Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Szlovákia: huszonhat párt indulna a választásokon

Huszonhat politikai párt - nyolccal több mint tavaly - kíván indulni a márciusi idő előtti parlamenti választáson Szlovákiában.
Huszonhat politikai párt - nyolccal több mint tavaly - kíván indulni a márciusi idő előtti parlamenti választáson Szlovákiában.

Lívia Skultétyová, a központi választási bizottság képviselője hétfőn közölte, hogy a vasárnap éjfélig leadott választási listákat a testületnek december 31-ig kell megvizsgálnia. Ha bármelyik lista nem felelne meg az előírásoknak, az adott párt nem indulhat a választáson.

A választási listák összesen 2971 jelölt nevét tartalmazzák. Teljes, tehát 150 nevet (ennyi a parlamenti képviselők száma) tartalmazó választási listát 15 párt állított össze, a többi listán kevesebb név szerepel.

Teljes listát állított a Magyar Koalíció Pártja (MKP) és a Híd magyar-szlovák párt is.

A választási listák bejegyzésének egyik feltétele, hogy az adott pártnak be kell fizetnie a 16 596 eurós kauciót. Azok a pártok, amelyek a választáson legalább két százalékos támogatást szereznek, ezt a pénzt a választás után 30 napon belül visszakapják. Akik viszont nem érik el ezt a határt, azok pénze az állami költségvetésbe vándorol.

A pártok legkésőbb 48 órával a voksolás megkezdése előtt visszavonhatják választási listáikat.

Szlovákiában jövő március 10-én lesznek idő előtti választások, mert Iveta Radicová kormánya október elején az euróövezeti mentőcsomagról szóló, bizalmi szavazással összekapcsolt parlamenti voksoláson megbukott.

A választás legnagyobb esélyese a Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer), amelynek támogatottsága hosszabb ideje tartósan 40 százalék körül mozog. Biztos befutónak számít még a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU), illetve a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH). Támogatottságuk 15, illetve 10 százalék körül van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújított Petőfi-emléktáblát lepleztek le Pozsonyban

Petőfi Sándor felújított emléktábláját leplezték le hétfőn Pozsonyban. Tovább olvasom