Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Új Szó: végleges nem a Csallóközt érintő kőolajvezetékre

Garantálhatom, hogy a Pozsonyt Schwechattal összekötő kőolajvezeték nem a Csallóköz felső szegletének átszelésével épül meg – jelentette ki Juraj Miskov gazdasági miniszter azután, hogy találkozott a Nem a csallóközi kőolajvezetékre! polgári társulás tagjaival - írja az Új Szó című pozsonyi napilap szerdán.

Miskov szerint a minisztérium jelenleg négy változatról tárgyal a vezeték megépítésében érdekelt Transpetrol vállalattal.

A tervezett beruházás ellen korábban radikálisan tiltakozott a Greenpeace környezetvédő szervezet, de Simon Zsolt földművelésügyi és környezetvédelmi miniszter is.

"A kormányprogram is garantálja, hogy a vezeték nem érinti a Csallóközt. Folyik a további négy útvonal és a hatástanulmányok kiértékelése" – mondta Miskov.

Az útvonalat a Transpetrol képviselőivel közösen fogja ismertetni. A vezeték megépítése elkerülhetetlen, már csak a szokásos év eleji orosz–ukrán gázháborúk miatt is, Szlovákiát össze kell kapcsolni a nyugati kőolajvezeték-rendszerekkel.

"Fontos, hogy ne egy országon múljon Szlovákia energiaellátása" – állítja a miniszter.

Korábban egyébként két alternatíváról tárgyaltak, az egyik a csallóközi ivóvízkészletet veszélyeztető nyomvonal volt, a másik ezt a területet elkerülve, északabbra haladna. Azt, hogy honnan került elő hirtelen négy alternatív útvonal, Miskov nem részletezte, azt mondta, mindig is négy verzió volt.

Visszautasította azokat a híreket, hogy már leváltotta a száz százalékban állami részesedésű Transpetrol vezetését. "A leváltásokra sor kerül, de nem a csallóközi vezeték terve miatt. Így is, úgy is leváltottam volna őket" – szögezte le a miniszter.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Villámcsapás: Huszonhét tehén pusztult el

Huszonhét tehenet ölt meg villámcsapás Kelet-Szlovákiában. Tovább olvasom