Kisalföld logö

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 32°C Még több cikk.

Révkomáromban megnyílt a XX. Jókai Mór Nyári Egyetem

Révkomáromban hétfőn megnyílt a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége és a társszervező intézmények által patronált nyári egyetem.

 A jubileumi évben nyolc szakcsoporton belül zajlik majd a képzés. A megnyitón felavatták a szövetség zászlaját. Pék László, a pedagógusszövetség elnöke díszokleveleket adott át a területi választmányok képviselőinek. Nyitóbeszédében utalt arra, hogy a zászlóavatáson túl a révkomáromi nyári egyetem mostantól Jókai Mór nevét, a Rimaszombatban megrendezésre kerülő nyári egyetem pedig II. Rákóczi Ferenc nevét viseli - tájékoztatott a Bumm.sk szlovákiai magyar hírportál.

A vendégek közül Szantner Viktor, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatási államtitkárságának képviselője beszédében a rendezvény múltját elevenítette fel, s a rendezvény létrejöttéért köszönetet mondott a szövetség vezetőségének, tagjainak és az előadóknak. Ezt követően Vörös Péter, a Híd párt parlamenti képviselője és Szigeti László, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) kulturális és oktatásügyért felelős alelnöke szólt az egybegyűltekhez.

A hat napig tartó rendezvényre Szlovákia minden szegletéből érkeztek magyar pedagógusok, de a vajdasági és romániai testvérszervezetek is képviseltetik magukat. A nyári egyetemet először 1992-ben szervezték meg, így a Kárpát-medence hasonló eseményei között "rangidős". "Révkomáromba idén közel 250 résztvevőt várunk, rimaszombati képzéseinkre pedig csaknem százan jelentkeztek. Hasonló nagyságú nyári szakmai találkozót csupán az erdélyi kollégák szerveznek" – tájékoztatta a Bummot Jókai Tibor irodavezető. A nyolc szakcsoportban többek közt zeneoktatással, drámapedagógiával, a matematikai oktatás során alkalmazható didaktikai játékok lehetőségeivel foglalkoznak majd a pedagógusok. A szakmai munka mellett kiegészítő programokra is sor kerítenek, többek közt az egynapos balatonfüredi tanulmányút is a programok részét képezi.

Jókai Tibor elmondta: a rendezvény többek közt a Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatásával valósul meg. Az irodavezető nehezményezte, hogy idén a kisebbségi kulturális támogatásokból egy fillér sem jutott a nyári egyetem kulturális kiegészítő programjaira.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Séta- és teherhajó ütközött a Dunán - Eredmény 3 hónap után

Egy máltai sétahajó és egy teherhajó ütközött a Dunán, Somorjánál még áprilisban. A szakértők… Tovább olvasom