Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

Pozsonyi gyilkosság - Gyásznap Szlovákiában

Szlovákiában csütörtökön nemzeti gyásznapot tartanak a dévényújfalui (Devínska Nová Ves) mészárlás áldozatainak emlékére.
 
Reggel nyolctól este hat óráig félárbocra eresztették a nemzeti lobogókat, a közszolgálati televízió és a rádió módosította műsorát, s országszerte tilosak a szerencsejátékok.

Hétfőn egy 48 éves férfi Pozsony elővárosában hét személyt ölt meg, majd egy rendőrgolyó az ő életét is kioltotta. A 15 sebesült közül kilencet kórházban ápolnak, s egyikük - egy cseh állampolgár - továbbra is életveszélyben van. Az 1989-es rendszerváltás utáni Szlovákiában ez a második legtöbb áldozatot követelő gyilkosság.

A hivatalos verzió szerint az áldozatok közül hatan romák, egy család tagjai, míg a hetedik áldozat, egy 52 éves asszony, aki a lövöldözés idején kiment az erkélyre, s ott érte a gyilkos golyó.

A szörnyű gyilkosság oka továbbra is ismeretlen. Nem zárható ki a rasszista ok sem. A Sme című napilap azonban csütörtökön azt írta, hogy meggyilkolt család nem mind a hat tagja volt roma, csak a két férfi, míg a nők nem. Ellentmondóak a családról terjedő értesülések is. Egyesek szerint zajos életvitelű volt, s problémái voltak környezetével. Mások azt állítják, nem volt velük semmi probléma. A rendőrség csak annyit erősített meg, hogy egyikük sem volt büntetett előéletű.

Ellentmondóak a gyilkosról - Lubomír Harmanról - szóló értesülések is. Ismerősei és a ház lakóinak egy része szerint magába zárkózott, de konfliktuskerülő ember volt. Más lakók viszont agresszívnak mondták.
Harmannak engedéllyel hat fegyver volt a birtokában, köztük a gyilkos fegyver, egy géppisztoly. A belügyminiszter bejelentette, hogy a jövőben javasolni fogja a fegyvertartás szabályainak megszigorítását. A sajtóban vita kezdődött, szükség van-e a szigorításra, vagy sem.

A szlovák kormány az idén már második alkalommal rendelt el nemzeti gyásznapot. Első ízben idén tavasszal, a szmolenszki légikatasztrófa lengyel áldozatainak tiszteletére.

Olvasóink írták

 • 4. kolombela 2010. szeptember 02. 21:38
  „Ebből megtudható, hogy a Tótok kik miatt is rendeltek el gyásznapot.:
  "Halálosan fenyegették szomszédaikat a kiirtott pozsonyi ...drogkereskedők

  A legalul olvasható, tegnapi, kizárólag az online NOL-verzióban (a papírújságban teljes a kuss, lásd délelőtti frissítésünket ITT) megjelent cikkből kiderül, ami a Magyar Hírlap mai anyagából is: folyamatosan ment kiirtott ..... a dáridó, a hangoskodás, még éjjelenként is. Ezen felül azt is elárulja a szerző, hogy az ,,áldozatok" igen nagy valószínűséggel a drogmaffiában nyomultak. Mint sok fajtársuk, tegyük hozzá - pl. Radics Béla analfabéta, újabban az európai ,,30 milliós" cigányság összefogásával és az ellenük fellépő magyarok kíméletlen leverésével fenyegetőző (ITT van), önmagát is megmondóemberként definiáló .....

  Mielőtt rátérnénk a teljes cikkre, pár kapcsolódó, új információ. A kedves szomszédok már több éve keserítették az egész lépcsőház életét. Már 2005 óta próbálták kiköltöztetni őket, mert nem fizették a közös költségeket. Aki szólni mert a mindennapos "dőzsölésért", halálosan megfenyegették. Rendszeresen randalíroztak, üvöltöztek, a szomszédok kérését, hogy csendesebben mulassanak, le se sz@rták. Már akkor havonta járt hozzájuk a rendőrség. Azóta hivatalosan még négy rokon költözött oda... Ez egy riportban hangzott el, amit egy országos szlovák TV készített 2005-ben, amit aztán most megismételtek, kiegészítve friss információkkal. A TV-stáb felvételeket készített a ház előtt, majd becsöngettek a családhoz, akik nem engedték őket be.
  Egyes tótok (a Népszabadság természetesen ezek véleményét idézi, mint többségi vélemény) szigorítani akarják a fegyverviselést. Azaz: megint az okozatot akarják megszüntetni - az ok helyett. Nem a fegyvertartást kell szigorítani, hanem kivétel nélkül minden bűnöző életvitelű cigányt francia / olasz / dán / finn / kanadai / amerikai módon kezelni. Gy.k. szeparált táborok, várbörtönök, kiebrudalás vagy éppen főbelövés. Itt sem lett volna semmi mészárlás, ha idejekorán kezelik a problémát, és kizsuppolják ..... a francba, mondjuk egy olaszmód se ki, se be, fegyveresekkel őrzött cigánytáborba. Ha az okozatot számolják fel, akkor csupán a sz@rnak adnak egy pofont, és garantálják, hogy a jövőben még több ...családot mészárolnak le. Finoman szólva kételkedünk abban, hogy ez az ,,elvenni mindenkitől a legális fegyvert!" a többségi társadalom véleménye lenne - ők is tisztában vannak az ok-okozati kapcsolattal, és azzal, hogy valamilyen módon, de akkor is leszámoltak volna az egész házat terrorizáló .... azok áldozatai, ha nincs legális fegyverük. Igen, a Népszabó ebben vastagon hazudik.

  A NOL cikke:

  Gyűlöletből gyilkolt a pozsonyi ámokfutó
  Dévényújfalui és pozsonyi tények, rémhírek, vaklárma
  Országos gyászt rendelt el a szlovák kormány a pozsonyi mészárlás másnapján. Közben a tetthely közelében rémhírek terjednek. Helyszíni tudósítás Pozsonyból.

  Reuters - David W Cerny Rendőrök állították meg délben a gépkocsinkat a Dévényújfaluba (Devínska Nová Ves) vezető úton. - Bombariadó van, nem mehetnek tovább! - közlik velünk. Perceken belül beláthatatlan kocsisor torlódik fel. Ijedt emberek szállnak ki a városi buszokból is, izgatottan vitatják, vajon mi történhetett.

  Csaknem egy óra múlva tudjuk meg a választ: - Bejelentés érkezett a helyi rendőrőrsre, hogy a hétfői vérengzés színhelyéhez közel parkoló személygépkocsi alatt gyanús csomagot láttak. Tűzszerészeket, idomított kutyákat vezényeltek oda, hogy felderítsék a valós helyzetet. - Szerencsére, vaklárma volt az egész, mert a kollégáink csupán egy üres dobozt találtak ott - tájékoztat az egyik rendőr, s társaival szabaddá teszi az utat.

  A Pavol Horov utcai lakótelepen csoportokba verődött emberek még mindig a hétfői vérengzésről vitatkoznak. - Olyan magának való ember volt a gyilkos, mogorva, senkinek sem köszönt. Látásból ismertük egymást, mert én ugyanabban a bejáratban lakom, csak a hatodik emeleten, neki pedig a harmadikon volt garzonlakása. Alattuk laktak Putikék, ha jól tudom, hivatalosan hatan voltak bejelentve, de néha tizen és huszan is dőzsöltek, mint a romák általában. Nyilván az idegeire mentek - gesztikulál hevesen egy nyugdíjas korú férfi. Kérdem a nevét, de nem hajlandó elárulni, még fényképezni sem hagyja magát.

  - Hogyne, hogy aztán valaki bosszút álljon rajtam! - csattan fel a hangja. Megszólal a mellette álló idős hölgy: - Megírhatja, hogy Terezka néni vagyok. Egykor Dévényújfalu csendes, ötezer lélekszámú település volt az osztrák határ, a Duna meg a Morava folyó közelében. Aztán a múlt század nyolcvanas éveiben ide telepítették az autógyárat, fenenagy panelházakat, lakótelepeket húztak fel, minden felbolydult. Jöttment embereknek utaltak ki lakásokat, sokan máig alig beszélnek egymással. Putikék valamelyik közeli faluból érkeztek, rokonok sokasága látogatta őket. Az asszonyt a férfit, két leányukat, tizenkét éves unokájukat meg az egyik rokonukat mészárolta le az a meghibbant gazember... - mondja elcsukló hangon.

  - Aztán a szomszédos tömbben lakó asszonyt is, aki kilépett az erkélyre, mert nem tudta, mi történik. Őt is halálos golyó érte - teszi hozzá a mellette álló fiatalember. - Én láttam a férfit, amint kilép a lakásából. Azt hittem, vadászni indul, annyi fegyver meg töltény volt nála - rebegi egy fiatalasszony, aki állítása szerint percekkel később a lövéseket hallva riasztotta a rendőrséget.

  - Fiam, Andrej Brondos egyedül volt odahaza tegnap délelőtt. Államvizsgára tanult. A nagy kiabálásra lépett ki az erkélyre, ahol a menekülő tettes rálőtt. Mellkasi sérüléseket szenvedett, de segélykérésére a megrémült szomszédjaink közül senki sem nyitott neki ajtót. Végül levánszorgott az utcára, ahol a rendőrök vitték el a mentőkig, akik kórházba szállították. Este látogattam meg őt, hálistennek nincs életveszélyben - sóhajt fel az egyik asszony.

  Többen azt mondják, hogy a környéken egyre több a drogárus. - Esténként tizenéves suhancok is kínálják a füvet meg a tablettákat, olykor jócskán belőve - sóhajt egy fiatalember. Úgy tudja, hogy Putikék is közéjük tartoztak.

  Kommandósok terítették le a lövöldözőt

  Délután Jaroslav Spisiak országos rendőrfőkapitány közölte a legújabb tényeket. - A boncolás alapján kiderült, hogy a menekülő gyilkost először a kommandósok egyik golyója találta mellkason, a negyvennyolc éves Lubomír Harman ezután végzett magával. Aki a korábbi híresztelésekkel szemben nem volt sem hivatásos katona sem rendőr.

  Évekig betanított munkásként dolgozott, mindenhol jó véleménnyel voltak róla. Két éve munkanélküli. Öt esztendeje pedig egy pozsonyi lövészklub tagja. Hat különböző típusú fegyvert tartott odahaza, valamennyit engedéllyel. Azt a CZ 58-as gépkarabélyt is, amelyikkel hétfőn gyilkolt, s amelyet leginkább sportcélokra alakítanak át. Méghozzá úgy, hogy sorozatlövésre ne legyen alkalmas. Szakértőink rövidesen megállapítják, vajon a tettes visszaállította-e a fegyverét sorozatlövőre, mert ez sem kizárt - tudtuk meg.

  Spisiak elmondása szerint Harman sosem volt büntetve, tesvéreinek és még élő szüleinek célzást sem tett arra, hogy milyen szörnyűségre készül. A rendőrfőnök elismételte, hogy a nyomozók egyelőre nem tudják, miért gyilkolt. Határozottan cáfolta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint az áldozatok közül valaki kábítószerezett vagy drogokat árult volna.

  Máthé Róbert pszichológus szerint aki egy gépkarabéllyal, két pisztollyal és nyolc teli tárral lép ki a lakásából, annak alighanem határozott célja van. - Ilyen tettre leginkább azok vetemednek, akik úgy érzik, valami nagy igazságtalanság érte őket. Feltehetően az alattuk lakókra volt dühös, nem kizárt a rasszista indíttatás sem, de elképzelhető, hogy csak az állandó hangoskodásuk verte ki nála a biztosítékot - nyilatkozta a Sme napilapnak.

  Daniel Lipsic belügyminiszter a gyors rendőri beavatkozást dícsérte, amellyel alighanem további gyilkosságokat akadályoztak meg. Bejelentette, hogy indítványozni kívánja a fegyvertartási engedélyről rendelkező törvény megszigorítását, a járőröző rendőröket pedig elavult pisztolyok helyett napokon belül Skorpio típusú gépfegyverrel szerelik fel.

  - Vajon miért kellett hét áldozat ezekhez a régóta szükséges intézkedésekhez? - kérdezi félhangosan a mellettem ülő kolléga. Többfelől sóhajok hallatszanak felelet helyett.

  A pozsonyi kormány tegnapi rendkívüli ülésén szeptember 2-ára országos gyászt rendelt el a dévényújfalui vérengzés áldozatainak emlékére. Egyúttal döntött a hozzátartozók megsegítéséről is." <moderálva...>”
 • 3. kolombela 2010. szeptember 02. 21:34
  „Miért is?”
 • 2. poorman 2010. szeptember 02. 21:28
  „Hail to Harman!”
 • 1. stug 2010. szeptember 02. 17:34
  „"P. Box : Névtelen hős

  Messzire indul, vissza se néz
  Búcsút se int, nincs is miért.
  Névtelen hős nyeregbe száll,
  Végzi utolsó feladatát.

  Ott vár a végzet fenn a hegyen,
  Rohan a halál felé, nem vár tovább.
  A szeme ég, úgy élne még, fiatal még.

  Tudja, hogy miért áldozza életét.
  Menni kell, menni kell.
  Mindenhol hobók és gyilkosok követték.
  Menni kell, menni kell.

  Lovára vág, a keze nehéz
  Teher a múlt és a jövő se szép.
  Névtelen hős a hegyre hág.
  Nem jöhetsz vissza, senki se vár.

  Ott vár a végzet túl a hegyen,
  Rohan a halál felé, nem vár tovább.
  A szeme ég, úgy élne még, fiatal még.

  Tudja, hogy miért áldozza életét.
  Menni kell, menni kell.
  Mindenhol hobók és gyilkosok követték.
  Menni kell, menni kell.

  A szeme ég, fiatal még, úgy élne még
  Tudja, hogy miért áldozza életét.
  Menni kell, menni kell.
  Névtelen sírban névtelen hős
  Menni kell, menni kell.
  Menni kell, menni kell.
  Menni kell, menni kell."”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyilkos lövöldözés Pozsonyban: rendőrgolyó végzett az ámokfutóval

Nem öngyilkos lett, hanem rendőr lőtte le a pozsonyi ámokfutót. Csütörtökön nemzeti gyásznap lesz… Tovább olvasom