Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

A 185. Anna-bált rendezik Balatonfüreden

Európa kulturális fővárosa, Pécs lesz a díszvendég a 185. Anna-bálon, amelyet július 24-én este rendeznek meg Balatonfüreden, az Anna Grand Hotel dísztermében és kertjében.

Az idei Anna-bál fővédnöke Martonyi János külügyminiszter lesz, aki ünnepi köszöntőt mond a bál megnyitásakor. Köszöntőt mond a báli díszvendég, Pécs városának polgármestere, Páva Zsolt is - közölte Bóka István, a város polgármestere sajtótájékoztatón szerdán Balatonfüreden.

Az idei Anna-bálon is átadják a Kiss Ernő-díjat, illetve a hagyományoknak megfelelően megválasztják a bál szépségkirálynőjét és két udvarhölgyét. A bálra már hónapokkal ezelőtt minden jegy elkelt, noha emeltek a tavalyi árakon, s most a legolcsóbb belépő 45 ezer, a legdrágább 60 ezer forintba kerül - mondta el a polgármester.

Tájékoztatása szerint éjfélkor - a báli szépségek megválasztása előtt - a Pécsi Balett művészei adnak gálaműsort. Három tagú zsűri választja majd ki a 15 legszebb hölgyet, s rájuk szavazhatnak a Duna Televízió nézői. Az adást öt földrész magyarsága láthatja, s a nézők szavazatai alapján dől el, hogy ki lesz a bál szépségkirálynője és két udvarhölgye.

A szépségkirálynő ezúttal is egy díszes, Viktória-mintás herendi vázát vehet át, az első udvarhölgy Rotschild-, a második pedig Apponyi-mintás vázát kap - mondta Kőrös Endre, a herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. marketing vezetője. Közölte: a manufaktúra mintegy 3 millió forint értékben támogatja a bált, hiszen több száz számozott, egyedi porcelánszívet is készítenek a nevezetes bál hölgyvendégei számára, illetve a Kiss Ernőt ábrázoló porcelán huszárszobor is manufaktúrában készül.

Bóka István polgármester hangsúlyozta, hogy a Kiss Ernő-díjat - idén már 7. alkalommal - az a személyiség kapja meg, aki sokat tett és tesz Balatonfüred kultúrájáért, szellemi életéért. Emlékeztetett arra, hogy Kiss Ernő huszárkapitány 1825-ben, az első Anna-bálon ismerkedett meg a mulatságot rendező Szentgyörgyi Horváth Fülöp János nagybirtokos Anna lányával, aki később a gazdag huszártiszt felesége lett. Ezt követően minden évben megtartották a bált - az Anna-naphoz legközelebbi szombaton -, s a reformkorban olyan nevezetes vendégek tisztelték meg a füredi Horváth-házat, mint Széchenyi István gróf, Wesselényi Miklós báró, Kossuth Lajos, Deák Ferenc, Vörösmarty Mihály és Jókai Mór. A polgármester emlékeztetett arra is, hogy Kiss Ernőt, az 1848/49-es szabadságharc tábornokát az aradi vértanúk egyikeként tiszteljük.
Cselényi László, a Duna Televízió elnöke hangsúlyozta, hogy idén is élő adásban (17.30 órától) közvetítik a bál eseményeit, és a nap folyamán számos kulturális műsoruk szól még Balatonfüredről.

Cserép László, a balatonfüredi önkormányzat kulturális osztályvezetője felhívta a figyelmet arra, hogy az Anna-bál kísérő rendezvényeként rangos kulturális műsorok is lesznek Füreden; már július 22-én, csütörtökön Igen, Anna örök címmel irodalmi est lesz a nemrég felújított és felavatott Vaszary-palotában. Itt nyitják meg a Zsolnai remekművek elnevezésű kiállítást is. Másnap pénteken délután lesz a nevezetes szívhalászat a Balatonon, 20 órától pedig a Gyógy-téren operagála-estet tartanak, Medveczky Ádám, Liszt-díjas, érdemes művész karmester vezényletével.

A bál utáni vasárnap nagy eseménye pedig a szépségkirálynő és udvarhölgyei sétakocsikázása Balatonfüreden, amely látványos programra mindig több ezer ember kíváncsi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Büféből loptak Döröskén - 1,5 millió forint a kár

Kedden egy szemtanú jelezte, hogy a döröskei strandon található egyik büfébe betörtek. Tovább olvasom