Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Szlovák választás: Politikai földrengés

Szlovákia a hétvégén a V4-es országok közül utolsóként, de leváltotta a baloldali kormányt.

Szlovákia a hétvégén felugrott a visegrádi gyorsra: a V4-es országok közül utolsóként, de leváltotta a baloldali kormányt - vélekedik az Új Szó című szlovákiai magyar napilap hétfőn.

"Robert Fico pártja győzelmet szenvedett, az SNS parlamentbe jutása 900 szavazaton múlott, Vladimír Meciar pedig 20 év politikai garázdálkodás után eltűnt a palettáról. Szlovákia kormányt váltott – és ez a legjobb, ami történhetett velünk" - mutat rá Molnár Norbert, a lap főszerkesztője.

Szerinte a szombati választás bebizonyította: az embereknek elegük lett a konfrontatív hangnemből, az alibi-politizálásból, a hatalmaskodásból. De legfőképpen azt bizonyította, hogy nem lehet ebben az országban 2010-ben magyarkártyával választást nyerni. A szlovákok nagy része már nem vevő a magyarellenességre. De bebizonyította azt is, hogy a szlovákiai magyarok közt sem lehet magyarkártyával nyerni.

"A Magyar Koalíció Pártjának kibukása a parlamentből szinte törvényszerű volt. Az a gyalázatos és primitív kampány, amivel választókat akart szerezni, végül választóriasztó lett. Szerencsére kiderült: nem lehet megtéveszteni, kirekeszteni, árulózni. Vagyis lehet, de annak bukta a vége. Ez a legnagyobb tanulsága ennek a választásnak az MKP számára. Kegyetlen pofont kapott az MKP, bár néha a vereségek és a pofonok jót tesznek. Az a minimum, hogy a vezetés távozik, és megújul a párt" - állapítja meg a szerző.

Úgy véli "vannak olyan politikusok az MKP-ban, akik képesek a leköszönő vezetés avítt, 19. századi retorikáját, elhibázott lépéseit és taktikáját 21. századivá alakítani. Ugyanis a párt több mint százezer szavazatot kapott, és felelősek azokért az emberekért, akik bíztak benne. De azoknak is inkább víziót kellene kínálni, nem fél téglákat. A probléma ugyanis ott lehet, hogy az MKP már akkor radikalizálódni kezdett, amikor néhányan otthagyták a pártot, egy ilyen választási sikertelenség pedig csak tovább erősítheti ezeket a tendenciákat."

"A Híd több mint nyolc százaléka rendkívül jól hangzik. Bugár Béla arca maga négy százalék, a többiek együtt ugyanennyit hoztak. Ám, még mielőtt elájulnának maguktól narancssárgáék, ne feledjék, rengeteg szavazatot kaptak olyanoktól, akik csak azért szavaztak a Hídra, mert féltek attól, hogy nem lehet kormányt váltani nélküle, s ha már az SaS, az SDKÚ és az MKP tutira bent van, megtámogatták a bizonytalansági tényezőt. De az is tény, ahhoz, hogy valakitől voksot kapjon egy párt, legalább valamennyire szimpatikusnak kell lennie" - véli Molnár.

"Bugáréknak négy évük van arra, hogy ezt a szimpátiapotenciált valóságos, tudatos szavazattá változtassák, hogy ne jussanak az ANO (a választási sikere után szétesett párt) sorsára. Bár ettől dörzsöltebbnek és népszerűbbnek tűnnek. Az együttműködés pedig megnyerőbb vonalvezető, mint az üres melldöngetés. S ez reményt adhat a szlovákiai magyaroknak is" - húzza alá a szerző.

Olvasóink írták

 • 11. borvssoias 2010. június 14. 21:35
  „Ismet sikerült megosztani a magyarokat... Fico es Slota biztos a markat dörzsöli örömeben.”
 • 10. sont 2010. június 14. 13:19
  „Mennyi mindenhez ért ez a fidesz?! Hűha 2 hét kormányzás alatt eldöntötte a szlovák választásokat........ Na ne már!!!!!!!!!”
 • 9. SPS 2010. június 14. 12:59
  „Sajnos most az a fidesz kéri a felvidéki magyarokat az összefogásra, amelyik megosztotta Őket. Eddig több mint 20 magyar képviselője volt a felvidéki magyarságnaka szlovák Parlamentben, mos állítólag hét lesz...”
 • 8. Kftimi 2010. június 14. 10:31
  „5.: na ne már, hogy a fidesz csinálta a konfliktust!
  ki csinálta? Fidesz volt akkor is, amikor kitiltották Sólymot révkomáromból? Na? Feriék és LibaGordon balos haverja volt Fico. Csinálták együtt a patáliát állandóan. Most már nem lesz kivel.”
 • 7. Jandex 2010. június 14. 10:29
  „4. hozzászólás Kftimi
  Mármint fele Magyar,nézz utána!:)))”
 • 6. Jandex 2010. június 14. 10:27
  „1. hozzászólás Primax
  Véleményt nyilvánítottak a kettős állampolgárságról! /pedig 2.vikikiri elég sok pénzünket beleölte a kampányukba,zenekarok-parodisták fellépései,aktivisták küldése stb,de ez legalább megérte,feltéve ha észreveszi végre "valaki",hogy mennyire kíváncsiak rá a kinti Magyarok!!!/”
 • 5. akinemfél 2010. június 14. 10:27
  „Szép az élet !
  Mit fog kezdeni a magyar politikai elit most,amikor remek partnerei a mesterségesen keltett "szlovák-magyar konfliktusokban" pályán kívulre kerultek ?
  Hihihi ! Szép az élet.
  Hiába támogatta a fidesz Ficot,Slotat és az MKP-t az állampolgársági torvény idozítésével,sem Ficoval,sem
  Slotával,sem Csákyval és Durayval nem lehet már tovább játszani,hogy "nagy a probléma a két nép és a két ország kozott". Elveszett a magyar/szlovák kártya. Mit fognak kitalálni helyette a magyar politikusok ?
  A szlovákiai magyarok kétharmada az új magyar pártra a Hídra szavazott,amely hidat akar építeni és képezni a szlovák és a magyar nép kozott.
  EZZEL EVEKRE MEGSZUNIK A SZLOVAK-MAGYAR MESTERSEGES KONFLIKTUS !
  Szép az élet !”
 • 4. Kftimi 2010. június 14. 10:15
  „2. miről beszélsz? legalább nézz utána a dolgoknak... A HÍD az új magyar párt a szlovák parlamentben... chhh”
 • 3. Kftimi 2010. június 14. 10:14
  „jól tették :)”
 • 2. háté 2010. június 14. 10:13
  „Kiesett az egyetlen magyar képviselet, ezt akarták O.V.-ék?”
 • 1. Primax 2010. június 14. 09:26
  „A narancsosok - élükön Viktorral - jól elrendezték az MKP sorsát...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zoboralján vizsgálódik a szlovák `nyelvrendőrség´

Zoboralján vizsgálódik a szlovák "nyelvrendőrség", mert a Csemadok kalászi (Klasov) színjátszó… Tovább olvasom