Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

A Duna természeti tőkéje csak vízlépcsők építésével őrizhető meg

A Reális Zöldek Klub felkéri, Orbán Viktor miniszterelnököt Magyarország ne ellenezze vízlépcsők építését a Dunán, mint ahogyan ezt a Duna stratégia keretében a magyar EU soros elnökség idején a kormány teszi.

A Duna magyarországi szakászán a Duna és környezetének természeti tőkéje a jelen és a jövő nemzedék érdekében csak vízlépcsők építésével őrizhető meg. A reális zöldek eszmeiségével és gondolkodásmódjával egyetért Fellegi Tamás a fejlesztésekért felelős miniszter és hasonlóan vélekedik Réthelyi Miklós miniszter a reális zöldek gondolkodásmódjáról. Vízlépcsők építését a Dunán támogatja a Magyar Tudományos Akadémia, és több évtizedes hagyományokkal rendelkező civil szervezet is.

A vízlépcső ellenes EU magyar Duna stratégia elfogadása esetén tovább mélyül a Duna medre a folyó magyarországi szakaszán. Tovább szárad a Duna- Tisza közi homokhátság a talajvízcsökkenés miatt. Csökken a mezőgazdaság fejlesztését szolgáló öntözés lehetősége. Veszélybe kerül az ivóvíz bázis ugyancsak a talajvíz csökkenés miatt.

Nem fejlődik a vízi és part menti turizmus, amit az állandó vízszint segítene. A vízlépcsők hiánya csökkenti az árvízbiztonságot. Nem valósulhat meg a Duna vízhozamának kívánatos visszatartása, ami jelentős víztartalékul szolgálna aszályos időkben. Károsul a klímavédelem, mivel a 4 TWh megújuló vízenergia pótlása a fosszilis hőerőművekből 3.2 millió CO2 kibocsátás többletet okoz. Vízlépcsők nélkül csak jelentős többletköltség árán valósulhat meg az EU VII. nemzetközi útvonal.

A reális zöldek bíznak abban, hogy a második Orbán kormány szakít a Medgyessy kormány 2004-ben meghozott alkotmánysértő kormányhatározatával, amely szerint újabb keresztgát a Dunán nem építhető. Juhos László a reális Zöldek Klub elnöke

Olvasóink írták

 • 2. egy_hidász 2011. május 08. 10:15
  „Csatlakozom az előttem szólóhoz! Nem vettem részt annak idején a GNV magyar részeinek építésében, de építőmérnökként figyelemmel kísértem. Aztán meg elborzadva azt, amit az ostoba "méregzöldek" és az őket kihasználó politikai kalandorok műveltek ... Ma már jól tudjuk, a hatalmas gazdasági károkozáson túl nagy károkat okozott ez aztán a környezetnek is, meg a szomszédországgal sem javította éppen a kapcsolatokat. Megérte? Kinek?
  Ilyesmit gazdag ország sem engedhet meg magának ! Az aztán a szomorú, hogy ennyi idő után még mindig nem nyílt ki a politikusok szeme... és a dunakörös barmokat meg még mindig nemzeti hősnek tartják ! Abszurdisztán ? Az !”
 • 1. eger 2011. május 07. 16:05
  „Jó lenne, ha végre az észérvek meghallgatásra kerülnének. Tanulságul szolgálhatna a 95%-ban kész GNV leállításának következményei. Mi azóta is milliárdokat fizetünk ki kártérítésre szomszédainknak, a vízpótlás megoldására, energia vásárlásra, míg a szlovák-oldali létesítmények virulnak, ott semmilyen természetkárosodás nincsen, s az olcsó energiatermelés az ö országuk érdekét szolgálja.
  Bárki egyszerűen meggyőződhet róla: Nálunk a tervezett tározóteret felverte a gaz, önmagától beerdősült, míg a Duna túloldalán hajózsilip, idegenforgalom, vizisportok sokaságát űzik az ottaniak és számtalan turbina termeli az áramot.
  Miért nem hiszünk a szakembereinknek, a saját szemünknek sem?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gázolás miatt késnek a vonatok Budapest és Esztergom között

Halálra gázolt egy ismeretlent a Dorogról kifelé haladó személyvonat szombaton, emiatt lassult a… Tovább olvasom