Ez a jövő

2023.12.31. 06:00

2024-től a mobilunk segítségével is igazolhatjuk magunkat

Nem kell többé sem igazolványt magunknál tartanunk, sem papírokat szkennelgetnünk vagy e-maileket írogatnunk, és okmányaink lejártáról is értesítést kaphatunk.

MW

Borítóképünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Elias Martinez_7

Ahogyan a Magyar Nemzet is beszámolt róla, 2026-tól gyökeresen megváltozik az életünk: az ügyintézés, az igazolvány és az aláírás is a mobilra költözik ám az átállás már jövőre, 2024-ben gőzerővel indul.

A Világgazdaság összeállítása szerint jövőre bárki a saját kezében, az okoseszköze képernyőjén láthatja majd a Digitális állampolgárság program (DÁP) előnyeit, például hogy a személyi igazolvány keresgélése helyett digitális azonosítással is válaszolhat az igazoltató rendőrnek vagy az életkor felől érdeklődő dohányboltosnak.

Az e-személyi pedig csak a beugró egy összetett rendszerhez, amivel a digitalizáció és e-kormányzás terén felzárkózunk majd Európa sokszor irigyelt országaihoz.

Forrás: Digitális állampolgárság program

A DÁP-app két szálon fut majd: lesznek benne életesemény-alapú ügyek, illetve az eddigi e-Papír továbbfejlesztett változata. A tesztüzem 2024 szeptemberében indulhat az alábbi tételekkel:

  • saját adatok összegyűjtve és hitelesítve,
  • rendőri igazoltatás adatellenőrzése már mehet így,
  • leggyakoribb ügyek intézése (kormányablak-időpontigénylés, erkölcsibizonyítvány-igénylés), biztonságos digitális azonosítás és aláírás.
  • 2025-től várható a teljes működés, 2026-ra pedig belép az e-posta: mindenki elektronikusan kaphat meg mindent a DÁP-alkalmazáson keresztül. Idetartoznak a közműszámlák is, amelyekhez már kapcsolódik majd a fizetési lehetőség. Továbbá az államigazgatási szervek is kötelesek a DÁP-appon keresztül válaszolni, ami egyidejűleg kézbesítettnek is minősül.

A teljes cikk ITT olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!