Kisalföld logö

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Szlovákia: romlott az emberek anyagi helyzete

A szlovák állampolgárok 40 százaléka úgy véli, hogy romlott az anyagi helyzete az elmúlt négy évben - derült ki abból a felmérésből, amelynek eredményét az Új Szó című pozsonyi magyar napilap ismertette kedden.
A Polis közvélemény-kutató intézet felméréséből az is kiderült, hogy a megkérdezettek 38 százaléka azt vallja, hogy nem változott az életszínvonala az eltelt négy év alatt.

Ján Baránek szociológus, a Polis vezetője szerint a 40 százalék nagyon magas arány. „Igaz ugyan, hogy a felmérésnél szubjektív tényezők is szerepet játszanak, de hát magát az életet is szubjektívan éljük meg. Az emberek 40 százaléka tehát reálisan úgy érzi, hogy életszínvonala az elmúlt négy évben visszaesett” – nyilatkozta a lapnak Baránek.

Rámutatott: e felmérés eredményei szöges ellentétben vannak azzal, amit a kormány állít az állam szociális voltáról s arról, hogy az eltelt kormányzati ciklus alatt nőtt a jólét és az anyagi biztonság Szlovákiában. „Kétségtelen, hogy az életszínvonal romlásához, pontosabban ennek ilyen érzékeléséhez nagyban hozzájárul a gazdasági válság, hiszen sokan elveszítették munkájukat. Érdekes módon azonban az emberek nem elsősorban a gazdasági válságot, hanem a korrupciót jelölték meg mint a szociális problémák megoldásának legnagyobb akadályát” – mondta a szociológus.

A Polis felmérése szerint a megkérdezettek csaknem 54 százaléka véli úgy, hogy a szociális problémák megoldásának legfőbb akadálya a korrupció, csak ezt követi a gazdasági válság 45,5 százalékkal, majd a közpénzekkel való helytelen gazdálkodás – a megszólítottak 44,7 százaléka véli úgy, hogy ez a szociális gondok oka.

„A felmérés azt is megmutatta, hogy az emberek nagy része, 54 százaléka nem tartja elegendőnek a kormány válságellenes intézkedéseit, megfelelőnek 29,5 százaléknyian vélik az intézkedéseket” – tette hozzá a szociológus.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Korszerűbb utak épülnek Szlovákiában

Márciusban kezdődik az új 16 kilométeres gyorsforgalmi út (R4) építése a kelet-szlovákiai Kassától a… Tovább olvasom