Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Szlovák államnyelvtörvény - pénzbírságot kapott a révkomáromi városi televízió

A szlovákiai államnyelvtörvény megsértése miatt pénzbüntetést kapott a révkomáromi városi televízió.

Az Új Szó című pozsonyi napilap szombati kiadása szerint az államnyelvről szóló törvényre hivatkozva pénzbírsággal sújtotta a Com-média Kft.-t a Szlovák Televízió és Rádió Tanácsa azért, mert az általa működtetett révkomáromi városi televízió kizárólag magyar nyelven sugárzott két hirdetést.

A társaságnak 136 eurójába fog kerülni a két, államnyelven nem sugárzott reklám.

"Mi a megrendelő igényei szerint sugározzuk a reklámokat, a kifogásolt esetekben pedig csupán magyar nyelvű megjelenést kértek" - mondta Pék Zoltán, a Com-média ügyvezető igazgatója.

A tévétanács mostani döntésével egy április óta húzódó ügy végére tett pontot. Akkor kérette be ugyanis a városi tévé egyik adását ellenőrzésre, és emelt kifogást a reklámok miatt.

Azóta folyt a levelezés a Com-média és a tanács között. Pék Zoltán úgy véli, hogy a tanács tagjainak lehetőségük lett volna elengedni a büntetést, de azt is megtehették volna, hogy a kiszabott 136 eurónál sokkal magasabb összeget állapítanak meg.

"A tanács köztes megoldást választott, amiben szerintem szerepet játszhatott a nyelvtörvény tervezett módosítása is" - tette hozzá.

"A közszolgálatiság elve soha nem sérült a városi televízióban, az egyórás műsorunk első félórája szlovák nyelvű, a második magyar. Ugyanazt a blokkot közvetítjük mindkét részben, tolmácsolva az ellenkező nyelven rögzített riportokat" - mondta ifj. Batta György, a városi televízió szerkesztője.

"A reklámok esetében viszont többször előfordul, hogy csak szlovák nyelven hangzanak el, mert azt kéri a hirdető" - jegyezte meg. A tévétanács figyelmeztetése óta kizárólag magyar hirdetés már nem kerül adásba.

Többször előfordult viszont, hogy a magyar hirdető inkább elállt reklámozási szándékától, mert nem volt hajlandó kifizetni a fordítással járó pluszköltséget.

Az államnyelvtörvény módosítását a héten fogadta el első olvasatban a szlovák parlament.

Olvasóink írták

  • 2. Bali01 2010. október 23. 08:24
    „ne általánosíts,vannak kik megalkották a törvényt...na őket lehet pofán köpni.”
  • 1. csabrab 2010. október 23. 08:12
    „Tótok,rothadjatok!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Senki sem veszíti el szlovák állampolgárságát, ha a magyart is kérvényezi

Sem pénzbírsággal, sem más korlátozással nem sújtják a kettős állampolgárokat, ha a parlament elfogadja a kedden benyújtott módosító javaslatot. Tovább olvasom