Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

81-es, 85-ös: korszerűbb utakon közlekedünk

Már több mint fél éve gyorsabban, biztonságosabban közlekedhetünk a korszerűsített 81-es főút megyei szakaszán - áll a NIF közleményében.

A 21,5 kilométeres szakasz felújítása az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósult meg – tájékozatott a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt.

A 81. számú főút a Dunántúl egyik fő közlekedési útvonala. A Győrtől Komárom-Esztergom megye határáig tartó 21,5 kilométeres szakaszát 15 hónap alatt korszerűsítették, és 2010 szeptemberére a teljes útszakaszt a 11,5 tonnás előírásnak megfelelően erősítették meg és építették át.

A Győr megközelítését jelentősen javító projekt összesen öt szakaszból állt. A szelvényezés szerinti ötödik, Győr és Pér közötti 8,2 kilométeres szakasz már 2009-ben elkészült. Ezen a szakaszon megerősítették a burkolatot és rendezték az útpadkát, árkokat. A Töltéstava felé vezető út balra kanyarodó sávos csomópontját, valamint az autóbuszmegállók öbleit átépítették.

A tavalyi évben további négy szakaszon folytatódtak a munkálatok. A megyehatár és Mezőörs között 2,5 kilométeren 11,5 tonnás tengelyterhelésre alkalmassá tették a burkolatot, továbbá átépítették a Bársonyos felé vezető útnál balra kanyarodó sávos csomópontot. A Mezőőrsön áthaladó szakaszon közel két kilométeren megerősítették a burkolatot, és közvilágítással ellátott településkapukat alakítottak ki. A beruházás keretében korrigálták az út ívét is, elbontották a régi, igen rossz műszaki állapotú Bakony-ér hidat, és újat építettek helyette. A biztonságos és komfortos közlekedés érdekében gyalogátkelőhelyet alakítottak ki, és öbölbe helyezték a buszmegállókat.

A Mezőörs és Pér közötti 3 kilométeres szakaszon korszerűsítették a burkolatot, valamint a Mindszentpuszta felé vezető útnál balra kanyarodó sávos csomópontot építettek ki. A Péren átvezető útszakaszon megerősítették és kiszélesítették a burkolatot, és a biztonságos átkelés, valamint a megfelelő paraméterű kialakítás érdekében áthelyezték a buszmegállóhelyeket is. A korszerűsítéshez kapcsolódóan a péri önkormányzat az ipari park befektetőivel összefogva egy-egy új körforgalmat tervez kiépíteni a település két végén, hogy a főútról biztonságosan lehessen letérni az ipari parkhoz és a repülőtérhez vezető, kiépítendő feltáró útra.

Győr-Moson-Sopron megye közlekedési helyzetének javítását szolgálja a NIF Zrt. több másik, európai uniós forrásból megvalósuló, jelenleg előkészítés alatt álló projektje is. A Győr és Szombathely közé tervezett új, kétszer két sávos gyorsforgalmi közlekedési csatorna létrejöttével a Győr-Moson-Sopron megye kelet–nyugati tengelyét alkotó 85. számú, és az észak-déli tengelyét alkotó 86 sz. főút forgalma lakott területen kívül lesz vezethető, a 83. számú főút fejlesztésével pedig a megye déli irányú közúti forgalma válhat gyorsabbá és biztonságosabbá.

„A beruházások nyomán lényegesen javul, komfortosabb és biztonságosabb lesz a közlekedés Győr-Moson-Sopron megyében. Az M1 autópályát több irányból is egyszerűbben lehet megközelíteni – mondta Loppert Dániel, a beruházó NIF Zrt. kommunikációs vezetője. – A fejlesztések nyomán a helyben lakók és az átutazók kényelmesebb körülmények között közlekedhetnek, a települések élhetőbbé válnak" – tette hozzá a szakember.

A 81. számú utat érintő beruházás kivitelezési munkálatait a Magyar Aszfalt Kft. végezte. A mintegy nettó 1,8 milliárd forint összköltségű fejlesztést 50 százalékban hazai forrásból, 50 százalékban az Európai Unió Kohéziós Alapjának támogatásából fedezték.

Olvasóink írták

  • 2. Csetneky 2011. április 26. 10:41
    „Ez remek és ideje is volt. De mikor lesz már valami a Sopron-Csorna, illetve a Sopron-Szombathely vonalakon?”
  • 1. thermál 2011. április 26. 10:36
    „Kedves Szerkesztő Úr! Egy térképet megérdemelne az olvasó.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húsvéti locsolás Magna-szifonból - fotók

A Magna Cum Laude csapata járt - zöld erdő helyett - a mozi színpadán, hogy teltháznyi ˝kék ibolyát˝… Tovább olvasom