Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Szlovákia támogatja a magyar EU-elnökséget, ellenzi viszont a kettős állampolgárságot

A szlovák államfő szerint országa teljes mértékben támogatja a magyar EU-elnökség programját és prioritásait.

"A magyar elnökség kudarca Szlovákia kudarca is lenne, míg a magyar elnökség sikere Szlovákia sikere is lesz. Teljes mértékben támogatjuk Magyarországot" - jelentette ki Ivan Gasparovic csütörtökön a sajtónak, miután tárgyalásokat folytatott Schmitt Pál magyar köztársasági elnökkel.
"A magyar EU-elnökség programjában egyetlen olyan pont sincs, amely ne érintené Szlovákiát" - jegyezte meg Schmitt, aki csütörtökön első ízben tett hivatalos látogatást Szlovákiában.

Mindkét politikus fontosnak, nyitottnak és pragmatikusnak minősítette a tárgyalásokat.

A magyar és a szlovák államfő ugyanakkor beismerte: eltérő a véleményük a szlovákiai államnyelvtörvényről, illetve a magyarországi kettős állampolgárságról. "Nagyon remélem, hogy mai megbeszélésünk is hozzájárul ahhoz, hogy Szlovákia magyar anyanyelvű állampolgárai félelem nélkül élhessenek alapvető jogaikkal, és ne kapjanak büntetéseket anyanyelvük használatáért" - jelentette ki Schmitt Pál.

Ivan Gasparovic szerint nem jó, hogy a magyar kettős állampolgárság révén közjogi kapcsolat jönne létre Magyarország és a szlovákiai magyarok között, akik így a jövőben egy esetleges válsághelyzetben súlyos dilemma elé kerülhetnének. "Magánvéleményem, hogy a legjobb megoldás az lenne, ha mindkét törvénymódosítást hatályon kívül helyeznék" - mondta Gasparovic.

Schmitt Pál sajnálatosnak nevezte, hogy Szlovákia ellenzi a magyarok kettős állampolgárságát. Megjegyezte: Magyarországnak hét szomszédja van. Hattal a kettős állampolgárság ügyében nincs probléma, azt egyedül Szlovákia ellenzi. Idő előttinek nevezte az államfő azt a kérdést, jár-e választójog is a magyar állampolgárságot szerző külföldi magyaroknak. "Erről csak az új alkotmány megszületése után lesz döntés" - mondta a magyar köztársasági elnök.

"A kisebbségek jogait a Szlovák Köztársaság alkotmánya teljes mértékben garantálja" - jelentette ki Gasparovic az MTI tudósítójának érdeklődésére, hogy egyformán ítéli-e meg a külföldi szlovákokat - akiket nemzeti identitásuk megőrzésére és Szlovákiával való kapcsolatuk megerősítésére biztat - és a szlovákiai nemzetiségeket.

"Örülök, hogy megtartották anyanyelvüket, kultúrájukat és jó a viszonyuk nagyszüleik hazájával, de mindig arra szólítom fel őket, hogy legyenek abszolút lojálisak azon ország iránt, amelyben élnek" - fejtette ki Gasparovic a külföldi szlovákokkal kapcsolatban.

"A mi kisebbségeinktől sem várunk el semmi mást, mint lojalitást az iránt az ország iránt, amelyben élnek, miközben jogaikat a Szlovák Köztársaság alkotmánya garantálja" - válaszolta Gasparovic.

A politikusok szerint a magyar-szlovák kapcsolatok mintegy 90 százaléka rendben van, s a kölcsönös áruforgalom értéke elérte az évi 4,5 milliárd eurót. Fontos esemény lesz, hogy a jövő héten megállapodást ír alá a magyar és a szlovák miniszterelnök a két ország gázvezetékének összekötéséről - hangzott el a sajtótájékoztatón.

A médiatörvénnyel kapcsolatban a magyar államfő ismételten leszögezte: a jogszabály EU-konform, azért is írta alá, a jogszabály kritikája pedig megalapozatlan.

A magyar államfő délután Iveta Radicová, szlovák miniszterelnökkel tárgyalt - akivel együtt is ebédelt - és találkozott Richard Sulík, parlamenti elnökkel.

A megbeszélések napirendjén a magyar-szlovák kapcsolatok, az Európai Unió, valamint a magyar EU-elnökség időszerű kérdései alkották.

Schmitt Pál ellátogat a Slovakia Tour kiállítás magyar pavilonjába és egy vadászati kiállításra is, majd a Csemadok székházában a szlovákiai magyar kisebbség szervezeteinek képviselőivel találkozott.

Olvasóink írták

 • 3. háté 2011. január 20. 21:01
  „Szlovákok közül, nagyon sokan cseh állampolgárok is.
  Erről nincs hivatalos adatuk a tótoknak.”
 • 2. erdeklödö 2011. január 20. 20:36
  „schmitt pal! az oroszlanbarlangban.

  vegül is miben egyeztek meg? semmiben? ja akkor minek ment oda ? ebedelni!

  Azt meg vegkepp nem ertem,hogy mia f***t keresett ez a b**i a Csemadok szekhazaban ! Deja vu?

  Csemadok: Csehszlovakiai Magyar Dolgozok Kulturegyesülete.

  (1949 marcius 5.en alakult meg Pozsonyban)”
 • 1. Valaki 2011. január 20. 19:58
  „Megint jönnek a cseszlovákok...!

  Egyszer csak elérnek Európába!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre több a munkanélküli Szlovákiában

Szlovákiában 12,46 százalékra nőtt a decemberi munkanélküliség a novemberi 12,22 százalékról az… Tovább olvasom