útgyűrűnél a 8-as úton, valamint Litéren két-két kamion vesztegelt, de a mellettük lévő sávokban haladt a forgalom - tette hozzá.

07:23 - Kamionstop a 82-esen, Cseszneknél

Az intenzív havazás miatt elzárták a kamionforgalom elől a 82-es út cseszneki szakaszát – közölte csütörtök reggel a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-vel.

Kocsis Tünde alezredes elmondta: a korlátozás célja, hogy a szerpentines szakaszon ne csússzanak keresztbe a nyerges vontatók, ne gátolják a személyautó-forgalmat.

A Magyar Közút Zrt. győri főmérnöksége arról tájékoztatott, hogy téli felszereléssel és lassabban ugyan, de a megye összes többi útja járható. A várhatóan egész nap tartó havazás és a szél miatt arra kell számítani, hogy a több helyen hófúvások is zavarhatják a közlekedést.

07:15 - Zalában kamionok akadtak el, zárva volt a letenyei határátkelő

Nagykanizsa, 2013. január 17., csütörtök (MTI) - Több helyszínen is kamionok akadtak el Zala megyében a csütörtökre virradó éjjel leesett hó miatt, Letenyén éjszaka a horvát hatóságok lezárták a határátkelőt is - tájékoztatta a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-t.

Farkas Diána elmondta: éjszaka hat helyszínre hívták a tűzoltókat elakadt kamionok miatt, és többször előfordult, hogy a kivonuló egységeknek útközben is újabb megcsúszott teherjárműveknek kellett segíteniük. Főként a 74-es és 75-ös út kereszteződésében, a baki tetőnél álltak le a kamionok, mert nem tudtak felkapaszkodni az emelkedőn.

Szerda este fél tíztől a horvát hatóságok az időjárási és útviszonyokra tekintettel lezárták a kamionok elől a letenyei határátkelőt. A forgalom csütörtök reggel, nem sokkal 6 óra után indulhatott meg Horvátország felé.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Zala megyei ügyelete az MTI érdeklődésére közölte: a hét elején lehullott mintegy 30 centis hóra csütörtök reggelre még mintegy 10 centiméternyi friss hóréteg hullott. Több mint 30 gép tisztítja az utakat, a megye minden útja járható, de a feltámadó szél a 75-ös és a 76-os úton több helyen is hónyelveket hozott létre az úttesten, ami nehezítheti a közlekedést.

07:02 - Kamionok, személyautók akadnak el Veszprémnél a 8-as úton

Kamionok, személyautók akadtak el Veszprémnél a 8-as úton - tájékoztatta az MTI-t a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese csütörtökön.

Nádai Tamás elmondta: a havas úton elakadt járműveket az igazgatóság munkatársai segítik. Éjszaka az újabb havazás miatt hét esetben vettek részt bajba jutott autósok, jórészt kamionosok mentésében.

Az ügyeletes járhatatlan útról, elzárt településről nem tudott Veszprém megyében.

06:30 - Kamion és busz nem közlekedhet Veszprém és Zirc között

Lezárta a rendőrség a kamionok és a buszok elől a 82-es utat Veszprém és Zirc között - tájékoztatta a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője csütörtök reggel az MTI-t.

Gaál Csaba elmondta: a bakonyi utat a havazás miatt zárták le, hogy a rossz útviszonyok miatt ne akadhassanak el nehéz járművek.

06:05 - Egyelőre minden közút járható Vas megyében, de több helyen is hóátfúvások nehezítik a közlekedést - tájékoztatatta az MTI-t csütörtök reggel a Magyar Közút Kht. Vas Megyei Igazgatóságának ügyeletese.

Szakács István elmondta: 10-20 centiméternyi hó hullott az éjszaka Vas megyében, a nagyobb mennyiség az Őrségben és a megye déli, délnyugati részében, a közepes erősségű északi szél miatt egyes szakaszokon hóátfúvások vannak.

Hóátfúvások vannak Csepreg és Újkér, Csepreg és Tormásliget, valamint Sárvár és Szeleste között. A közútkezelő folyamatosan takarítja az utakat a gépeivel - fűzte hozzá az ügyeletes.

Lengyel Zsolt, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese elmondta: a tűzoltóknak viszonylag kevés dolguk volt a havazás miatt, csak néhány árokba csúszott járművet kellett kimenteniük, de a balesetekben senki nem sérült meg. Jelenleg Répcelak közelében, a megyehatárnál segédkeznek egy árokba csúszott kisteherautó kivontatásánál, és hasonló segítséget kellett nyújtaniuk késő este Szombathely közelében, valamint éjfél körül Zalalövőnél is.


Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. dr73 2013. január 18. 22:23
  „Nem hiányozhatok,ennyi!
  Hólánc a kerekekre és bent voltam.”
 • 23. ATX 2013. január 18. 11:30
  „22: Menne legalább 35-el! :)”
 • 22. Mankapunka 2013. január 18. 01:05
  „Az is veszélyes,aki 30-cal megy egy nyíl egyenes havas úton.”
 • 21. miracle 2013. január 17. 20:30
  „Sok embernek ott véget ér a közlekedés, hogy autó. Ha azzal nem tud menni akkor szerinte világvége. Vonattal pl már nem derogál menni, pedig azok jártak és biztos, hogy kevesebbet késtek, mintha autóval indult volna el. Persze mivel az állomásra is autóval menne, de nem lehet, az sem játszik, mert ő nem fog gyalogolni 400 métert, különben sem tudja, hol az állomás, mert 30 éve nem volt ott.”
 • 20. CsakZsófi 2013. január 17. 16:34
  „Mi gyárunk is leállt Sopronban, a délutános műszakot már nem is engedték jönni, hétfőig állunk..
  Ja és csak azért jutottam haza,mert külön járatunk van..”
 • 19. Capr 2013. január 17. 16:33
  „Felesleges itt méltányosságról beszélni. Ha munkaidő van, akkor megpróbálsz eljutni a munkahelyre. Ha ez megoldhatatlan (járhatatlan utak, nem jön a busz, nincs autód, nem akarsz vezetni, mert nem érzed biztonságosnak stb.) akkor szólsz a felettesednek és engedélyt kérsz a távolmaradásra. Ha nem tudsz bemenni, mert lehetetlen, akkor a kisfőnök, nagyfőnök, vezérezredes a feje tetejére is állhat, akkor sem tudsz mit tenni. De az, hogy meg sem próbálod, no az a nem elfogadható.
  Nálunk pár vidéki kolléga nem tudott ma bejönni a kaotikus tömegközlekedés miatt. Telefonáltak, elmondták, hogy miért nem tudnak jönni, engedélyt kaptak. Leellenőriztük, rendben. Aki viszont be tudott jönni, annak a vezetőség mondta azt, hogy 2 órakor menjen haza, mert - olvasva a híreket, meg kinézve az ablakon - nem garantált a későbbi biztonságos hazajutás. De szó sincs arról, hogy holnap ne jöjjön. Ha tud jön, ha nem tud, telefonál, e-mait ír, galambot küld stb. Az meg hamar lecsekkolható, hogy igazat mond-e vagy csak egy szabadnapra vágyott.”
 • 18. 41 2013. január 17. 16:27
  „"100 kamion torlódik a 86-on."Reggel jöttem haza az éjszakás műszakomból,erős havazás, jeges,csúszós utak.Kamion elsőbbséget nem adva (az autópályáról) kihajtott elém,társa mögém állt.Az előző elhajtott,a mögöttem lévő pedig az autóm hátuljába bújva szorosan jött,majd gondolta megelőz.Szembe autók hada,de nem nagyon érdekelte.Tisztelet a kivételnek,de felelőtlenek a végtelenségig.Hát csak torlódjanak.Remélem az a <moderálva> is ott van, aki semmibe veszi a többi autóst az úton.Itthonról küldöm neki üdvözletemet.”
 • 17. dr73 2013. január 17. 16:22
  „16. Akinek műszak van beírva az bemegy,mert be kell mennie,mert helyette nincs senki. Tudtommal most sincs zárva egy üzlet sem,és zavartalanul működik minden.”
 • 16. öröksoproni 2013. január 17. 16:14
  „15
  Ha nem tud, nem megy be. Erről beszélek. ki az a furvézer, aki elvárja, hogy az összeomlott tömegközlekedés mellett mindenki legyen a munkahelyén?”
 • 15. dr73 2013. január 17. 15:44
  „13. Miről beszélsz? Gondolod holnap nem lesz nyitva a tesco vagy Metro Spar Árkád Pláza mert méltányos? Ott is vannak vezetők, ahogy mindenhol.”
 • 14. Madarász 2013. január 17. 14:57
  „Mi holnap leállunk a hó miatt. Holnapra még rosszabb időt mondanak, este még egyszer ekkora hó jön és viharos szél, szóval felesleges bárkinek ilyen időben elindulni a járhatatlan utakon.”
 • 13. öröksoproni 2013. január 17. 14:15
  „dr73
  Olyanról hallottál, hogy: méltányosság, figyelmesség, megbecsülés, megértés? Aki tud, úgyis bemegy dolgozni. A többi meg ledolgozza a hiányzó óráit. Nem dübörög annyira a gazdaság, hogy ebbe tönkremenjen bárki is.”
 • 12. öröksoproni 2013. január 17. 14:11
  „Pumukli,
  az Isten áldjon meg, Sopronban nincsenek távolságok!:)”
 • 11. dr73 2013. január 17. 13:00
  „9. Nem értem a problémád....
  Minden kereskedelmi üzletnek ki kell nyitnia,ha tetszik ha nem. Azaz akármilyen messze lakik valaki ha nyitni kell egy áruházat,akkor menni kell és ki kell nyitni.
  Ha egy gyárüzem vezetője ezt akarja akkor kutyakötelessége az alkalmazottnak bemenni.
  Ilyen a világ.Amúgy meg itt a tél és a hó ideje.”
 • 10. egon1 2013. január 17. 12:41
  „Amikor az illetékesek ,azt szajkózzák nyáron,hogy felkészültünk a télre, hozzá kellene tenniük azt is ,csak hó-hideg-és szél ne legyen !”
 • 9. mosonmegye 2013. január 17. 12:36
  „Az egyik mosonmagyaróvári gyáróriás (gyurcsány gyár) kisfőnöke telefonon közölte a vidékről bejárókkal nem baj hogy nincs buszjárat, ők akkor is jöjjenek be, oldják meg ahogy tudják. Na erre mondják sz@r ügy feri.”
 • 8. páctivald 2013. január 17. 09:44
  „1. ekkenekepen

  Nyugiság, lazaság. Tél van, havazik. Ettől nehogy már agyvérzést kapj.”
 • 7. Madarász 2013. január 17. 09:42
  „4. Nekem az elmúlt években sem hiányzott, meg most sem...”
 • 6. gonzo 2013. január 17. 09:19
  „1.ekken,te Tourette-szindrómás vagy,vagy van a gyakori káromkodásodra ennél egyszerűbb,prózaibb magyarázat is?:)”
 • 5. moose 2013. január 17. 09:17
  „Végre fellélegzik a föld. Autómentes nap!!!!! Ez gyönyörű...)”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gigantikus hócsata lesz a pápai várkertben

Óriási hócsatára készülnek pénteken Pápán a várkertben; eddig százan jelezték részvételüket. Tovább olvasom