Kisalföld logö

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 5°C | 7°C Még több cikk.

Senki sem veszíti el szlovák állampolgárságát, ha a magyart is kérvényezi

Sem pénzbírsággal, sem más korlátozással nem sújtja majd a szlovák állampolgársági törvény a kettős állampolgárokat, ha a parlament elfogadja a jogszabály kedden benyújtott koalíciós módosító javaslatát - írja az Új Szó című pozsonyi napilap szerdán.
Az újság úgy tudja: a koalíció javaslatában kiemeli a szlovák állampolgársági törvényből azokat a Fico-kormány idején beépített részeket, amelyek a szlovák állampolgárság elvesztését jelentették, ha valaki más ország állampolgárságát is kérvényezte. Az előző kormány ezzel a magyar állampolgársági törvényre reagált.

"Az új szlovák törvény bevezetője definiálja majd a kettős állampolgárságot is" – mondta a lapnak Gál Gábor (Híd), a törvény egyik előterjesztője.

A jogszabály kimondja majd azt is, hogy aki a Fico-törvény alapján veszítette el szlovák állampolgárságát, az haladéktalanul visszakaphatja.
"A módosítás további része az előző kabinet által beépített részeket távolítja el a törvényből" - jegyezte meg Gál.

A törvény nem tartalmaz majd semmilyen szankciót a kettős állampolgársággal rendelkezők számára. Az első változatban Daniel Lipsic (KDH) belügyminiszter még azt javasolta, hogy 3300 eurós bírságot szabjanak ki azokra, akik tartós magyarországi lakhely nélkül kérvényezik a magyar állampolgárságot.

Az is felmerült, hogy korlátozásokat vezetne be a törvény a kettős állampolgárok számára, például nem tölthetnének be bizonyos pozíciókat, nem dolgozhatnának bizonyos területeken.

"Ebben a törvényben nem lesz semmilyen korlátozás" – állítja Gál. "El tudtuk érni,hogy ne legyen semmilyen restriktív intézkedés" - tette hozzá.
A szlovák állampolgársági törvény szigorítását májusban fogadta el a szlovák parlament, válaszul a magyar állampolgársági törvény módosítására. A jogszabály július 17-én lépett életbe, elfogadását támogatta az akkor még ellenzéki Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) is.

A magyar állampolgársági törvény, amely lehetővé teszi, hogy tartós magyarországi tartózkodás nélkül is megkapható legyen a magyar állampolgárság a határon túli magyarok számára, augusztus 20-án lett hatályos, de csak január 1-jén válik végrehajthatóvá.

Olvasóink írták

 • 4. meir 2010. október 20. 23:22
  „3-as!!
  kerelmezd!!
  mit veszithetsz?,maxi azt mondjak;-Bakfitty!!”
 • 3. Ibrox 2010. október 20. 22:57
  „az én üköregapám nagyapja középbirtokos volt a Felvidéken. ide nekem egy tót állampolgárságot! aztán senki ne merjen pofázni,hogy szlovák rendszámú mercivel furikázok magyarhonban ! okés a muttyó?”
 • 2. meir 2010. október 20. 14:05
  „Ott irjak azert,; "HA" a Parlament elfogadja..........!!!
  de elofogadja-e biztosan??”
 • 1. dr.med 2010. október 20. 11:00
  „like.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fenyegetések a Malina Hedvig-ügy miatt

Megfenyegették a néhány éve Nyitrán megvert magyar diáklány, Malina Hedvig ügyvédjét, valamint a… Tovább olvasom