Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Sakk: diákolimpiát ért a sok munka

Minden meccsét megnyerte a napokban rendezett diákolimpián a győri tulipános iskola második osztályos diákja, Vasvári-Tóth Emma. A fiatal sakkozó bő egy éve foglalkozik a sportággal, s nagyapjával gyakorol.
A hétvégén rendezték a megyei sakk-diákolimpiát a győri tulipános iskolában, ahol az iskola tanulója, Vasvári-Tóth Emma – talán éppen a hazai pálya előnyét kihasználva – megnyerte az U8-as lányok egyéni kategóriáját. Ráadásul nem is akárhogyan, hiszen hétből hét meccset nyert. Emellett a tulipános iskola csapatával csapatban egy harmadik helyezést is elért.

„Emma szakmai fejlődését mutatja, hogy tavaly május elsején egy győrújfalui versenyen még nyolcadik volt, most meg már veretlenül a legjobb, ráadásul nem is akármilyen viadalon, a megyei diákolimpián” – mondta Emma édesapja, Tóth Ferenc.

„A rendszeres sakkozást szeptemberben kezdtem, a nagypapámmal szoktam gyakorolni. Nagyon szeretek játszani, s folyamatosan tanulom a különböző lépéseket. Nagyon örülök a diákolimpiai első helynek, remélem, lesz még hasonló eredményem” – mondta Emma, aki büszkén szorongatta kezében élete első aranyérmét.

Az édesapa így folytatta: „Nem befolyásoljuk Emmát, de azért terelgetjük. Az biztos, hogy a sakkozásban családi örökséget vihet tovább, elvégre nagyapja a csornai sakkcsapat edzője volt hetvenhat és kilencven között, édesanyja öt évig volt megyei sakkbajnok, nagybátyja pedig háromszor nyerte meg a korcsoportos bajnokságot. A sport egyébként is nagyon fontos a családunk életében, a sakk mellett úszni és korcsolyázni is jár Emma, melyben szintén ügyes, de alighanem már most látszik, hogy a sakk a nagy szerelem.”

A család véleménye szerint egyébként a sporton és a logikai készségen túl a nyelvi és a zenei tehetség kibontakoztatása is fontos elem egy gyerek életében.
„A nagypapa szerint tízéves korig ezen négy területet párhuzamosan kell művelni, és tizenkét évesen a gyerek megérik arra, hogy eldöntse, melyik irányba »szakosodjon«. Az eredményeket nem kell hajszolni, a munka úgysem vész kárba” – vallja az édesapa.

Vasvári-Tóth Emma büszkén mutatja a győzelemért járó oklevelet és az aranyérmet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Díjazták a legjobb sportoló diákokat

A Magyar Sport Házában díjazták csütörtökön a 2009/10-es tanévben a diákolimpiai országos döntőkön… Tovább olvasom