Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Szlovákiában 100 ezer euróra csökkentik a betétbiztosítási küszöböt

Szlovákiában januárban ismét 100 ezer euróra csökkentik a betétbiztosítás felső határát. A megtakarításokat a válság időszakában az állam korlátlanul garantálta.

A szlovák parlament által most elfogadott új törvény ismét a válság előtti szinten, azaz 100 ezer euróban maximálja az állami garanciavállalást.

A korlátlan állami garanciát még a Fico-kormány vezette be 2008-ban.
Szlovákiában a pénzügyi válság nem okozott bankcsődöt, bár tavaly a pénzintézetek nyeresége a megelőző évhez képest a felére csökkent.

A Moody's hitelminősítő tavaly nyáron nyolc szlovák bank felülvizsgálatát végezte el, és ezek közül három (Vseobecna uverova banka, UniCredit Bank Slovakia, Ceskoslovenska obchonda banka Slovakia) betéti osztályzatait rontotta egy fokozattal.

A Moodyís stressz-tesztet végzett a vizsgált szlovák bankoknál, és ennek eredményeként - a három betéti minősítés rontása mellett - valamennyi bank pénzügyierő-osztályzatát megerősítette.

A Moody's már tavaly azzal számolt, hogy az idén Szlovákia jobban teljesíthet más EU-tagállamoknál. Emellett a bankrendszer is várhatóan kisebb stressznek lesz kitéve, mint a többi térségi országé, tekintettel a szlovák háztartások meglehetősen alacsony eladósodottságára, és arra, hogy a vállalati szektor gyorsan tudott alkalmazkodni a globális környezethez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hat szlovákiai iszaptározó nem teljesen biztonságos

Kétszázezer eurót kell találnia a szlovák környezetvédelmi minisztériumnak hat ipari zagytározó… Tovább olvasom