Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Zoboralján vizsgálódik a szlovák `nyelvrendőrség´

Zoboralján vizsgálódik a szlovák "nyelvrendőrség", mert a Csemadok kalászi (Klasov) színjátszó csoportja műsorfüzetével állítólag megsértette az államnyelvtörvényt.

Egy négyoldalas műsorfüzetről van szó, amelynek első három oldalán a színdarabot, a szereposztást és a darabot érintő "hangulat" információk találhatóak, míg a negyedik oldalon van a meghívó az előadásra magyar és szlovák nyelven, tükörfordításban.

"A hatóságok legfőbb kifogása az, hogy szerintük olyan időszaki kiadványról van szó, amelynek a törvény alapján szlovák nyelven kellett volna megjelennie, de igény esetén jogszerű lehetőség van a szlovák szöveg teljes magyar nyelvű fordításának közlésére is" - közölte az MTI tudósítójával Ladányi Lajos, az Új Hajtás egyik színjátszója, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) elnökségének tagja.

A Csemadok helyi szervezete a bírálatot elutasította. "Évtizedek óta ilyen a műsorfüzet. Jómagam 30 éve vagyok a színjátszókör tagja, és még soha egyetlen kifogást sem hallottam. Sem a lakosságtól, sem azon falvak polgármestereitől, ahol felléptünk" - jegyezte meg Ladányi.

Elmondta, hogy kedden Kalászon járt Elena Kacalová, a szlovák kulturális minisztérium államnyelv szakosztályának a vezetője. Kacalová több órán át tárgyalt Gyepes Lajossal, a Csemadok kalászi helyi szervezetének elnökével és Ladányival.

Egyelőre eredmény nélkül. A tárca több dokumentumot is bekéretett, s megszólította azon falvak képviselőit is, ahol az Új Hajtás fellépett. Az újabb "beszélgetésre" várhatóan hétfőn kerül sor.

A szlovákiai magyar parlamenti képviselő úgy véli, hogy megfélemlítésről van szó. "Úgy látom, hogy a minisztérium ellenőrzésének célja a megfélemlítés, az egyre fogyó zoboralji magyarság elbizonytalanítása.

Az Aranylánc című népszínműre szóló szórólapunkat úgy készítettük el, ahogy évtizedeken át mindig, és soha, még az előző rendszerben sem volt semmi baj.

Most úgy tűnik, hogy meg akarnak félemlíteni, a nagyon nehéz helyzetben lévő Zoboralján akarják kikezdeni a Csemadokot, a szlovákiai magyarságot" - magyarázta a helyzetet Ladányi.

Az MTI az ügyben megkereste a szlovák kulturális tárcát is, de kérdéseire egyelőre nem kapott választ.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szlovákoknál Húsvét előtt olcsóbb a hús

A nagy üzletláncok az ünnepek előtt nem egy esetben akár 30 százalékkal is csökkentették az árakat,… Tovább olvasom