Kisalföld logö

2018. 02. 17. szombat - Donát -5°C | 4°C Még több cikk.

Szlovákiában gyorsult az infláció júliusban

Szlovákiában júliusban az uniós szabvány szerint számolva átlagosan 0,1 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, és 1 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban a szlovák statisztikai hivatal hétfői közlése szerint.

Az infláció gyorsult: júniusban az előző hónaphoz képest nem változtak, tavaly júliushoz képest viszont 0,7 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak.

A válságból kikapaszkodó szlovák gazdaságba márciusban tért vissza az infláció emelkedése éves összehasonlításban a korábbi, tartós árcsökkenés után. A tizenkét havi infláció a februári mínusz 0,2 százalék után márciusban 0,3 százalékos volt, majd áprilisban, májusban és júniusban 0,7-0,7 százalékon stagnált. Az elemzők továbbra is csak mérsékelten gyorsuló inflációra számítanak, mert a lakossági fogyasztás gyenge, miközben a munkanélküliség ötéves csúcson van.

A szlovák nemzeti bank év végi előrejelzése 0,8 százalékos tizenkét havi infláció EU-szabvány szerint, a pénzügyminisztériumban viszont 1 százalékot jósolnak.

Közben némi megtorpanást mutattak az ipari megrendelések szintén hétfőn megjelent adatai: júniusban a szlovák ipar 1,3 százalékkal több megrendelést kapott értékben, mint májusban, amikor 2,6 százalékkal nőttek. A többlet 30,1 százalékos volt júniusban éves összehasonlításban, a májusi, 41,8 százalékos növekedés után. Tavaly júniusban az ipari megrendelések 23,6 százalékkal elmaradtak az egy évvel azelőttitől.
A szlovák ipar júniusban nem növelte termelését az előző hónaphoz képest, de 23,5 százalékkal teljesített többet, mint egy évvel azelőtt. Májusban 31 százalékkal termelt többet a szlovák ipar az egy évvel azelőttinél, az első félévben pedig 22 százalékos volt a növekedés a tavalyi első félévhez képest.

Tavaly júniusban 18,8 százalékos volt a visszaesés az egy évvel korábbihoz képest munkanapokkal kiigazítva, míg egész évben átlagosan 13,7 százalékkal csökkent a termelés.

Az autógyártással túlsúlyos szlovák ipart tavaly igen megviselte a gazdasági világválság. Az idén, a gyorsan növekvő ázsiai keresletre számítva, a Volkswagen Pozsony mellett, a dél-koreai Kia a zsolnai (Zilina) telephelyén ütemesen bővíti termelését és kapacitását, új beruházásokkal és a munkahelyek szaporításával is.

Közben a PSA Peugeot Citroen nagyszombati (Trnava) gyártelepén még kivárnak.

Szlovákia gazdasága tavaly 4,7 százalékkal visszaesett a 2008-as, 6,2 százalékos növekedés után, amely már lassult a 2007-es, 10,6 százalékos rekord ütemről. A növekedést a külföldi autógyárak termelésének megindulása táplálta. Az idén az első negyedévről 4,8 százalékos, a második negyedévről 4,6 százalékos GDP-növekedést tart nyilván - éves összehasonlításban - a szlovák statisztikai hivatal, szezonális kiigazítás nélkül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szélsőségeseket állított elő a szlovák rendőrség

A szlovák rendőrség szombaton előállította a szélsőséges Néppárt-Mi Szlovákiánk tíz tagját - köztük… Tovább olvasom