Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 25°C Még több cikk.

Szlovák választás - Bugár rózsái

A Magyar Koalíció Pártjának (MKP) és Orbán Viktornak is küldhetne egy-egy rózsacsokrot Bugár Béla, ha valakinek köszönetet akar mondani a Híd választási sikeréért - vélekedett hétfőn a Sme című szlovák liberális napilap az MKP és a Híd választási eredményével kapcsolatban.

Az újság szerint senki sem járult hozzá olyan nagymértékben a Híd sikeréhez, mint Csáky alsóbbrendűségi érzése Bugárral szemben", amely meghatározta a cselekedeteit a tavalyi pártszakadás után. Az MKP Híd-ellenes kampánya visszafele sült el, s nem úgy, ahogy azt megtervezték.

Az MKP megpróbálta a Hidat befeketíteni, ez nem tetszett a szlovákiai magyar választók egy részének, s így "csakazértis" a Hídra szavaztak, míg egy másik részük inkább otthon maradt.

"Az MKP eredménye megmutatta, milyen rosszul ismeri a párt saját választóit. Többségüknek már elege van abból az arroganciából, amellyel az MKP elvárja, hogy csak azért rá fognak szavazni, mert magyarok, s hogy a párt akarja megmondani, ki a magyar és ki nem magyar" - jegyzi meg a szerző, Peter Morvay.

Úgy véli a kisebbség pragmatikusan viselkedik, s nem akar támogatni olyan pártot, amely saját hibái miatt nem kerül be a jobboldali kormányba. Bár sok magyart nyilván vonz a kettős állampolgárság, de nem akarják azt a szlovákokkal való kapcsolatok romlása árán. A szlovákiai magyar kisebbség "nyugalomban akar élni, s nem akar olyan pártot, amely ezt nem érti" - húzza alá Morvay.

Egy másik pozsonyi lap, az Új Szó szerint az MKP – hibái, tunyasága, alibizmusa, amatőrsége ellenére is – hiányozni fog a parlamentből. Az okokat elsősorban a pártnak kell elemeznie.

"Az +egyedüli+ magyar pártnak le kell vonnia a következtetést abból is, hogy egyebek mellett a jól kiaknázható, hitelesen tematizálható szlovák nacionalista légkör sem segített. Az orbáni hozzáálláshoz hasonlóan. Az MKP fideszes hátszele – vitathatatlan (?) jószándéka ellenére is – gyenge fuvallatnak bizonyult, akárcsak erdélyi +földijeink+ MPP-jének esetében is. Ott az RMDSZ maradt a király a romániai választásokat követően.

Nálunk meg a Fidesz által ignorált Bugár a királycsináló" - írja Sidó Árpád, a szerző.

"Mert Martonyi még kijelölt miniszterként hiába állította, a határon túliak legitim képviseletének ügyeihez a magyar kormány odateszi magát, de Csáky kérését a kettős állampolgársági törvény megtárgyalásának későbbre halasztásáról semmibe vették Pesten. Itt meg ezen a jelképes kérdésen ízléstelenkedtek baltól jobbig a többségiek. A téma kapcsán katonai konfliktust vizionáló Slotát ráadásul ez meg is dobhatta pár ezer szavazattal, hogy aztán horzsolásokkal átbukdácsoljon a mandátumküszöbön" - mutat rá Sidó.

"Okkal vetődhet fel a kérdés: aki a közösséghez való hűséget tűzi pártja zászlajára, azt miért nem tette hitelesen, mondjuk az asztalra csapva, mondván: +Viktor, lécci, később tömd be a jobbikos mumusaid száját a kettőssel, most jól jönne egy anyaországi gesztus. Tudod, mintha hallgatnál a felvidékiek kérésére+. Csáky hangja jobb esetben nem hallatszott el a Tisztelt Ház lakóihoz. Ezen is múlhatott a képviselői szék elvesztése" - vélekedik az újság.

Szerinte Csákyék testületi lemondása logikus lépés, felelősségteljes. A "hogyan tovább" átgondolásának kizárólag hasonló hozzáállással lehet értelme. Ami akár lehetőséget is teremthet az MKP-nak. Esélyt, hogy megannyi "kényelmes" esztendő után újradefiniálja magát.

"A Fidesz meg az +államcsődözéses+ brüsszeli monetáris fricska után most Pozsonyból kaphatott értesítőt: a határon túliakkal kapcsolatos politizálása tatarozásra szorul" - zárja írását Sidó Árpád.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szlovák választás: Politikai földrengés

Szlovákia a hétvégén a V4-es országok közül utolsóként, de leváltotta a baloldali kormányt. Tovább olvasom