Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Szlovákiában 4,47 százalékkal emelkedik a gáz ára

Szlovákiában jövőre 4,47 százalékkal emelkedik a háztartási gáz ára - közölte az energetikai szabályozó hivatal pénteken.

A hőenergia előállítására szolgáló földgáz ára pedig 6,12 százalékkal emelkedik. Jozef Holjencík, az energetikai szabályozó hivatal elnöke sajtóértekezletén Pozsonyban azt mondta, hogy az árak emelésére elsősorban az euró amerikai dollárral szembeni gyengülése következtében van szükség. A hőszolgáltatás terén ez az ügyfelek számára mintegy négyszázalékos áremelkedést von maga után - vélte az igazgató.

"Az euró jelenleg 12,28 százalékkal gyengébb, mint azzal a prognózisaink számoltak. Az euró ilyen mértékű gyengülése nagyobb mértékű áremelkedést követelne, de a szabályozó hivatal bizonyos tartalékokat talált a Szlovák Gázipari Vállalat (SPP) költségeiben, ezért a negatív hatás végül is alacsonyabb lehet" - mondta újságíróknak Holjencík.

A szlovák ipari minisztérium hivatalos közlése szerint a jövő évben Szlovákia összesen mintegy 6,3 milliárd köbméternyi gáz fog fogyasztani.
A Szlovák Gázipari Szövetség, amely jelenleg egyedüliként szállít földgázt a háztartásoknak a lakossági gázár 13, 4 százalékos emelését kérte. A szabályozó hivatal ezt túl soknak találta, és saját elemzései alapján határozta meg az áremelkedést.

A háztartási földgáz ára Szlovákiában legutóbb egy éve, az idei év elején változott. Akkor átlagban 5,13 százalékkal csökkentek az árak. Holjencík azt állította, hogy a januári árak még mindig alacsonyabbak lesznek, mint a 2009-es gázárak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szlovák nyelvtörvény - a parlament jóváhagyta a jogszabály módosításait

Az eddigi 5000 euróról 2500 euróra csökkentette a szlovák államnyelvtörvény megsértéséért… Tovább olvasom