Kisalföld logö

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 21°C | 34°C Még több cikk.

1700 cserkész táborozik Homokbödögén

Ezerhétszáz cserkész táborozik tíz napon át a Bakony lábánál lévő Homokbödöge község határában; 36 budai és Buda környéki cserkészcsapat ütött tanyát a festői bakonyi környezetben - tájékoztatta Surján László táborparancsnok szerdán az MTI-t.

Elmondta: a táborozás fő célja az egymás közötti, illetőleg a cserkészek és a vezetők közötti kapcsolatok erősítése, a közös kalandok megélése, továbbá a tömeg erejének megtapasztalása. Ezen túl a táborozásuk "keretmeséjét" a XIX-XX. század fordulója, a nemzetek kialakulásának kora adja - tette hozzá Surján László. Mint mondta: egy-egy altábor egy nemzetet alkot (Osztrák-Magyar Monarchia, Lengyelország, Poroszország, Spanyolország, Oroszország, Svéd- és Finnország, Izland), s a gyerekek eljátsszák az adott nemzet szokásait, bemutatják nemzeti ünnepeiket és jelentősebb történelmi alakjaikat.

A cserkészek bemutatják az adott nemzet táncait is és jellegzetes zenéit, dalait, a gasztronómiai sátornál pedig minden altábor a saját nemzetére jellemző ételeket készít, és vendégül látja a más altáborok, azaz nemzetek képviselőit - fogalmazott a táborparancsnok. Surján László szerint a cserkészek játékos formában tapasztalhatják meg az egyes államformák közötti különbségeket és a népek demokratizálódásának a folyamatát.

Aktív részesei lehetnek a gyerekek egy történelmi kornak, bővül az általános műveltségük, s növeli ez a játékosság a nemzetek közötti baráti együttélés és az európaiság szellemiségét is - fogalmazott a táborvezető, megjegyezve: nem utolsó sorban pedig átfogó képet kapnak a XIX. század végének, a XX. század elejének világáról.

A bakonyi cserkész nagytábor 1700 résztvevőjét szerdán meglátogatta Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyi államtitkár is.

Olvasóink írták

  • 1. Mankapunka 2010. július 08. 00:19
    „Vannak még cserkészek,csak nincs hozzá erdő!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hűtlen kezelés miatt nyomoz a rendőrség a szombathelyi önkormányzatnál

Hűtlen kezelés megalapozott gyanúja miatt nyomozást indított ismeretlen tettes ellen a rendőrség a szombathelyi polgármesteri szakértői keret terhére történt kifizetések ügyében. Tovább olvasom