Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Új Szó: Öncenzúra helyett címmel írt a magyar kormányról

Öncenzúra helyett... cím alatt közölt cikket a magyar kormány intézkedéseiről az Új Szó című szlovákiai magyar napilap szerdán.

Az újság szerint folytatódik az Orbán-kormány tevékenységét élesen kritizáló külföldi hozzászólások sora.

"A lavinát, melyhez a június óta eltelt időszak számos intézkedése adott alapanyagot, végül a médiatörvény elfogadása indította el, mely – a kormány állításaival szemben – korántsem az európai normában megszokott keretek között marad. Ha a törvény betűjét komolyan vesszük, az nemcsak a mindenkori hatalom nyomásgyakorlási lehetőségeit tágítja ki aránytalanul az őt ellenőrző médiával szemben, hanem öncenzúrára is kényszeríti a büntetésektől tartó újságírókat" - írja Ravasz Ábel, a Publicus Slovensko elemző ügynökség vezető elemzője.

Rámutat: az önkorlátozás mechanizmusának szándékos beindítására tett kísérlet az elmúlt években Szlovákiában is volt - a szlovákiai nyelvtörvény ködös megfogalmazása éppen azt szolgálta, hogy az állampolgárok félelmeik által maguk terjesszék ki annak hatályosságát mindennapi kommunikációjukra. Akkor az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) az első tiltakozók között volt – nem véletlen, hogy a magyar médiatörvény is kivívta a szervezet markáns rosszallását.

Ravasz Ábel szerint "a populista politikai irányvonal fő ismérve az, hogy a politikai teret a mi és az ők közötti harcként írja le. Láthattuk ezt a fajta gondolkozást a Fico-féle szlovákiai baloldalnál is, ahol a külföld (azaz a nyugat), a vállalatok, a sajtó és a kisebbségek jelentették az egyszerű emberekkel szembeni kontrasztot a kormánykommunikációban, és nagyon hasonló logika szerint működik az orbáni kommunikáció is. A nagyvállalatok és a pénztőke elleni fellépést a különadók és a magánnyugdíjpénztárak elleni intézkedések jelenítették meg, a sajtó a médiatörvényt kapta a nyakába, a külföld pedig a minden képzeletet felülmúló módon cinikus kormányzati kommunikációban dilettáns és kotnyeles társaságnak tűnik, a spekuláns hitelminősítőktől az önző EU-n és az értetlen EBESZ-en át egészen a gyakorlatilag lekommunistázott luxemburgi és az immár szándékoltan homoszexuálisként megjelenített német külügyminiszterekig."

"Ahogy azonban Robert Ficónak sem sikerült kormánya tevékenységéről és a korrupciós botrányokról a fent felsorolt +ellenséges csoportokra+ terelnie a figyelmet, úgy egyre inkább nyilvánvalóvá válik az, hogy a magyar közvélemény sem eszi meg azt a harcos retorikát, melybe a Fidesz központosító intézkedéseit csomagolja" - véli a szerző.

"Az Orbán-kormánynak saját bázisát is sikerült negatívan meglepnie személyi döntései arroganciájával, gazdaságpolitikája különutas +szabadságharcával+, nemzetpolitikája kicsinyességével és legújabban a demokratikus kontroll elleni fellépésével, a csalódottság pedig a közbeszédben is láttatja magát. A parlamenti ellenzék dermedtsége ellenére a Fidesz meglepően gyorsan és sikeresen létrehozta saját civil ellenzékét, mely egyre hangosabban hallatja a hangját. Ezen pedig a médiatörvény aligha fog segíteni: minél szorosabbra zárja Orbán Viktor az öklét, annál több helyen folyik ki a kezéből a homok" - záródik az Új Szó írása.

Olvasóink írták

 • 7. nasi12 2010. december 30. 00:06
  „Csak előre lehet menekülni a hiénák elől.
  Nincs megállás, mert azonnal utolérnek, és kiszívják a vérünket ismét!!
  A károgókra, a hazaárulókra most nem szabad időt fecsérelni!
  Gyerünk tovább, nincs megállás!!”
 • 6. Túrabakancs 2010. december 29. 18:32
  „Azok a lapok bírálják a médiatörvényünket, akik a sziclib érához tartoznak, és féltik
  a terjeszjedéseik ütemét. Nem szabad a kormányunknak engedni a szabályozásból,
  sőt minél jobban ugatnak, annál nagyobbat kell odaverni nekik, ezek csak a drasztikus
  lépésekből értenek. Lehet hogy sok tingli- tangli szavazót elveszít a Fidesz a négy év alatt,
  viszont a balosok eggyel nem számolnak, ez pedig a nem fanatikus Jobbik szavazók szimpatizán-
  sainak a segítségét. Vész esetén a Fideszre szavaznának, ebben biztos vagyok. Inkább
  A Fidesz mint a szoclibek!!”
 • 5. odjeno 2010. december 29. 16:23
  „Orbán egy őrült kakadu.”
 • 4. lacivélemény 2010. december 29. 15:04
  „Egyik felvidéki rokonom újságíró.
  Régebben szokott írni az Új szónak is.
  Manapság már nem írhat nekik, néhány éve(még a gyurcsányi időben) az úságot (bizonyos liberális érdekcsoportok- ő úgy mondta szdsz-es sz...k hatáskörébe kerűlt a lap)

  Nos, a fenti cikkből látom ez teljes mértékben igaz.

  Ere lehet nondani ez az a bizonyos báránybőrbe bújt farkas...”
 • 3. Mlaci 2010. december 29. 13:20
  „Ábelkát nem kell komolyan venni és sajnos az Új Szó - t sem. Ez a valaha szebb napokat látott napilap, a felvidéki magyarság egyetlen napilapja, sajnos mára a neoliberalizmus szócsöve lett. Úgy rohadt ahogy van. Már csak azért járatom, hogy legyen otthon gyújtós a kandallóba.
  Egy felvidéki magyar”
 • 2. Dirac 2010. december 29. 11:35
  „Már a kettős állampolgárság bevezetésekor is megmutatta, hogy milyen hitvány, hazug ember.”
 • 1. andor47 2010. december 29. 11:11
  „Ravasz Ábel! Ilyen névvel.............”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Menetiránnyal szemben száguldott egy részeg kamionos

Az ötvenéves hivatásos gépkocsivezetőnek azonnal elvették a jogosítványát, s akár öt év… Tovább olvasom