Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

Szlovákiában leállítják a kórházak részvénytársasággá átalakítását

Szlovákiában leállítják a kórházak részvénytársaságokká átalakítását.
Szlovákiában leállítják a kórházak részvénytársaságokká átalakítását - jelentették be hétfőn Pozsonyban azt követően, hogy Ivan Gasparovic államfő Iveta Radicová kormányfővel tárgyalt a témáról. "Garantálhatom, hogy az új kormány megalakulásáig semmiképp sem valósul meg az intézmények részvénytársaságokká átalakítása" - jelentette be a találkozó után Gasparovic.

Az átalakulás leállítása a legfőbb követelése volt a szlovákiai kórházi orvosoknak. Október 1-jéig mintegy 2400 kórházi orvos adta be a felmondását a 6500-ból. "Ha a kormány leállítaná a kórházak részvénytársaságokká átalakítását, akkor Ivan Uhliarik egészségügyi miniszternek a többi követelésünk teljesítése már nem okozna különösebb problémát. Ezért a tiltakozó orvosok december elsejével akár vissza is vonhatnák a felmondásukat" - mondta Marián Kollár, az orvosi szakszervezet (LOZ) elnöke. Szerinte úgy tűnik, hogy a három további szakszervezeti követelés: a kórházak kedvezőbb finanszírozási rendszere, a magasabb bérek, illetve a személyi normatívák rendszerének bevezetése teljesíthető.

Gasparovic államfő azt tanácsolta Uhliarik miniszternek, hogy állítsa le a kórházak transzformációját. Radicovának is hangsúlyozta: az új kormány megalakulásáig semmiképp sem valósulhat meg a transzformáció. A megbízott miniszterelnök kijelentette: már megkérte Ivan Uhliarikot, hogy a miniszter által vezetett tárca dolgozzon ki szigorú szabályrendszert a kórházak részére, s így zökkenőmentessé válhasson a kórházi ellátás. Az egészségügy további égető problémáinak orvoslása azonban már az új kormány feladata lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vissza a régi városnevet

Aláírásgyűjtést indított a város eredeti nevének visszaállítása, azaz a Kolárovo név eltörlése… Tovább olvasom