Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

4,7-es földrengés a Dunántúlon - 4 településen van a legtöbb kár - Galéria

Oroszlány mellett Kecskéden, Vértessomlón és Várgesztesen keletkezett a legtöbb kár a szombati földrengést követően.


17.40 - Kisebb utórengések voltak - ÖSSZEFOGLALÓ

A szombat esti, 4,7 erősségű magyarországi földrengést több kisebb utórengés is követte éjszaka, ám ezek annyira gyengék voltak, hogy károkat nem okozhattak. A szombati földrengésben senki nem sérült meg, kilakoltatni sem kellett senkit, az Oroszlánytól pár kilométerre lévő epicentrumhoz közeli településeken néhány házon repedések keletkeztek és pár kémény is megdőlt; Budapesten átvizsgálják a felüljárókat és a hidakat, vasárnap estig károsodást nem találtak. Oroszlányban a védelmi bizottság ülésén elhangzott, hogy a város mellett Kecskéden, Vértessomlón és Várgesztesen keletkezett a legtöbb kár, elsősorban repedések és kéménydőlések.

A Komárom-Esztergom megyei veszélyes ipari üzemekben, iszap- és zagytározókban sem okozott kárt a földrengés. A Fővárosi Közterület-fenntartó ZRt. szakemberei hétfőn végeznek a fővárosi hidak és felüljárók vizsgálatával, eddig sehol nem találtak károsodást és Almássy Kornél közútfenntartási ágazati igazgató szerint valószínűleg nem is fognak. Szemrevételezéssel vizsgálják, keletkezett-e repedés a hidakon, felüljárókon, hétfőn 12 hídlétesítmény-felelős és 17 útellenőr fejezi be a vizsgálatot. Magyarországon 1985 óta nem történt ilyen erejű földrengés.

14.35 - Oroszlányban, Kecskéden, Vértessomlón és Várgesztesen keletkezett kár

Oroszlány mellett Kecskéden, Vértessomlón és Várgesztesen keletkezett a legtöbb kár a szombati földrengést követően - hangzott el a védelmi bizottság vasárnapi ülésén Oroszlányban. Takács Károly oroszlányi polgármester elmondta, hogy több panel épületen fedeztek fel repedéseket a szemle során, illetve megrongálódott több régi épület kéménye is. A kárbejelentéseket folyamatosan fogadják. Kecskéden szinte minden épületen található hajszálrepedés, de komolyabb károkról nem kapott információt Grúber Zoltán polgármester. Vértessomlón délelőtt a helyi tűzoltók is segítettek a károsodott kémények lebontásában, a balesetveszély megszüntetésében.

A faluban 21 ingatlanban keletkeztek repedések, elsősorban az idősebb épületeken - mondta Hartdégen József polgármester. Menoni Gabriella, Várgesztes polgármestere az ülésen elmondta, hogy a település nemrég felújított templomának falain komoly repedések jelentek meg a földrengés nyomán, az épületet jelenleg statikus vizsgálja. A védelmi bizottság ülésén Bokod, Dad és Szákszend polgármestere nem számolt be számottevő károkról. A bizottság következő, összegző ülését kedden tartják az oroszlányi városházán.


9.25 - Kisebb utórengések voltak

A szombat esti, 4,7 erősségű magyarországi földrengést több kisebb utórengés is követte éjszaka, ám ezek annyira gyengék voltak, hogy károkat nem okozhattak - mondta el Tóth László szeizmológus az MTI-nek vasárnap reggel. Hozzátette, hogy a földrengéseket követően egyre ritkábban és egyre kisebb erősségű utórengések még akár néhány hétig is jelentkezhetnek. Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-nek vasárnap reggel azt mondta, hogy az ingatlanokban csak kisebb károk keletkeztek.

A szombati földrengés képekben - Fotó: MTIElsősorban Komárom-Esztergom, Fejér és Pest megyéből érkeztek bejelentések falrepedésekről, megdőlt kéményekről. Személyi sérülés nem történt, lakhatatlanná egyetlen épület sem vált, kiköltöztetni sem kellett senkit. Egyedül Vértesszőlősön bontották le egy ház kéményét, a dőlés megelőzése érdekében.

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a földrengésben érintett megyék 104-es segélyhívó vonalán szombaton este számos bejelentés érkezett. Elsősorban a Komárom-Esztergom megyében élő magas vérnyomásos és idős, légzési elégtelenséggel küzdő betegek kérték a mentők tanácsait, többen az izgalom miatt ellátásra is szorultak. A mentők az esetleges újabb rengésre felkészülve is intézkedéseket tettek, egy tömeges baleseti egységet (mely sok sérült ellátásra alkalmas felszereléseket tartalmaz) szombaton 19 órakor Tatabányára vezényeltek, a régió szabadnapos dolgozóit pedig otthonukban értesítették az esetlegesen várható riasztásukról. Újabb beavatkozásra azonban az éjszaka folyamán szerencsére nem volt szükség - tették hozzá.

Az oroszlányi és a tatabányai mentőállomás épületében ugyan károk keletkeztek, a mentők munkáját, a betegellátást azonban ezek nem veszélyeztetik - áll a közleményben. Tóth László korábbi ismertetése szerint a földrengés szombaton 18 óra 41 perckor kezdődött, epicentruma Oroszlánytól pár kilométerre északra volt. Magyarországon 1985 óta nem történt ilyen erejű földrengés.


6.50 - Földrengés - Budapesten nincsenek komoly károk

Budapesten sehol sem kellett elhagyniuk lakásaikat a lakóknak, az épületekben sehol nem keletkezett komolyabb kár vagy sérülés a szombat esti földrengés következtében - közölte a fővárosi tűzoltóság ügyeletes tisztje szombat éjjel. A tűzoltóknál folyamatosan csörgött a telefon, este háromnegyed hét óta eddig több mint tíz helyről jelezték az ijedt lakók, hogy repedéseket találtak házukon. A tűzoltók minden egyes esetben kivonultak a helyszínre, megvárták, illetve megvárják az ügyeletes statikust, aki eddig mindannyiszor megállapította, hogy a repedések vagy korábbiak, vagy csak a vakolaton, illetve a festéken keletkeztek vékony repedések.

Ezek a repedések sehol nem veszélyeztetik a házak statikai állapotát, így aggodalomra nincs ok, és mindenhol megnyugodhattak a lakók. Gudor István, a III. kerület polgári védelmi parancsnoka korábban közölte, hogy nem kellett senkit sem kiköltöztetni abból a két panelépületből, ahol a falakon repedéseket találtak. A statikusok sem a Huszti, sem pedig a Hollós Korvin Lajos utcai épületeken nem találtak a földrengéssel összefüggésbe hozható sérüléseket, repedéseket. Egy XI. kerületi panelépületben is keletkeztek kisebb károk, a lakóknak itt sem kellett elhagyniuk az épületet. A Gazdagréti téren lévő tízemeletes házban - az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója szerint - a 7., a 8. és a 9. emeleten a lépcsőházban vakolatdarabok estek le. A szombaton kora este történt, a Richter-skála szerinti 4,7-es földrengés epicentruma Oroszlány térsége volt.

Illusztráció
Illusztráció


6.00 - Nem kellett senkit sem kiköltöztetni a III. kerületi panelből

Nem kellett senkit sem kiköltöztetni abból a két III. kerületi panelépületből, ahol a szombat esti földrengés után a falakon repedéseket találtak - közölte a kerületi polgári védelmi parancsnok az MTI-vel. Gudor István elmondta, a statikusok sem a Huszti, sem pedig a Hollós Korvin Lajos utcai épületeken nem találtak a földrengéssel összefüggésbe hozható sérüléseket, repedéseket.

Az épületeken lévő sérülések korábbiak, és a statikai helyzetet nem befolyásolják. Egy XI. kerületi panelépületben is keletkeztek kisebb károk, a lakóknak itt sem kellett elhagyniuk az épületet. A Gazdagréti téren lévő tízemeletes házban - az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója szerint - a 7., a 8. és a 9. emeleten a lépcsőházban vakolatdarabok estek le. A szombaton kora este történt, a Richter-skála szerinti 4,7-es földrengés epicentruma Oroszlány térsége volt.


5.00 - Egy székesfehérvári lakásból kisebb, belső falrepedést jeleztek

Kisebb belső repedést jeleztek egy 10 emeletes székesfehérvári panelház egyik lakásából a szombat esti földmozgást követően; a lakás statikai vizsgálata megkezdődött - közölte az MTI-vel a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese. Az elsődleges hírek szerint a Széchenyi utcai panelépület lakásában maga a fal nem repedt meg, csupán a belső falfestésen észleltek a lakók repedést. A sérülés mértékéről a statikus nyilatkozik majd. Fejér megyében Székesfehérvár mellett számos helységben észlelték a rövid ideig tartó földmozgást.

Az Oroszlány és Székesfehérvár közötti "vonalon" szinte minden településen érezhető volt a földrengés: megmozdultak a csillárok és a kisebb bútorok, s volt, aki úgy érezte, mintha ki akarták volna húzni alóla a fotelt. Mintegy 20 percig szinte "égtek" a katasztrófavédelem telefonvonalai: voltak, akik csak jelezték a rengés észlelését, de sokan kérdezték, mi a teendő, ha ismét megmozdul a föld, s jelezhető-e előre az utórengések időpontja. Sokan megijedtek, a székesfehérvári panelházakból többen az utcára szaladtak, majd rövid idő után visszatértek az otthonaikba. A székesfehérvári lakásban észlelt repedésen kívül más kárról szombat este nem érkezett bejelentés - erősítette meg a megyei katasztrófavédelem ügyeletese.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. kisember1 2011. január 30. 20:12
  „Mi semmit nem éreztünk. De azon gondolkodtunk, lehet azért mert a kisfiunk épp ugrált keresztül rajtunk és az önmagában egy hetes erősség...”
 • 23. kisviragod 2011. január 30. 19:09
  „Nem kellemes érzés az biztos, mert épp egy ismerösünknél voltunk és azt hittem ők nyomják hátulról a gurulos fotelt, játékból:-)..megijedtem egy pillanatra amikor láttam, hogy senki sincs a hátam mögött és akik épp a konyhába indultak..akkor jöttünk rá, hogy ez földrengés volt..”
 • 22. karakter 2011. január 30. 17:37
  „"4 településen van a legtöbb kár"
  Ez így nem jó. A legtöbb kár valószínű 1 településen van.”
 • 21. ...:) 2011. január 30. 16:44
  „hát nem tudom mi itt a cuha utcába nagyon éreztük és eléggé meg is ilyedtünk.. amikor felvetettem azt az ötletet a családomnak h lehet h földrengés volt akkor kinevettek pedig ők is ugyanugy érezték!”
 • 20. Mankapunka 2011. január 30. 16:39
  „Úgy csináltok,mintha most lett volna először ilyen az országban.

  Max akkor kattogjatok,ha az epicentrum környékén voltatok-”
 • 19. jamesson 2011. január 30. 15:03
  „18, nem egészen!
  A panelok kötései, vagy hegesztései után a sarok csatlakozásokat betonnal öntötték ki, amit a zsalu eltávolítása után úgynevezett keskeny vakolással hoztak színbe. Illetve ez a megnevezés villanyszerelések és egyéb hornyok javításait is magába foglalta.”
 • 18. Bolla_Andras 2011. január 30. 14:46
  „#13-as: Mi is volt a dolguk a keskenyezőknek a panelházak felhúzásakor? Nem a 2-3 cm-es kiabáló rések optikai eltűntetése?”
 • 17. HarconaMarcos 2011. január 30. 14:14
  „Cspogi, panelben lakom, egy másik panelben voltam amikor történt, zörgött az íróasztalon a lámpa, felnéztem a csillárra, hogy földrengés-e (ez volt az első gondolatom), de nem éreztem, hogy végig kellene fosnom a lábam szárát az ijedtségtől. Mamáért persze lehet aggódni, de feleslegesen pánikolni sem kell. Szerintem semmi sértő nem volt abban amit írtam, de ha mégis, akkor bocs! Az viszont tényleg valószínűbb, hogy egy közlekedési baleset ér valakit, minthogy az earthquake vigye el. A zér´ remélem nincs harag - ez csak statisztika, nem az én rosszindulatom. :-)
  Amúgy anyám (egyedül) megállapította hogy nem gázrobbanás miatt mozgott a lakás, tűz sincs a környéken, ebből következően valószínűleg földrengés volt, és békésen tévézett tovább.
  (Véletlenül nem Digi telefon volt, ami nem működött,? Azok rengés nélkül is megteszik ezt néha.)”
 • 16. elemér 2011. január 30. 12:01
  „Különbözö épittöanyagok máskép reagálnak a földrengésre. Tégla és kö könnyen törik és a malter meglazul, abban nincs erö. Nem jók ezek az anyagok szerkezeti ereje a földrengésre. Nem a teherhordó válaszfalakkal van baj, hanem a válaszfalakkal. Sokkal jobb a fa és vas szerkezeti épület földrengésre. Lehet erösiteni a szerkezetet vassal ahol kár van. Piros mutatja a térképen hogy merre vannak a földrengések a nagyvilágban.

  http://www.msnucleus.org/membership/html/k-6/pt/hazards/4/pth4_1a.html”
 • 15. sumegi007 2011. január 30. 11:45
  „Én is éreztem, de azt hittem, hogy egy kamioncsorda ment el a panelunk előtt, ugyanis itt a Szigethy A. úton elviselhetetlen, hogy minden egyes kátyú miatt úgy berezonálnak a panelok, hogy csak na!”
 • 14. csing07 2011. január 30. 11:10
  „Hát nem volt semmi a tegnap este szegény kutyámat alig tudtam kiszedni a szekrényből annyira megijedt
  remélem több ilyen nem lesz”
 • 13. jamesson 2011. január 30. 10:21
  „Sokan a paneleket féltik leginkább egy ilyen katasztrófától, de szakértők szerint a lakótelepek építésekor már a hatvanas-hetvenes években is számoltak a földrengésveszéllyel és elég szilárd kötéseket alkalmaztak.

  Ezzel szemben komoly veszély fenyegeti a régi belvárosi épületeket. Ezek eredetileg földszintjükön sok kis bolttal épültek, viszont a teherhordó válaszfalakat most sorra kibontják, hogy nagyobb üzlethelyiségeket alakíthassanak ki. Statikus ugyan kell, hogy legyen a folyamatban, de ő is általában a szokásos szilárdsági mutatókkal számol és nem veszi figyelembe a rengéskor jelentkező erőhatásokat.”
 • 12. cspogi43 2011. január 30. 09:57
  „Kedves Harcoba Marcos!
  Mit szólnál, ha édesanyád lakna egy olyan házban, amiről a hírek hallgatnának, a telefonösszeköttetés megszúnt? mert volt egy-két ilyen eset most is, hála Istennek baleset nélkül.
  Szállj magadba, nem egyedül élsz a Földön!”
 • 11. cspogi43 2011. január 30. 09:49
  „Győrött is jobban mozogtak a 10 emeletes panel házak.Erről is jó lenne a tudósításokat olvasni, mert ott lakó rokonok után többen érdeklődnek. Ma hallottuk, hogy kár nem keletkezett , de a szakvéleményekre kiváncsiak vagyunk!”
 • 10. HarconaMarcos 2011. január 30. 09:49
  „OFF
  ...csak úgy kíváncsiságból érdekelne, hogy 1763 óta hányan halhattak meg közlekedési balesetben! Úgy összesítve, hintó vs. ökörfogattól kezdve a biciklivel árokba be, stb.
  Nna, szerintem akkor lenne igazi pánik, ha ez kiderülne. :-)”
 • 9. HarconaMarcos 2011. január 30. 09:45
  „Japánban vannak városok, ahol egy 4,7-es földrengésre már legyinteni sem legyintenek. ´Lárifári´ :-)
  A Kárpátmedence elég nyugis hely - már, ami a földrengéseket illeti. Utoljára említésre méltó 1763-ban volt, amikor a ´halottak száma 63, a sebesülteké 102 volt´.
  Info innét: http://www.mult-kor.hu/20091007_a_legpusztitobb_foldrengesek_tortenete
  Tudom, hogy nem ugyanaz, de egy húzósabb hónapban van ennyi halott és sebesült az országutakon, mégsem rettegnek az emberek amikor autóba ülnek.”
 • 8. Patriot 2011. január 30. 09:29
  „7, nem olyan biztos az.

  http://www.fn.hu/tudomany/20100507/alattunk_is_megnyilhat_fold/”
 • 7. Kftimi 2011. január 30. 09:24
  „6., pont nagyon hülyeséget mondtál, a kárpád medence az egyik legkevésbé veszélyes terület a földön ilyen szempontból! http://georisk.hu/ csekkold, olvass, tanulj.”
 • 6. gabmaster 2011. január 30. 09:07
  „Sajnos a Kárpátmedence nagyon is veszélyeztetett terület a földrengések által. Én nem is ezen vagyok felháborodva hanem azon hogy a MTA szeizmológiai intézet nem jelezte,legalábbis a médiában nem jelentek meg ezzel kapcsolatos cikkek. Persze védekezni nem nagyon lehet ellene de azért jó tudni mikor várható. Utána néztem egy két dolognak Győr és környéke a Rába törésvonalon helyezkedik el nem túl szerencsés. :(”
 • 5. Föld 2011. január 30. 08:55
  „HarconaMarcos :))))”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A földrengéssel hirdeti magát egy soproni szálloda - Fotó

"Megijedt a földrengéstől? Pihenje ki magát a Hotel Sopronban" - olvasható a hirdetésen. Jó, gyors… Tovább olvasom