Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Sme: Meghátrálhat-e Orbán?

Meghátrálhat-e Orbán cím alatt közölt kommentárt a magyar-szlovák kettős állampolgárságról a Sme című pozsonyi liberális napilap szombaton.

Az újság szerint Iveta Radicova szlovák miniszterelnöknek igaza van, amikor azt állítja, hogy a magyar kettős állampolgárság kérdését rendes államközi szerződéssel kellene rendezni, úgy, ahogy ez a civilizált európai országokban szokás. A jelek szerint Pozsony ezt akarta a kezdetektől fogva, de Radicová feleslegesen elvesztegetett egy fél évet, hogy ezt nem mondta ki, s ahelyett naivan úgy tett, mintha ezt a politikai problémát bármiféle bizottsági szinten meg lehetne oldani. Ez kedvezett Orbán Viktornak, aki húzta az időt arra számítva, hogy a kritikusok lassan elfáradnak, s ráadásul arra is rájönnek, hogy Brüsszel sem segít nekik. "Ez a taktika továbbra is sikeres lehet, mert Szlovákiának, ha nem akarja igazságtalanul büntetni saját állampolgárait, akkor lényegében nincsenek eszközei, hogy Orbánt bármiféle megállapodásra kényszerítse" - írta Peter Morvay, a szerző.

Megjegyezte: a magyar kormánypolitikusok ugyan már észrevették, hogy romlott nemzetközi pozíciójuk, mérsékelték a retorikájukat és "finoman" kompromisszumokat helyeztek kilátásba, de "semmi sem vall arra, hogy ez több lenne szavaknál". "Egy korrekt szerződés megkötése Szlovákiával a kettős állampolgárságról Orbántól két lényeges engedményt követelne, ami áthághatatlan akadálya lehet a hozzá hasonló autoriter politikus számára, aki sokat ad presztízsére és saját tévedhetetlenségének mítoszára" - jegyzi meg Morvay. "Először is be kellene ismernie, hogy a kettős állampolgárság nemcsak Magyarország belügye, amelyhez senkinek semmi köze, s ezért erről senkivel sem kell tárgyalni.

Ez a leggyakoribb állítás és hazugság, amellyel Budapest a kettős állampolgárságot körülfonta" - írja a szerző. "Ha ráadásul a szerződés kizárná a szomszédos államokban élő magyarok szavazati jogát, akkor az egész ügy értelmét vesztené a Fidesz számára - a kezdetektől fogva elsősorban az új hívek toborzása volt a cél" - mutat rá Morvay. Szerinte ezért nem szabad komolyan venni Orbán ígéretét, hogy a magyar kormány nem fog kampányolni Szlovákiában a kettős állampolgárság érdekében. A következő magyar választások előtti kampányról már nem is beszélve - zárja írását a Sme.

Olvasóink írták

 • 11. vilike27 2011. február 04. 13:51
  „Tisztelt Morvay ur , minden országnak saját és kizárólagos belügye a kettős állampolgárság megadása. kért valamikor : Szlovénia, Hórvátország, románia az ilyen határozatalára engedélyt a szomszédoktól vagy a távoli országoktól engedélyt, beleegyezést NEM . látom önnek feladata a Szlovák álláspont támogatása tegye lehet , hogy ez a feladata a fizetésért megkelll dolgozni igy vagy ugy, lehet a hazát védeni de el is lehet árulni erről mindenki maga dönt látom ön védi de mi magyarok is védjük függetlenül attól hól élünk:Tisztelettel,különösen tisztelem azokat akik kimondják vleményüket de a sajátjukat nem az allam által megrendeltet.”
 • 10. kolombela 2011. január 30. 15:13
  „6. hozzászólás elemér 2011.01.29. 17:20
  Igazad van, nem elég a magyaroskodás, itt MAGYARNAK kell lenni.”
 • 9. kolombela 2011. január 30. 15:11
  „Sajnos igen. A gazdák nem fogják még sokáig tűrni "forradalmát".”
 • 8. Jandex 2011. január 30. 08:24
  „7. hozzászólás Idiot 2011.01.29. 17:32
  Imádja a fletót a nővéred ha neki bejön!/vagy te,hátha neked "megáll"!:)))/”
 • 7. Patriot 2011. január 29. 17:32
  „Az a lényeg, hogy te egyedül is képes vagy imádni gyurcsányt. Ugye vigyorex?”
 • 6. elemér 2011. január 29. 17:20
  „Ez itt a probléma, egy olyan vezetöre lenne szükség aki szimpatikus kint és bent és összefogja a népet, nem megosztja. Az nem elég hogy ellenzéki, és Magyaroskodás az nem elég a mai világban. Azt nem mondhatnám hogy utálom, mert van pár dolog amit jól csináll. Ide tartozik a bank adó és szabadulni az adósságokbol. Sokminden viszont nem töle függ és szeretnék megnyugtatob elfogadható tájékoztatást országnak, világnak. Piacnak ilyent már adott, tehát képes rá.”
 • 5. Jandex 2011. január 29. 17:06
  „Orsós "kaxagyereknemhátrál"!:)))/majd mikor a fagyi visszanyal akkor szeretném látni a képét!:)))/
  Nem tudja felfogni,hogy sokkal többen utálják kint mint gondolja?!:)))”
 • 4. Cloeon_dipterum 2011. január 29. 17:04
  „Kit érdekelnek a szlovák liberális fasiszták?”
 • 3. elemér 2011. január 29. 13:34
  „Ennek az a értelme hogy tisztán lássátok miröl van itt szó. Szavazatokrol és semmi többröl. O.V. jellemzése és taktikája is hazatalált. Ez visszavághat ha nemtud eredményeket felmutatni. Munka és az életszinvonal emelése ami fontos és nem az ideologia se a demagogia.”
 • 2. Patriot 2011. január 29. 12:04
  „Mi értelme van minden liberális szennylap véleményét leközölni?
  Ettől nem lesz hitelesebb az itthoni korrupt és tehetségtelen ballib, kár erőlködni.”
 • 1. janika 2011. január 29. 11:06
  „kell neki a külföldi szavazó a következő választásra, mert Ők még nem ismerik a tevékenységeiket!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar nő is elvesztette állampolgárságát Szlovákiában

Szlovákiában fél év alatt 25-en veszítették el állampolgárságukat amiatt, hogy felvették egy másik ország állampolgárságát. Tovább olvasom